Kaip tai veikia?

Kontraceptinių tablečių pakuotėse paprastai yra dvidešimt viena aktyvi tabletė. Vadinasi, kiekvieną mėnesį tris savaites vartojamos hormonų turinčios tabletės, paskutinę savaitę daroma pertrauka.

Paskutiniąją savaitę, nutraukus vartojimą, tradiciškai atsiranda kraujavimas. Hormonų sumažėjimas verčia organizmą išleisti kraują iš gimdos gleivinės, o tai panašus procesas į menstruacijas. Skirtumas tik tas, kad gleivinė nestorėja kiekvieną mėnesį.

Jei nuspręsite toliau vartoti kontraceptines tabletes, išvengsite mėnesinių. Hormonų lygiui nepasikeitus, JAV Nacionalinio sveikatos instituto tyrimo duomenimis, organizmas išlieka toks pats, koks buvo. Vis dėlto, kai kurioms moterims gali pasitaikyti nedidelis kraujavimas.

Ar tai natūralu?


Iš tiesų nėra jokios biologinės priežasties kiekvieną mėnesį turėti menstruacijas. Taip, tai gali būti geros bendros sveikatos rodiklis, tačiau jų sustabdymas neturėtų būti vertinamas kaip nenatūralus dalykas.

Verta atsiminti ir tai, kad vartojant hormoninę kontracepciją, ketvirtąją savaitę pasirodantis kraujas yra vartojimo nutraukimo pasekmė, o ne menstruacijos, kurios jau yra sustabdytos. Duodamas interviu Delfi portalui gydytojas akušeris ginekologas Heraldas Stankevičius paaiškina septynių dienų atsiradimo istoriją: „Kai Gregory Pincus sukūrė kombinuotą geriamąją kontracepciją, 1959 m. aprobavo ir paleido į rinką, taisyklė buvo tokia – 21 dieną geriamos tabletės, o 7 dienos – „tuščios“, kad jų metu įvyktų pseudomenstruacijos. Tai buvo padaryta labiau dėl noro įtikti Romos katalikų bažnyčiai, tikintis, kad kontracepcija atrodys fiziologiškesnė ir bus priimta bei adaptuota kovoje prieš abortus, bet tai, beje, ir neįvyko.“

2014 m. JAV Nacionalinio sveikatos instituto tyrimų apžvalga parodė, kad menstruacijų sustabdymas naudojant kontraceptikus yra saugus. Kai kurie gydytojai net teigia, kad mėnesines galima slopinti ir ilgą laiką, tačiau šiuo klausimu išsamūs tyrimai nėra atlikti.

Komentaras

Aurėja Trunovė, Aivara Urbutė

Projekto „Žemiau bambos“ įkūrėjos, Kopenhagos universiteto gydytoja doktorantė Aivara Urbutė (dešinėje) bei LSMUL Kauno klinikų akušerijos-ginekologijos gydytoja rezidentė Aurėja Trunovė:

– Mitas, kad vartojant kontraceptines tabletes kiekvieno ciklo metu būtina daryti septynių dienų pertrauką. Jūs galite drąsiai vartoti kontraceptines tabletes be pertraukos. Gali būti smagu atsikratyti mėnesinių ir tai nėra kenksminga organizmui. Taip gali būti ir lengviau nepamiršti laiku išgerti tabletės.

Sudėtinės kontraceptinės tabletės ne tik padeda atsisakyti menstruacijų ir išvengti nepageidaujamo nėštumo, bet jos naudojamos ir menoragijai (gausių mėnesinių), dismenorėjai (skausmingų mėnesinių) bei endometriozei gydyti. Taip pat jų vartojimas susijęs su mažesne endometriumo bei kiaušidžių vėžio rizika.

Nepaisant visų privalumų, sudėtinės kontraceptinės tabletės turi ir gerai žinomų trūkumų. Yra įrodyta, kad jos gali sukelti trombozę.

Lytiniai hormonai estrogenas ir progesteronas veikia ne tik menstruacijų ciklą, bet ir nuotaiką bei elgesį. Klinikinėje praktikoje jau kurį laiką žinoma, jog ne visos moterys vienodai toleruoja hormoninę kontracepciją dėl jos poveikio nuotaikai.

Naujausi populiacijos tyrimai Danijoje ir Švedijoje parodė, jog pirmaisiais 3–6 mėnesiais yra didesnė rizika depresijai vartojant hormoninę kontracepciją nei jos nevartojant. Taip pat teigiama, kad didžiausia rizika vartojant preparatus su gestagenais. Kalbant skaičiais – maždaug penkiasdešimt iš dešimties tūkstančių vartotojų per metus gali susirgti depresija. Kadangi šie tyrimai tik stebėjimo tipo, negalima teigti, jog hormoninė kontracepcija sukėlė depresiją, nes nežinoma, ar depresija kai kurioms neprasidėtų ir nevartojant.

Tyrimai šioje srityje tęsiasi toliau, tačiau dabar svarbiausia renkantis kontracepcijos būdą su gydytoju aptarti galimus poveikius psichikai, ypač jei turite polinkį nuotaikos pokyčiams ar jaučiate stresą, patyrėte sunkių išgyvenimų.