Ruduo – tinkamas metas dermatologinėms procedūroms. Šiuo metu galima atlikti visas procedūras, taip pat injekcijas ar lazerines procedūras bei rūgštinius ar retinolio šveitimus. Svarbiausia atvykus pas gydytoją aptarti, kokios odos bėdos kelia nerimą: gal tai pigmentinės dėmės, gal išsausėjusi oda ar pykčio raukšlė tarp antakių išryškėjo. Priklausomai nuo paciento odos spalvos tolygumo, tekstūros pokyčių ar senėjimo požymių gydytojas gali rekomenduoti tinkamas priežiūros priemones ar gydymą vaistais, procedūromis, injekcijomis. Taip pat, atsižvelgdamas į poreikius ir norus, kartu su pacientu sudaryti gydymo ir procedūrų planą.

Atėjus tamsiajam metų laikui daug lengviau saugotis saulės, tad vis daugiau atkreipiama dėmesio į lazerines procedūras – kapiliarų, odos darinių, pigmentinių dėmių. Negana to, daug pacientų skundžiasi išsausėjusia, drėgmės netekusia oda, rašoma pranešime spaudai.

„Ilgalaikis drėgmės trūkumas odoje kartais paspartina senėjimą ir išryškina gilesnes raukšles. Tokiu atveju gali padėti hialurono rugšties užpildai bei botulino toksino injekcijos. Nors hialurono rūgšties užpildai skirti ne drėgmei odoje atstatyti, jie tarsi implantas užpildo raukšles, bet ir skatina odos atsinaujinimą bei prisideda prie odos drėgmės balanso“, – pasakoja dermatologė Jurgina Ūselienė.

Specialistė taip pat pastebi, kad vis dėlto geriausia būtų, jei nereikėtų „atstatinėti“ odos drėgmės. Todėl rekomenduoja kasdien vartoti pakankamai vandens, miegoti bent 7–8 valandas, judėti, būti gryname ore, naudoti apsauginį kremą nuo saulės (veidui – SPF50), sveikai maitintis ir įsigyti tinkamų odos priežiūros priemonių. Jeigu visgi oda išsausėjo, papilkėjo, prarado stangrumą, galima, pasitarus su gydytoju dermatologu ar kosmetologu, parinkti tinkamas odos priežiūros priemones su vitaminu C, hialurono, laktobionine rūgštimi ar kitomis aktyviomis medžiagomis.

Jurgina Ūselienė

Grožiui ir jaunystei – injekcijos

Atliekant injekcines procedūras suleidžiamos aktyvios medžiagos pačios pritraukia į odą drėgmę bei aktyvina ląsteles gaminti kolageną. Taip oda tarsi atsinaujina.

„Biorevitalizacijos procedūrų metu į paciento odą suleidžiama hialurono rūgštis, kuri drėkina ir pritraukia vandenį į odą. Šios procedūros suteikia odai stangrumo, skaistumo. Kolageno injekcijos skatina kolageno sintezę, taip pat pritraukia vandenį į odą, gerina jos tekstūrą. PPR procedūra ir drėkina, ir stangrina, šiek tiek šviesina, gerina odos tonusą, be to, suteikia ilgalaikį efektą. Svarbu žinoti, kad dažniausiai rekomenduojama atlikti ne vieną tokią procedūrą, o bent 2–3 procedūrų kursą. Dažnai pacientai turi ne vieną odos problemą ir keletą lūkesčių, todėl kartais rekomenduojame derinti šias procedūras tarpusavyje ar su lazerinėmis procedūromis, šveitimais“, – pasakoja dermatologė J. Ūselienė.

Po vasaros skubama atsikratyti pigmentinių dėmių

Rudenį ir žiemą taip pat populiaru šalinti pigmentines dėmes ir kapiliarus. Iš tiesų tai tinkamas laikas šioms procedūroms. Pigmentinės dėmės dažniausiai atsiranda dėl saulės poveikio, yra susijusios su hormoniniais pokyčiais, amžiumi. Odos spalvos tolygumas yra svarbus grožiui – pigmentines dėmes nėra lengva užmaskuoti, be to, moksliniais tyrimais įrodyta, kad dėmėta, netolygaus atspalvio oda prideda amžiaus ir „atima“ grožio. Pigmentinės dėmės šalinamos lazeriu, arba rūgštiniais ir retinolio pilingais. Lazeriu dažniau šalinamos pavienės pigmentinės dėmės, o esant melazmai ar daug mažų dėmelių veide labiau tinka pilingai.

„Tuo tarpu veido raudonis ir kapiliarai vargina įvairaus amžiaus žmones, ši problema būdinga šiaurės šalių gyventojams. Veido raudonį skatina temperatūrų pokyčiai – pirtis, šaltis, karštis, saulė, aštrus, karštas maistas. Kartais kartu su išsiplėtusiais kapiliarais jaučiamas deginimo, kaitimo pojūtis. Išsiplėtusius kapiliarus gydome impulsine šviesa, lazeriu. Po šių procedūrų reikia griežtai saugotis saulės, todėl dabar, rudenį yra tam tinkamas laikas. Šalinant kapiliarus gali prireikti ne vienos procedūros – priklauso nuo kapiliarų gylio, dydžio, vietos, spalvos, kartais skirtingų procedūrų metu reikia derinti skirtingus lazerius, kad gautume geriausią rezultatą. Po procedūros svarbu vengti provokuojančių veiksnių, kad kapiliarai vėl neišlystų“ – sako grožio chirurgijos ir terapijos klinikos „Sugihara“ dermatologė J. Ūselienė.

Tos pačios klinikos dermatovenerologė, 37 m. profesinę patirtį turinti Jolanta Žilienė sako, kad savo odos būkle būtina pradėti rūpintis jau nuo 20 metų.

Gydytoja dermatologė Jolanta Žilienė

Odos senėjimas prasideda sulaukus 20 metų

Vos sulaukus dvidešimties ir pasiekus brandą organizme prasideda lėtas senėjimo procesas. Odoje šiuo metu taip pat jau ima ryškėti pirmieji senėjimo požymiai. Genetiškai nulemtas chronologinio senėjimo procesas, su metais įgyjantis vis didesnį pagreitį, sukelia kolageno ir elastinių skaidulų pokyčius, todėl ima keistis odos savybės. Ji tampa sausesnė, praranda elastingumą, pasirodo raukšlės, o sumažėjus poodinio riebalinio audinio sluoksniui oda susmunka, suglemba. Kartu ryškėja ir ilgalaikio saulės spindulių sukelto fotosenėjimo požymiai.

Po 30 m. dar labiau išryškėja odos suglebimas, patamsėja paakiai, išryškėja mimikos raukšlės, veido oda tampa nebe tokia skaisti. Iš tikrųjų nereikia laukti 40 ar 50 metų ir tik tada susigriebti, kad oda sensta. Kuo anksčiau skiriamas dėmesys senėjimo profilaktikai, tuo geresnio rezultato, mažesnių išlaidų ir ilgalaikio efekto vėliau galima tikėtis.

Norint atjauninti odą reikia paveikti visus tris jos sluoksnius: epidermį, paviršinę ir giliąją dermą. Tam puikiai tinka 4D odos atjauninimo procedūra. Ji unikali tuo, kad vienos procedūros metu, derinant dviejų bangos ilgių lazerius ir skirtingas lazerines technologijas, paveikiami visuose gyliuose esantys odos sluoksniai.

„Pirmiausiai per burnos gleivinę palaipsniui šildomas gilusis odos sluoksnis. Šiluma skatina kolageno skaidulų susitraukimą, stimuliuoja naujo kolageno gamybą. Paveiktame audinyje padidėja odos stangrumas ir elastingumas. Nosies-lūpų raukšlių srityje matomas putlumo efektas labai panašus, kaip ir užpildų procedūros. Antrojo etapo metu neinvazinio lazerio šviesa susigeria dermoje. Dėl labai trumpo impulso atsiradusi šiluma neperduodama aplinkiniams audiniams, todėl odoje atsiranda daugybė itin aukštos temperatūros mikrosalelių. Šilumos smūgis stimuliuoja naujo kolageno gamybą, todėl pastebimai padidėja odos stangrumas, stebimas patempimo efektas, oda atrodo skaistesnė, sveikesnė. Trečiam etapui naudojami labai ilgi neinvazinio lazerio impulsai odą palaipsniui ir tolygiai įkaitina iki paties giliausio sluoksnio. Gautas šiluminis efektas papildo ir dar labiau sustiprina ankstesnio etapo sukeltą efektą, todėl odos stangrumas padidėja nuo paviršinio dermos sluoksnio iki paodžio“, – pasakoja J. Žilienė.

Paskutinis, ketvirtasis procedūros etapas, – švelnus, paviršinis lazerinis pylingas – sulygina odos paviršių, pašalina nedidelius paviršinius defektus, oda tampa lygi ir švytinti. Tai puiki alternatyva toms moterims, kurios nori pasiekti stangrumo efektą be chirurgo įsikišimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)