Burnos sausumas pasireiškia tuomet, kai seilių liaukos negamina pakankamai seilių, todėl burna atrodo išdžiūvusi ir dehidratuota. Paprastai tai nėra rimta medicininė problema, bet ji gali rodyti kitas sveikatos bėdas.

Daktaras Rogeris Hendersonas apžvelgia dažniausias burnos džiūvimo priežastis ir gydymo galimybes, rašo netdoctor.co.uk.

Kas yra sausumas burnoje?

Medicininis burnos sausumo terminas yra kserostomija. Ši būklė pasireiškia tuomet, kai seilių liaukos burnoje negamina pakankamai seilių, kad burna būtų drėgna. Seilės yra būtinos maistui sudrėkinti, jos padeda kramtyti ir yra svarbi virškinimo proceso dalis, nes jų sudėtyje yra fermentų, kurie dar burnoje pradeda skaidyti krakmolą ir riebalus. Be to, seilės padeda užtikrinti bendrą burnos drėgnumą ir taip padeda apsisaugoti nuo dantų ėduonies bei dantenų ligų.

Kas sukelia burnos džiūvimą?

Burnos džiūvimą gali sukelti daug priežasčių, įskaitant ligas, kai kurių rūšių receptinius vaistus ir su pačiu žmogumi susijusius veiksnius.

Ligos, kurios gali kelti sausumą burnoje:

· diabetas;

· cistinė fibrozė;

· ŽIV ir AIDS;

· Sjogreno sindromas – liga, pažeidžianti įvairias kūno dalis, įskaitant burną, sąnarius ir ašarų liaukas;

· burnos pienligė;

· demencija.

Vaistai, nuo kurių gali džiūti burna:

· antihistamininiai vaistai, vartojami šienligei ir alergijai gydyti;

· kai kurie vaistai, vartojami epilepsijai gydyti;

· tricikliniai antidepresantai;

· beta blokatoriai, vartojami širdies sutrikimams gydyti;

· antipsichotikai, vartojami sunkioms psichinėms ligoms gydyti.

Su pačiu asmeniu susijusios burnos džiūvimo priežastys:

· nerimas ir stresas;

· kvėpavimas pro burną (pavyzdžiui, jei turite problemų su adenoidas arba jums užgulusi nosis);

· dehidratacija (Tai viena iš pagrindinių burnos džiūvimo priežasčių. Ją sukelia aukšta kūno temperatūra arba nepakankamas vandens vartojimas.);

· rūkymas.

Kaip gydyti sausumą burnoje?

Sausumo burnoje gydymas priklauso nuo jį skatinančių priežasčių, todėl gydytojas, visų pirma, turėtų patikrinti, ar burna nedžiūsta dėl jūsų vartojamų vaistų. Nepaisant tikrųjų priežasčių, šie paprasti patarimai gali padėti visiems, jaučiantiems sausumą burnoje:

✔️ Reguliariai gerkite vandenį. Mažais gurkšneliais gurkšnokite šaltą vandenį visą dieną. Šalia lovos taip pat visuomet turėkite stiklinę vandens. Taip pat labai naudinga čiulpti ledo kubelius.

✔️ Seilių gamybą skatina becukrės gumos kramtymas. Tokį patį poveikį turi ir čiulpiami saldainiai, tačiau juose dažniausiai būna daug cukraus, todėl jie gali pakenkti dantims.

✔️ Venkite kofeino ir alkoholio, nes šios medžiagos dehidratuoja organizmą.

✔️ Sudrėkinti burnos gleivinę dažnai padeda ananasų gabalėliai.

✔️ Jei jūsų lūpos sausos ar sutrūkinėjusios, patepkite jas lūpų balzamu arba vazelinu.

✔️ Venkite rūkymo.

✔️ Jei paprastos priemonės nepadeda, tuomet gydytojas gali skirti dirbtinių seilių. Jos gali būti gelio, pastilių ar purškalo formos. Tačiau šią priemonę reikia naudoti dažnai, nes jos poveikis yra trumpalaikis.

Kada reikėtų kreiptis į gydytoją?

Jei burnos džiūvimas vargina savaitėmis, kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar odontologą. Pagrindiniai simptomai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, yra tirštos seilės arba jų stoka, sunkumai ryjant ar kramtant, pakitęs skonio pojūtis, sutrūkinėjusios lūpos arba šiurkštus liežuvis, blogas burnos kvapas.

Stebėkite, ar laikotės tinkamos burnos higienos – kiekvieną dieną valykite dantis šepetėliu ir dantų siūlu – taip išvengsite dantų ir dantenų problemų, kurias gali sukelti džiūstanti burna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją