aA
Po savaitės intensyvios alyvuogių aliejaus dietos laikymosi prastokai jaučiuosi. Aštuonios ryto, ant tuščio skrandžio išgėriau pusę mažos stiklinės alyvuogių aliejaus, kurį man kruopščiai parinko draugai ispanai. Viena – mirkyti į aliejų šiltą traškią duonos riekelę prieš vakarienę, kas kita – gerti aliejų ryte.
Ilgo gyvenimo paslaptis – aliejus?
© Shutterstock nuotr.

Nutariau išbandyti septinto dešimtmečio Kretos žvejų dietą, kurie prieš žvejodami ar išgindami avis pusryčiams išgerdavo stiklinę alyvuogių aliejaus. Manoma, kad būtent dėl šio recepto jie ilgai gyvendavo, nepaisant to, kad valgė daug sočiųjų riebalų.

Taigi nusprendžiau pakeisti jogurtą su vaisiais stikline aliejaus. Po pusvalandžio atsigavau iš alpulio kirpykloje. Galiausiai atsisakiau didvyriškų pastangų.

Didžiojoje Britanijoje ir JAV kiekvienas gyventojas per metus suvartoja vidutiniškai 1 l alyvuogių aliejaus. Nedaug, lyginant su graikais, italais ir ispanais, kurie per metus suvartoja daugiau nei 13 l aliejaus.

Kadaise gydytojai laikė nesveiku alyvuogių aliejų, kuris turi daug kalorijų ir kuriame susimaišę sotieji ir nesotieji riebalai. Tačiau sveikatos tyrimais vis būdavo patvirtinama, kad pietų europiečiai gyvena ilgiau ir mažiau serga širdies ligomis, nors ir vartoja daug riebalų. Veikiausiai to priežastis – alyvuogių aliejus.

Viduržemio jūros dieta prieš mažai riebalų turinčią dietą

Prieš 10 metų Ispanijoje pradėjo ambicingą, unikalų tyrimą, kuriame dalyvavo 7 500 nestipriai nutukusių moterų ir vyrų, įžengusių į septintą dešimtį, kuriems grėsė širdies ligos ir diabetas. Juos atsitiktinai padalino į dvi grupes ir penkeriems metas skyrė dvi dietas: vieną, kurioje mažai riebalų, rekomenduojamą daugumoje Vakarų šalių, kitą – Viduržemio jūros dietą, kurioje daug riebalų iš alyvuogių aliejaus arba riešutų.

2013 m. buvo pateiktos tyrimo išvados. Paaiškėjo, kad toje grupėje, kuri laikėsi Viduržemio jūros dietos, buvo trečdaliu mažiau širdies ligų, diabeto ir insultų, lyginant su grupe, kuri laikėsi mažai riebalų turinčios dietos. Pirmoje grupėje žmonės kiek sulieknėjo, mažesnei daliai tiriamųjų suprastėjo atmintis. Na o naujausi tyrimai parodė, kad taip pat sumažėja krūties vėžio rizika.

Nagrinėdami tyrimo duomenis tyrėjai pastebėjo, kad kiek geresnė sveikata buvo tų tiriamųjų, kurie vartojo alyvuogių aliejų, nei tų, kurie valgė daugiau riešutų, tačiau šių abiejų pogrupių sveikatos rezultatai buvo kur kas geresni nei tos grupės, kuri laikėsi mažai riebalų turinčios dietos. Kadangi tyrimas buvo atliekas ilgą laikotarpį, jo duomenys kur kas patikimesni nei tų, kurie buvo atlikti kelias dienas ar kelias savaites.

Negalima skirti nuopelnų vienam maisto produktui ar veiksniui, jų yra keletas. Naudos davė didelis kiekis ląstelienos, vaisiai, daržovės, ankštiniai, viso grūdo miltų duona, jogurtai, sūris, nedidelis kiekis žuvies, mėsos, raudonojo vyno, riešutų, sėklų, geros kokybės alyvuogių aliejus. Visgi tyrėjai mano, kad svarbiausias veiksnys buvo alyvuogių aliejus.

Pigesnis alyvuogių aliejus naudos nedavė, vartoti reikia šalto, pirmo spaudimo aliejų. Aliejaus rūšys skiriasi ne tik dėl mažesnio ar didesnio rūgštingumo, šviežumo, skonio, bet visų pirmą dėl cheminių medžiagų – polifenolių skaičiaus. Aukštos rūšies alyvuogių aliejus, ypač pirmo spaudimo, turi apie 30 polifenolių, kurie yra antioksidantai, mažina uždegimus, taip pat lėtina širdies ir smegenų senėjimą.

Ilgai manyta, kad antioksidantai polifenoliai tiesiogiai veikia genus ir kraujagysles. Bet paaiškėjo, kad jie veikia ir žarnyno mikrobus, kurie sudaro mūsų mikrobiomą, o tai – milijonai įvairių bakterijų, kurios gyvena storajame žarnyne. Jie minta įvairiais polifenoliais ir gamina chemikalus (mažosios grandinės riebalų rūgštis), kurios mažina uždegimus ir stiprina mūsų imuninę sistemą.

Kuo daugiau bakterijų, tuo geriau

Daug riebalų turintis maistas, kaip antai, alyvuogių aliejus, kai jis valgomas su įvairių daug polifenolių turinčių maistu, suteikia pamatą įvairiai žarnyno mikrobų bendruomenei. Įrodyta, kad bakterijų įvairovė svarbi mūsų sveikatai. Viduržemio jūros dieta ir ypač geros kokybės alyvuogių aliejus maitina žarnyno bakterijas, gerina žarnyno būklę.

Kritikuojantieji alyvuogių aliejų motyvuoja tuo, kad dėl tam tikrų ypatybių kaitinamas šis aliejus gamina kancerogenus. Tačiau tyrimo dalyviai ispanai reguliariai gamino su alyvuogių aliejumi, o žalos sveikatai nebuvo.

Kokybiškas alyvuogių aliejus akivaizdžiai buvo naudingas tyrimo dalyviams ispanams. Nors svarbi ir genetika, nėra pagrindo netikėti, kad alyvuogių aliejus nebūtų naudingas kitų tautybių atstovams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
4.5000

Top naujienos

Kokia iš tiesų yra Lukašenkos strategija: tai, ko labiau už koronavirusą bijo Baltarusijos lyderis (388)

Katastrofos nėra. Taip toliau užsispyręs tikina Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka,...

NT bendrovės paviešino savo rezultatus: tokių skaičių ekspertai jau seniai nėra matę siunčia žinią pirkėjams (302)

Kol lietuviai namuose leidžia ketvirtąją karantino savaitę, NT vystymo bendrovės Lietuvoje...

Skvernelis: gali būti, kad esame lūžio taške (128)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad Lietuvai Velykų savaitgalis valdant koronaviruso...

Pajūris per Velykas bus kone apjuostas pareigūnų: keli kontrolės postai bus mobilūs

Pajūrio regione atvykstantieji švęsti nelaukiami. Regione eismas bus ribojamas į Gargždus ir...

Lietuvoje – 17-asis mirties nuo koronaviruso atvejis (255)

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad Lietuvoje patvirtintas septynioliktasis mirties nuo...

Kritikuoja sprendimą dėl kainų reguliavimo: padidins kainas ir prekių deficitą (51)

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis sako, kad kainų reguliavimas...

Užburianti kelionė po Lietuvą neišėjus iš namų: fotografas 16 metų fiksavo panoraminius vaizdus

Gražiausi Lietuvos parkai, dvarai, bažnyčios, kraštovaizdžiai – visa tai sutalpinta fotografo...

Genomo tyrinėtojai: dauguma Niujorko „Covid-19“ atvejų yra Europos kilmės (16)

„Covid-19“ atvejų sprogimą Niujorko mieste daugiausia sukėlė infekuoti ligoniai, atskridę iš...

Koronaviruso susirgimų skaičius šalyje – 999, praėjusią parą fiksuoti 44 nauji atvejai (177)

Lietuvoje iš viso jau užfiksuoti 999 koronaviruso atvejai. Praėjusią parą ištirti 3242 ėminiai,...

|Maža didelių žinių kaina