Neseniai Harvardo Visuomenės sveikatos mokyklos atliktas tyrimas parodė, kad augalais save apsupančios moterys gyvena 12 procentų ilgiau.

Nesvarbu, turite hektarus žolės ir medžių aplinkui savo namus, žydintį sodą galiniame kieme ar vos kelias prieskonines žoleles ant virtuvės palangės, augalų teikiamą naudą vis tiek pajusite. Visa tai turi šį tą bendro su švaresniu oru (dauguma augalų iš aplinkos valo toksinus) ir geresne psichine sveikata (augalai mažina depresijos riziką). Kitaip tariant, tikrai verta pasisodinti namuose ar šalia jų kažką žalio.

„Mus nustebino pastebėjimas, kad ryšys tarp mažesnio mirtingumo ir didesnės žalumos yra toks stiprus, – tikino Harvardo Visuomenės sveikatos mokyklos Epidemiologijos fakulteto mokslinis bendradarbis Peteris Jamesas. – Mus dar labiau nustebino tai, kad aptikome įrodymų, kad didele dalimi augalijos teikiama nauda susijusi su geresne psichine sveikata“.

Ankstesni tyrimai parodė, kad augalijos poveikis susijęs su žemesniu mirtingumu, tačiau tie tyrimai buvo ribotos apimties, be to, buvo gautos prieštaringos išvados. Naujas tyrimas yra pirmasis, kuris nacionaliniu mastu pažvelgia į žalumos ir mirtingumo lygio ryšį kelerių metų laikotarpyje.

Tyrimo metu buvo peržiūrėti Jungtinėse Amerikos Valstijose 2000-2008 metais vykusio Slaugytojų sveikatos tyrimo, kuriame dalyvavo 108 630 moterų, duomenys.

Mokslininkai palygino šių dalyvių mirtingumą tyrimo laikotarpiu su augmenijos kiekiu jų aplinkoje (tai buvo apskaičiuota naudojant palydovo nuotraukas skirtingais metais ir skirtingais metų laikais). Mokslininkai taip pat atsižvelgė į kitus mirtingumo rizikos veiksnius, tokius kaip amžius, socioekonominis statusas, rasė ir etninė priklausomybė, taip pat rūkymas.

Kai tyrėjai pasigilino į konkrečias tyrimo dalyvių mirties priežastis, jie nustatė, kad ryšys tarp didesnio augmenijos kiekio jų aplinkoje ir mažesnio mirtingumo stipriausias kvėpavimo ligų ir vėžio atvejais.

Moterys, gyvenančios labiausiai apželdintose vietose, susiduria su 34 procentais mažesne su kvėpavimo takų ligomis susijusia mirties rizika, ir 13 procentų mažesne su vėžiu susijusia mirties rizika nei tos moterys, kurių aplinkoje augmenijos buvo mažiausiai.

Pasak mokslininkų, tai gali būti susiję su tokia augmenijos teikiama nauda kaip oro taršos sumažinimas ir sąlygų fiziniam aktyvumui sudarymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)