Apie knarkimo keliamas grėsmes visam organizmui ir pačias įvairiausias priemones, kurių pagalba knarkimo galima atsikratyti ar bent jį sumažinti, kalbamės su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja otorinolaringologe Daina Šimulyniene.

– Knarkia vyrai, moterys ir net vaikai. Ar turime traktuoti tai kaip ligą ir kiek knarkimas pavojingas pačiam knarkiančiajam?

– Knarkimas – tai garsas, kuris atsiranda miego metu, kai įkvepiamo oro srovė virpina viršutinių kvėpavimo takų audinius. Nuolatiniu knarkimu skundžiasi daugiau nei 20 proc. moterų ir daugiau nei 40 proc. vyrų. Pats knarkimas – tai labiau problema, trukdanti aplinkiniams. Bet jis gali komplikuotis miego apnėja – sutrikusiu miego ritmu, todėl būtina pacientus tirti miego laboratorijoje.

– Ne vienas esame girdėję istorijų, kaip garsus sutuoktinio knarkimas verčia kraustytis miegoti į kitą kambarį, o kartais net baigiasi santykių nutraukimu. Ar mediciniškai įmanoma išmatuoti, kaip garsiai knarkia žmogus ir nuo ko priklauso būklės rimtumas?

– Tyrimas miego laboratorijoje gali atsakyti į labai daug rūpimų klausimų: ar nuo knarkimo kenčia jūsų raumenys, ar trinka širdies ir smegenų veikla. Beje, dabar išmaniosios technologijos laikrodžiuose jau leidžia ne tik įrašyti knarkimo garsą bei fiksuoti kvėpavimo sustojimo epizodus, bet ir gauti suvestinę apie naktinio miego kokybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)