Tipiški tokių ligų pasireiškimai yra liliputizmas (šiuolaikinis pavadinimas – augimo hormono deficitas) ir gigantizmas. Šios ligos susijusios su augimo hormono – medžiagos, reguliuojančios žmogaus augimo greitį vaikystėje, gamybos sutrikimais.

Jei šio hormono trūksta, augimas vyksta labai lėtai. Tokių žmonių ūgis nesiekia 150 cm (o kartais ir 1 metro).

Kai augimo hormono yra per daug, išsivysto gigantizmas, tai pasireiškia labai aukštu ūgiu (moterims – aukštesnėms kaip 190 cm, vyrams – 200 cm). Gigantizmas skirtingai nei „paprastas” aukštaūgiškumas, yra liga: jam esant (kaip ir sergant kitomis endokrininėmis ligomis) nukenčia daugelis vidaus organų.

Knygoje „Endokrinologijos paslaptys” randama pavyzdžių, apie žymius žmones, kurie sirgo gigantizmu ar liliputizmu, o taip pat savotiški pačio mažiausio ir pačio didžiausio ūgio pasaulyje „rekordai” .

* Pats aukščiausias žmogus buvo Robertas Vadlou iš JAV. Jo ūgis buvo lygus 286 cm, svoris – 200 kg (1940 m.). Jis sirgo hipofizės naviko, gaminančio augimo hormoną, sukeltu gigantizmu.

* Pati aukščiausia moteris buvo Zeng Zin Lia (Kinija). Jos ūgis siekė 244 cm (1982 m.). Gigantizmo priežastis buvo analogiška.

* Pats žinomiausias biblinis gigantas – Galiotas. Jis buvo, kaip manoma, 205 cm ūgio. Tačiau, įdėmiai patyrinėjus Biblijos siužetą, galima pastebėti, kad Galiotą vargino ir daugiau endokrininių susirgimų, tai hiperparatyreozė, sukelianti kaulų trapumą (akmuo iš Dovydo kapavietės lengvai suskaldė jam kaukolę) ir insulinoma, kuri sukelė neadekvatų elgesį ir agresyvumą todėl, kad sumažėjo cukraus lygis kraujyje. Šie trys susirgimai pastebimi sergant I – tipo „daugybine endokrinine neoplazija”.

* Tarp liliputų yra daug žymių aktorių. Tai Herve Villečeizas, kuris tapo žinomas, suvaidinęs Tatu vaidmenį amerikiečių televizijos seriale „Fantastinė sala”, ir cirko artistas Šervudas Strattonas jo ūgis 1 m).

* Pačia mažiausia moterimi pasaulyje buvo Polina Masters iš Olandijos. 1895 metais būdama 19 metų ji buvo 60 cm. Ūgio. Ir nors tuo metu tikslių mažaūgiškumo priežasčių nenustatydavo, kai kurie pacientus ypatumai leidžia manyti, kad jai trūko būtent augimo hormono.

* Yra ir kitų, neendokrininių, liliputizmo priežasčių. Esant kai kurioms iš jų, pacientų ūgis gali būti dar mažesnis, nei turint augimo hormono deficitą. Dokumentaliai užfiksuotas ūgis pačio mažiausio vyro Kalvino Fillipso iš JAV 1812 metais buvo 57 cm. Jis sirgo progerėja, kuri charakterizuojama liliputizmu ir per ankstyva senatve (jis išgyveno 22 metus).

* Dabar, jei augimo hormono trūkumas yra pastebėtas ir gydymas pradėtas laiku, mažaūgiškumo galima išvengti. Bet kai augimo hormono preparatai tik buvo pradėti naudoti medicininėje praktikoje, vykdavo ir „kuriozai”. Taip Australijos gyventojas Adamas Reineris išaugo iš 115 cm. nykštuko į 214 cm. gigantą. Taip pats didžiausias pasaulyje ūgio svyravimas.