Negana to, atsižvelgiant į tai, kad padėtis buvo gana įtempta, žmonės patyrė daugiau streso, turėjo mažiau motyvacijos. Kaip atsiųstame pranešime žiniasklaidai pasakoja asmeninis treneris, lektorius, knygos „Mano herojus“ autorius Ignas Bakėjus, įmonių vadovai, pastebėję prastėjančią darbuotojų savijautą, pradėjo ieškoti būdų keisti situaciją.

„Per šį laikotarpį labai pasiteisino paskaitos, kurių metu kalbėjau apie elementarius, paprastus pratimus, padedančius atpalaiduoti nuo sėdimo darbo užspaustus pečių juostos ir juosmens raumenis. Jei bent retkarčiais jie nemankštinami, atsiranda skausmas, diskomfortas, o tai sukelia stresą, motyvacijos stoką, apetito ir antsvorio padidėjimą.

Dėl kelių skaudamų vietų blogėja emocinė sveikata, darbo našumas, tad nenustebau sulaukęs vienos įmonės skambučio. Jie paprašė online pravesti dešimt sporto užsiėmimų. Sakau, gerai, viską, ką norėjau papasakoti, per tuos dešimt užsiėmimų išskirstysiu į atskirą potemę ir, kol mankštinamės, apie tai pakalbėsiu, – pasakoja I. Bakėjus. – Taigi, pradedame sportuoti, visi labai susikaustę, pasislėpę, jokių kamerų, jokio bendravimo, dažnai būdavo, kad atsistoju prieš darbuotojus, apšylam, patreniruojam dvi raumenų grupes, paaiškinu, kuo jos svarbios, kodėl jas reikia treniruoti, kokią žalą atneša jų netreniravimas ir... pabaigiame. Tylu ramu, niekas neturi klausimų. Pirma tokia treniruotė, antra... Kartojasi apšilimas, tada kažkokia potemė – pavyzdžiui, kalbėjom apie dienos režimą, apie kavą, apie vandenį, baltymus, vitaminus, apie dalykus, kuriuos reikia žinoti, ir staiga pradeda įsijungti mikrofonai.

Ignas Bakėjus

Viena moteris sako: „Žinokit, Ignai, turėjau didžiulius nugaros skausmus, pradėjau su jumis sportuoti ir galvojau, ką čia man parodysit, ko išmokysit? Bet dabar dešimta treniruotė, viską padariau ir jaučiuosi puikiai, nugarą nustojo skaudėti kažkur ties trečia, ketvirta treniruote.“ Tada prisijungė vyras, sako: „Man labai skaudėjo vieną petį, negalėjau nieko daryti, net vaikų pakilnoti, o po ketvirtos, penktos treniruotės nustebau, kad vaikus keliu ir man nebeskauda peties.“ Tokie atsiliepimai pradėjo keliauti vienas po kito.“

Anot I. Bakėjaus, tada jis ir nutarė įrašyti profesionaliai ir taisyklingai atliekamus nesunkius pratimus, kad žmonės galėtų pasirinkti, kur, kaip ir kada sportuoti.

Sportuoti būtina atsakingai

Ignas Bakėjus

I. Bakėjus pasakoja per ilgametę darbo patirtį sukaupęs žinių, kuriomis labai norėjosi dalintis, nes sportas, pasak jo, nėra tiesiog svorių kilnojimas, bėgimas ar plaukimas – čia galioja griežtos taisyklės, ypač, jei nenori sau pakenkti.

„Visada klaidingai galvojau, kad reikia kurti treniruotes tik jau pažengusiems, nes esą kam bus įdomios tokios super lengvos pradedančiųjų treniruotės? Ir labai klydau, nes tokių sportuojančių yra mažiau negu nesportuojančių. O jie nesportuoja dėl to, kad per sunku ir per stipru. Todėl pamatęs, kaip nesunkūs pratimai padėjo anai grupei žmonių, supratau, kad reikia parengti tokią programą visiems“, – sako Ignas.

Tą jiedu su žmona Simona ir padarė – Ignas rodė kiek sunkesnius pratimo variantus, Simona – lengvesnius. Taip pat abu pasakojo, kaip svarbu taisyklingai maitintis, gerti pakankamai vandens ir vartoti maisto papildus. Ne mažiau svarbu ir daugeliui naujas dalykas – išsivolavimas.

„Rėmiausi ir Lietuvos mokslininkais, kurie paaiškino, kodėl išsivoluoti yra gerai. Streso hormoną pašalini, raumenį darbui parengi, išsitampai, o atsiranda mobilumas, lankstumas. Be galo svarbu taisyklingai apšilti ir tik tada padaryti pratimus. Man labai smagu girdėti, kai žmonės pasakoja, kad, pavyzdžiui, jau keturis kartus prasuko visą programą. Viena moteris pasakojo, kad pradėdama sportuoti buvo visiškai nesportiška, jautė didžiulius skausmus nugaros apačioje ir pečiuose, buvo sunku, trūko energijos, o po sporto nebeliko skausmų, ji kupina energijos ir noro sportuoti toliau“, – šypsosi Ignas ir sako, kad visa tai, kas įrašyta ir pasiekiama kiekvienam žmogui – jo paties sukurta autorinė programa, kurios didžioji dalis skiriama apšilti, nes apšilimas vienas iš labai veiksmingų būdų išvengti traumų. Labai sąmoningai treneris kiekvieną įrašą pradeda tais pačiais apšilimo pratimais – taip formuojasi įprotis ir nė viena kūno vieta nelieka neparuošta sportui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją