Iš daugelio sistemų – viena visuma

Į Lietuvą dervišų jogą atvežė prancūzė Enėja Tes Grifit - menininkė, dainininkė, skulptorė, šokėja, dabar vadovaujanti Laisvajam Samadevos Universitetui Prancūzijoje. Pati išbandžiusi ciguną, tai či, euritmiją, jogą, sakralinius šokius, Enėja sukūrė unikalią judesių sistemą.

Enėjos įkvėpėjas ir mokytojas- Idris Lahoras, daugybės terapinių metodų autorius ir idėjinis Laisvojo Samadevos universiteto Prancūzijoje įkūrėjas. Nuo pat ankstyvos vaikystės jis yra gerai susipažinęs tiek su Rytų, tiek ir su Vakarų tradicijomis ir kultūra, terapinių Samadevos technikų mokėsi pas Kafiristano Hakim dervišus. Kalbama, kad jų gydymo tradicijos yra tokios pat senos, kaip Tolimųjų ir Artimųjų Rytų medicina; indų ajurveda, ir joga, kinų akupunktūra ir cigunas... Šimtmečiais dervišai vystė supratimą apie tai, kaip energija cirkuliuoja kūne, kas vėliau buvo įvardinta kaip meridianų ir akupunktūros taškų sistema.

Anot Audronės, tame pačiame vienuolyne lankėsi ir dvasinis mokytojas G.Gurdžijevas, iš jų perėmęs „šventųjų šokių“ praktiką, į kurią įtraukė ir kitų tautų sinchroninius šokius.

Veikia ne tik fizinį kūną, bet ir dvasią

Dervišų jogos tikslas - mobilizuoti kūno išmintį ir protą, sužadinti energijos pajėgas savigydai, stengiantis kuo labiau sumažinti terapeuto įsikišimą ir atlikti tinkamą organizmo stimuliavimą.

Šios sistemos kertinis akmuo yra Septyni Pagrindiniai Arkanai. Tai konkrečių judesių serija (su atitinkančiais juos pavadinimais, tokiais kaip „Trykštantis fontanas“, „Nendrės vėjyje‘, „Ugnies kibirkštys“), daranti gilų poveikį visoms mūsų organų sistemoms ir energijos cirkuliacijai.

Dervišų jogos instruktorė Orinta Matusevičienė
„Dervišų joga daro poveikį visiems trims kūnams, palaiko raumenų tonusą, nors judesiai atrodo gana paprasti, bet iš tikrųjų jie nepastebimai stiprina mūsų raumenis. Kai atsipalaiduoja ir harmoningą tonusą gauna raumenys, iš karto atsistato ir kitos funkcijos – vestibiuliarinis aparatas, sąnariai. Jeigu imtume emocinį lygmenį, tai apsiramina emocijos, žmogus laikui bėgant išsigydo nuo neurozių, baimių, nerimo, kas yra didžiausias mūsų civilizacijos peilis“,- pasakoja Audronė.

Šis pratimų kompleksas taip pat didina koncentraciją, gerina atmintį, suteikia proto aiškumą. Moters teigimu, kiekvienas iš šių pratimų turi konkrečią tam tikrą terapinę reikšmę: „Arkanai yra skirti nervų sistemai, širdies bei kraujagyslių veiklai ir sąnarių, inkstų funkcijai atstatyti, jau nekalbant apie energetinę funkciją, kuri galbūt nelabai pas mus pripažįstama, bet fizinė terapinė funkcija yra aiškiai įrodyta.“

Domisi ir medikai

„Būnant Samadevos Universiteto užsiėmimuose Prancūzijoje, teko sutikti daug įvairių sričių gydytojų – nuo psichoterapeutų iki bendrosios praktikos gydytojų, jie mokosi įvairių terapinių arkanų, kurie atstato organizmo gyvybines funkcijas. Štai kad ir pagrindinė dervišų jogos stovėsena – tai fiziologiškai pati optimaliausia kūno poza. Ir praktiškai taip mes galime stovėti beveik visą dieną – seminaruose praleisdavome praktikuodami Dervišų jogos judesius ir stovėdami po 12 dienų – ir jokio nuovargio. Tai tokia anatomiškai optimali pozicija, kad nejauti jokio nuovargio,- dervišų jogos pratimų naudą atskleidžia profesionali masažistė Orinta. - Kiekvienas judesys veikia raumenų sistemą, sąnarius, vestibiuliarinį aparatą, endokrininę sistemą, yra masažuojami vidaus organai, ypač pilvo srities, jau nekalbant apie energetinę dalį.“

Orintos teigimu, Dervišų jogoje yra labai daug įvairiausių judesių, tame tarpe ir terapiniai Arkanai (Dervišų asanos), skirti kiekvienai stuburo daliai, jie atliekami derinant juos su kvėpavimu. Šie Arkanai leidžia energijoms laisviau tekėti po visą kūną, ypatingai sąnariuose ir tose vietose, kur energija dėl atsiradusių stuburo slankstelių mikropasislinkimų buvo užblokuota. Terapinių Arkanų metodas vertingas tuo, kad atstato sausgyslių patempimus ir išnirimus, taip efektyviai sumažinant skausmus. „Tie dalykai atrodo labai paprasti, bet jie labai efektyviai gali padėti“,- tikina moteris.

Trys skirtingi keliai atvedė ten pat

„Pagal profesiją aš esu masažo specialistė, todėl Dervišų joga susidomėjau ieškodama to, kas padėtų palaikyti gerą fizinę formą ir kartu suteiktų energijos kokybiškam darbui. Neketinau būti instruktore, iš pradžių ieškojau sau, o paskui pamačiau, kad tai labai gerai veikia ir pradėjau galvoti, kad galiu kažką pritaikyti ir savo klientams. Vėliau supratau, kad galiu šiomis žiniomis dalintis su kitais, kurie ieško kūno ir proto harmonijos, pradėjau vesti Dervišų jogos užsiėmimus“,- sako Orinta.

Dervišų jogos instruktorė Audronė Šepetauskaitė
Audronės profesija labai netradicinė, ji - astrologė, taip pat praktikuojanti ir Reiki. „Man judėjimas ir sportas visada buvo silpnoji vieta, bet kai aš pamačiau tuos arkanus, kaip grakščiai ir lengvai tai daroma, labai tuo susižavėjau“,- sako šypsodamasi.

Rūta - medicinos sesuo - prisipažįsta laikiusi save atitolusia nuo kūno ir vengusi bet kokio fizinio krūvio. „Visą gyvenimą jaučiausi fiziškai nestipri ir glebi. Kai sužinojau apie dervišų jogą, labai abejojau, ar galėsiu iš viso tame seminare dalyvauti. Tačiau iš tikrųjų man tai buvo didžiulis atradimas visiškai naujų pojūčių ir per tai ėjimas į sveikatą.“

Ir vaikams, ir seneliams

Dervišų jogos instruktorė Rūta Sprangauskienė
Rūtos teigimu, dervišų joga - tai labai lanksti sistema. „Žmogus daro tiek, kiek gali, o vėliau tų galimybių atsiranda daugiau. Yra labai platus spektras pratimų, juos gali daryti ir pensininkai, ir vaikai.“ Moteris kaip tik ir ruošiasi specializuotis šioje vietoje. „Jeigu būtų mokyklų ar darželių, kurie pakviestų, būtų labai įdomu. Tai labai geras dalykas hiperaktyviems vaikams. Bet yra ir pratimų, skirtų tiems, kurie, atvirkščiai, yra lėtesni, kuriems tradicinis sportas, reikalaujantis daug jėgos ar konkurencijos, yra nepriimtinas.“

J.Juršienės nuotr.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)