„Žvelgiant plačiau, balta spalva man yra šviesos, gyvybės, gėrio, nekaltybės, šventumo ir kitų teigiamų dalykų simbolis”, – sako gydytoja dermatovenerologė, „Baltic Dermatology” klinikos vadovė Dailė Malinauskaitė.

Gydytojai odontologei Viktorijai Pekšienei balta spalva siejasi su šilta vasara, lengvumu, tyruma: „Apsirengusi paprasčiausiais baltais rūbais iš karto jaučiuosi pasipuošusi.”

Gydytojos otorinolaringologės Vilmos Beleškienės baltoje telpa šviesa, švara, švelnumas, išmintis, atvirumas, estetika, tvarka, pasitikėjimas, grožis, gerumas, ramybė, dvasingumas, dūšia: „Man balta labai stipriai asocijuojasi su baltu chalatu, kurį aš vilkiu kas dieną. O baltas chalatas yra visa mano išvardintų žodžių paletė ir netgi daugiau. Baltas chalatas įpareigoja. Turi būti profesionalus, šviesia galva, atvirais delnais, girdinčia širdim ir viską matančiom akim. Todėl balta man reiškia ir labai didelę atsakomybę.”

Tiesa, balta spalva gydytojų aprangose nėra labai senas dalykas. Anot gydytojos otorinolaringologės Vilmos Beleškienės, istorijoje iki pat vėlyvo XIX amžiaus gydytojai vilkėdavo juodus chalatus, tai buvo tarsi asocijacija su to meto medicina, kuri, deja, neapsiėjo be daugelio mirčių.

„Tai buvo ir praktiškas sprendimas, nes ant juodo chalato nesimatydavo nešvarumų. Tačiau medicina tobulėjo, gydymas kraujo nuleidimu nustojo egzistuoti, buvo atrasti mikrobai, reikėjo ir naujo gydytojo veido visuomenėje. Atsirado poreikis švariam, steriliam įvaizdžiui ir kuo mažiau asociacijų su tamsa, kuri siejosi su mirtimi. Ligoninėse atsirado baltos paklodės, baltos seselių kepurės ir gražieji balti gydytojų chalatai, kurie nešė žinutę apie naują medicinos erą ir būtinus gydytojų sterilumo įgūdžius. Balti chalatai visiems tapo nauju medicinos simboliu.”

Labai simboliška, kad per penkerius „Le Diner en Blanc” gyvavimo Vilniuje metus, baltasis renginys subūrė nemažą medikų ir farmacininkų bendruomenę. Gydytojai į šią šventę renkasi tiek su antromis pusėmis, tiek su kolektyvu.

Gydytoja odontologė ir klinikos „Gidenta” vadovė Viktorija Pekšienė pasakojo, kad pirmą kartą dalyvaudama baltajame piknike drauge su vyru nutarė, kad kitąmet būtų jame smagu sudalyvauti su būriu kolegų, ką ir padarė.

„Iš pradžių visi buvo nusiteikę skeptiškai, kadangi renginys reikalauja nemažai pasiruošimo, tačiau galutinis rezultatas, pati šventės atmosfera viską atpirko. Nepatenkintų nebuvo ir visi klausinėjo, ar dalyvausime ir kitais metais.“

Klinikos „Baltic Dermatology” darbuotojai šiais metais taip pat planuoja prisijungti prie „Le Diner en Blanc” šventės. Klinikos vadovė Dailė Malinauskaitė siekia suburti kolektyvą šių metų renginiui.

Pernai dalis mūsų darbuotojų dalyvavo „Le Diner en Blanc”, o šiais metais planuojame dalyvauti visi kartu.” Gydytoja dermatologė atskleidė, kad balta spalva jai visų pirma asocijuojasi su profesija:

„Tikriausiai taip yra todėl, kad ir pati esu gydytoja. Baltą chalatą vilkiu, o ir su kolegomis, vilkinčiais baltus chalatus, susiduriu šešias dienas per savaitę. Žvelgiant plačiau, balta spalva man yra šviesos, gyvybės, gėrio, nekaltybės, šventumo ir kitų teigiamų dalykų simboliu.“

Balta spalva neatsiejama nuo grožį ir estetiką vertinančių žmonių pasirinkimų. Galbūt todėl „Le Diner en Blanc” yra tikras maistas akims. Tiek daug gražių ir šventiškai pasipuošusių žmonių vienoje vietoje niekur daugiau nesutiksite. Ir tai aktualu ne tik kalbant apie baltos spalvos rūbus, bet ir apie stalų dekoracijas, aksesuarus ir elegancijos pojūtį. Paklausus, kokią vietą Dailės gyvenime užima estetiniai sprendimai gydytoja patikino, kad tai tikrai labai svarbu:

„Esu gydytoja dermatovenerologė, be to, reprezentuoju Baltic Dermatology kliniką kurios pagrindinė veikla yra estetinės ir lazerinės dermatologijos paslaugų teikimas. Pacientai į mus dažniausiai kreipiasi norėdami išspręsti įvairias estetines problemas: odos atjauninimo, raukšlių gydymo, odos darinių šalinimo, plaukų slinkimo ir kitas.”

Gydytoja patvirtina, kad balta spalva yra jos mėgstamiausia ir svarsto, kad greičiausiai tam įtaką padarė specialybė, kadangi darbe tenka kasdien dėvėti chalatą. „Tačiau ne tik balti rūbai bet ir interjerai man patinka šviesūs. Šviesioje aplinkoje jaučiuosi ramiai ir užtikrintai. Esu pastebėjusi, kad intensyvios spalvos ilgainiui mane pradeda blaškyti, erzinti ir varginti,” – apie spalvų pasirinkimus pasakoja Dailė Malinauskaitė.

Malonus rūpestis, su kuriuo susiduria „Le Diner en Blanc” dalyviai visada yra apranga. Ji neturi būti sportiška ar laisvalaikio. Ši šventė dedikuota tikrai elegancijai. Ne vienus metus Le Diner en Blanc dalyvaujanti gydytoja odontologė Viktorija Pekšienė šia proga moterims pataria moterims dėvėti suknelę: „Gaila, bet sportinis stilius čia netinka. Yra sakoma, kad visur tinkama juoda maža suknelė, o šį kartą tiks maža balta. Balta vakarienė dvelkia stiliumi, lengvumu. Moterims derėtų vilkėti sukneles. Visgi, jei pasirenkamos kelnės, viršutinė komplekto dalis turėtų būti šilkinė, nėriniuota ar perregima. Juk šampanas, muzika, vyras (gal). Pasipuoškime, juk ne dažnai tenka”, – geros nuotaikos netrūksta gydytojai Viktorijai.

Tuo tarpu gydytoja Dailė Malinauskaitė pirmenybę teiktų baltam kostiumėliui ir tik antroje jos pasirinkimo vietoje būtų suknelė. Šiais metais moteris planuoja pasipuošti baltu kelnių ir švarko kostiumu, o moterims patartų nepamiršti pasirūpinti savo veido oda. Tam labiausiai tiktų odą valančios, gausiai odą drėkinančios, jauninančios ir nuo raukšlių formavimosi apsaugančios procedūros. Tam puikiai tinka veido valymo procedūra „HydraFacial”, odą gausiai drėkinanti ir jauninati PRP plasmoliftingo ir biorevitalizacijos procedūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)