Vaisingo amžiaus moterys neretai skundžiasi, kad nuo tada, kaip pradėjo vartoti arba naudoti kokį nors kontraceptiką, jų seksualinė aistra pastebimai prigeso. Gal taip nutiko ir jums?

Jei tenka tik stebėtis, kodėl kitados keliskart per savaitę užeidavęs noras pasimylėti dabar – itin retas svečias, labai gali būti, kad jį numalšino nedidelė tabletė arba gimdos spiralė.

Tikra tiesa, kad kontraceptikų veikimas gali reikštis daug galingiau nei jūs galvojote – ne veltui pažemėjęs libido įtraukiamas į daugelio šio tipo preparatų pašalinių reiškinių sąrašą.

Kodėl taip yra, paaiškinti nesunku: nemažai kontraceptinių priemonių nėštumo padeda išvengti pakeisdamos natūralų moters organizmo hormoninį foną, rašoma portale huffpost.com.

Kodėl kontraceptikai daro įtaką lytiniam potraukiui

Pasirinkus hormoninio tipo kontraceptinį preparatą, galima sulaukti lytinio potraukio pokyčių.

Už nuotaiką (vadinasi, ir seksualinį sužadinimą) atsakingi neurosiuntikliai turi hormonų receptorius, reguliuojančius jų išsiskyrimą galvos smegenyse, sako akušerė-ginekologė Dana Shanis, viena iš įmonės „V Health and Wellness“ įkūrėjų. Tabletėje esantys hormonai gali pakoreguoti šį procesą.

„Bet koks hormonų lygio pokytis, įvykstantis vartojant tabletes, gali lemti gausesnį arba menkesnį tų neurosiuntiklių išsiskyrimą. Konkretus poveikis daugiausia priklauso nuo individualių moters organizmo savybių“, – sako D. Shanis.

Jau tapo aišku, kad kai kurie nuo nėštumo apsaugantys preparatai, pavyzdžiui, sudėtinės kontraceptinės tabletės, mažina testosterono lygį, na, o ši medžiaga, žinia, – tai seksualinę aistrą žadinantis hormonas.

Jei tokio tipo pašalinis poveikis jums kelia nerimą, turėtumėte nepamiršti, kad perspėjimas dėl galimų lytinio potraukio pokyčių gali ir nepasitvirtinti, sako Klivlando klinikoje dirbanti akušerė-ginekologė Ashley Brant.

„Nemažai tyrimų parodė, kad sumažėjusį lytinį potraukį patiria mažiau nei 5 proc. kontraceptikus vartojančių moterų, o tai reiškia, kad daugelis jokio skirtumo, tiesą sakant, nejunta, – sako A. Brant. – Kai kurios moterys teigia, kad pradėjusios vartoti kontraceptikus tapo seksualiai aktyvesnės.

Taip paprastai nutinka dėl to, kad nebekyla nerimo dėl galimo nepageidaujamo nėštumo.“

Sunku tiksliai pasakyti, ar konkreti moteris patirs libido nuosmukį, tačiau atsižvelgi į tam tikrus simptomus tikrai patartina.

Pasak Melburno dirbtinio apvaisinimo klinikoje dirbančio akušerio-ginekologo Alexo Polyakovo, kai kurios moterys per mėnesį, t. y. nuo vienų menstruacijų iki kitų, išgyvena audringą lytinio potraukio dinamiką, tačiau kitos jokių hormoninių pokyčių nejunta.

„Malšinamąjį oralinių kontraceptikų poveikį dažniau patiria tos moterys, kurios jaučia dėl hormoninių pakitimų įvykstančius galingus seksualinės aistros svyravimus.

Tikimybė, kad tokį poveikį patirs tos, kurios per menstruacijų ciklą jokių su aistra susijusių pakitimų nepastebi, – gerokai mažesnė“, – nurodo A. Polyakovas.

Kokie kontraceptikai mažiausiai slopina seksualinį geismą

Visų rūšių kontraceptinės priemonės ir preparatai – tabletės (nesvarbu, sudėtinės, ar mini piliulės), pleistrai, makšties žiedai, injekcijos, implantai, hormoninės gimdos (intrauterinės) spiralės – gali pakoreguoti moters seksualinį geismą.

Nors vienoms moterims kylanti rizika yra didesnė, o kitoms – mažesnė, šiokia tokia tikimybė, kad taip nutiks, egzistuoja bet kuriuo atveju, sako A. Polyakovas. Mažesnę riziką gali lemti mažesnis hormonų kiekis arba mažesnė jų įtaka įprastam ciklui.

Pavyzdžiui, progesteroną išskirianti gimdos spiralė gali ne taip akivaizdžiai paveikti seksualinį aktyvumą, kadangi absorbuojamų hormonų kiekis yra gerokai mažesnis, palyginti su tuo, kuris gaunamas vartojant piliules.

„Gimdos spiralės paprastai nenuslopina ovuliacijos, todėl įprastas organizmo hormoninis fonas lieka nepakitęs“, – nurodo A. Polyakovas.

Mini piliulėse yra tik progestino, ir, remiantis keleto tyrimų išvadomis, jų poveikis moters libido yra nežymus, palyginti su tuo, kurį sukelia sudėtinės kontraceptinės tabletės. Vis dėlto kol kas ši nuostata nėra galutinai patvirtinta.

Toms, kurios apskritai nusistačiusios prieš hormonus, taip pat yra ką rinktis.

„Tikrai žinoti, kad neteks patirti jokio su hormonais siejamo pašalinio poveikio, įmanoma tik pasirinkus nehormoninius apsisaugojimo nuo nepageidaujamo nėštumo metodus, – sako A. Brant.

– Tai gali būti varinė gimdos spiralė, prezervatyvas, makšties diafragma, spermicidai ir nutrauktas lytinis aktas ir (arba) abstinencija vaisingomis dienomis.

Minėtina, kad nehormoniniai metodai ir priemonės (išskyrus varinę spiralę) teikia mažesnę apsaugą, todėl juos pasirinkus, nevalia pamiršti apie tam tikrą riziką.“

A. Polyakovas atkreipia dėmesį į tai, kad lytinis geismas yra ganėtinai komplikuotas, daugialypės prigimties reiškinys. Negalima paneigti, kad jį iš dalies lemia hormonų svyravimai, bet psichologinis aspektas – taip pat labai svarbus.

„Tarkim, pasirinkus varinę spiralė, lytiniai santykiai gali nustoti patrauklumo dėl patiriamų spazmų ar pagausėjusio kraujavimo. Noras mylėtis gali sumažėti ir naudojantis mažesnio efektyvumo priemonėmis, tokiomis kaip prezervatyvai“, – sako A. Polyakovas.

Reikšmės, be abejo, gali turėti ir patirta trauma arba kokios nors psichikos sveikatos problemos. Nevalia pamišti ir kai kurių vaistų, tarkim, antidepresantų, daromo poveikio.

Taigi, aiškinantis, kodėl prigeso seksualinė aistra, privalu atsižvelgti į visus įmanomus veiksnius – ne vien į kontracepcijos metodą.

Rasti tinkamą kontraceptiką nebūtinai pavyksta iš karto

Atminkite, kad paaiškėjus, jog pasirinktas kontraceptikas – netinkamas, visada galite jo atsisakyti.

Specialistai labai aiškiai nurodo, kad kartais prireikia išmėginti kelis skirtingus metodus, norint surasti tokį, kuris priimtiniausias jums – kuris nepradangina noro mylėtis ir neišprovokuoja jokių kitų nepageidaujamų efektų, pavyzdžiui, migrenos.

Pasak D. Shanis, tuo atveju, jei libido tikrai sumažėja, prireikia net kelių savaičių, kad pakitę neurosiuntikliai imtų funkcionuoti, kaip įprasta, ypač jei konkretūs kontraceptikai, tarkim, tabletės, buvo vartojami gana ilgai.

„Vartojamos tabletės gali lemti kraujotakos pakitimus vaginos ir klitorio srityse, todėl gebėjimas lytiškai susijaudinti ir patirti orgazmą tirai gali komplikuotis, – sako akušerė-ginekologė. – Paprastai kraujotaka normalizuojasi per dvi savaites.“

Ypač seksualiai aktyvios, greitai susijaudinančios ir lengvai orgazmą patiriančios moterys gali tikėtis, kad po kontraceptikų sukelto libido nuosmukio sugrįžusi aistra bus dar didesnė.

D. Shanis primena, kad susigrąžinti priblėsusį geismą gali padėti masturbacija.

Anot A. Polyakovo, kontracepcijos keliamas problemas labai pravartu aptarti su partneriu. Pajutus, kad aistra blėsta, verta pasvarstyti, kaip ją vėl įplieksti.

Atviras partnerių pašnekesys intymiomis temomis visada suartina poras, o šitai, savo ruožtu, gali pakurstyti norą mylėtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)