aA
Įsisiautėjant šaltojo sezono negalavimams – šilto sultinio puodelis nuims juos it ranka. „Uždegimą malšiantis viralas pasižymi unikaliomis savybėmis, todėl ne be reikalo dar nuo seno laikytas natūraliu antibiotiku“, – sako VUL Santaros klinikų gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė. Verta atkreipti dėmesį į kelias virimo subtilybes.
Gydytoja dietologė: sultinys ne be reikalo laikomas natūraliu antibiotiku
© Fotolia

Peršalimo ligų sezonui

Kaip teigia gydytoja dietologė J.Parnarauskienė, sultinio energinė vertė priklauso nuo produktų, iš kurių verdamas, ir kiek laiko užtrunka jo ruoša. Štai daržovių sultiniai kiek nusileidžia liesos mėsos ar žuvies nuovirui, o didžiausia energine verte pasižymi iš riebios mėsos ir žuvies arba kaulų su čiulpais pagaminti sultiniai. Unikalia savybe pasižymi bene populiariausias – vištienos – viralas.

„Prasidėjus peršalimo ligų sezonui nuo seno rekomenduojama valgyti vištienos sultinį. Visų pirma tai – šiltas skystas maistas, suteikiantis maistinių medžiagų, kurių gali pritrūkti sumažėjus apetitui ir suvalgomo maisto kiekiui. Be to, šilti skysčiai mažina gerklės skausmą ir dirginimą, palengvina kosulį, nosies bei gerklės paburkimą“, – kam sultiniai yra naudingiausi pasakoja dietologė J. Parnarauskienė.

Vištienos sultinyje esančios medžiagos slopina neutrofilų, baltųjų kraujo ląstelių, kurios atsakingos už paburkimą ir nosies „varvėjimą“, susitelkimą nosies bei gerklės gleivinėje. Gydytoja atkreipia dėmesį, kad sultinio uždegimą slopinančios savybės sustiprės, jei virdami įdėsite svogūnų, česnakų ar čiobrelių. Prieš valgant sultinį pagardinę žalių ar džiovintų petražolių lapeliais papildomai gausime ir dozę vitamino C.

Naudingos kaulų kremzlės

Pagyrimo nusipelno ne tik vištienos sultinį paruošusios šeimininkės. J.Parnarauskienė sako, kad unikaliomis savybėmis pasižymi ir iš kaulų bei kremzlių virtas sultinys. Mat su juo gauname tokių medžiagų, kurias sunku pasisavinti iš kito maisto.

„Verdant sultinį iš kaulų į jį patenka kalcis, magnis, fosforas, aminorūgštys – baltymų sudedamoji dalis. Jei kaulai yra sutraiškyti ir vanduo pasiekia čiulpus, sultinys praturtinamas vitaminais A ir K, mikroelementais: geležimi, selenu, cinku, manganu, boru. Jungiamasis audinys – sausgyslės, kremzlės – suteikia gliukozaminų, kolageno ir chondroitino“, – vardina dietologė.

Beje, nenuskriausti lieka ir mėsos atsisakę vegetarai. Gydytoja sako, jog jūrinės žuvies kaulai turi jodo, kuris yra svarbus skydliaukės veiklai ir metabolizmui, organizmą praturtina omega 3 riebalų rūgštimis, pasižyminčiomis uždegimą slopinančiomis savybėmis.

Svarbu virimo laikas

Svarbu ne tik tinkamai pasirinkti sultinio ingridientus. Įtakos turi virimo laikas. J.Parnarauskienės teigimu, kuo ilgiau sultinys verdamas, tuo daugiau jame yra kolageno, želatinos, be to, taip jis taps tirštesnis.

„Kaulų sultinys turėtų būti verdamas bent 4–6 valandas. Kad geriau išsiskirtų ir stabilesnės medžiagos sultinyje liktų, šį reikia pradėti virti kaulus ir mėsą sudėjus į šaltą vandenį.

Norint sumažinti sultinio energinę vertę, tai yra sumažinti riebalų kiekį jame, galima baigiant virti į sultinį įberti ledukų – jie sustingdo paviršiuje esančius riebalus, taip yra lengviau nuimti riebalų plėvelę“, – dalina patarimus specialistė.

Išvirtą sultinį galima kelias dienas laikyti šaldytuve, tačiau pagaminus didesnį kiekį galima jį ir užsišaldyti. Tai darant svarbu atkreipti dėmesį į porcijas – mat atšildžius antrą kartą užšaldyti sultinio jau nebegalima.

Gydytoja dietologė: sultinys ne be reikalo laikomas natūraliu antibiotiku
© Shutterstock



Vertinga nusilpusiems

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad sultiniai naudingi ne tik bandant susidoroti su peršalimo ligomis. Mėsos, žuvies ar daržovių nuovirai puikiai tinka žmonėms, kurie yra nusilpę, neturi apetito. Mat sultinyje esančios maistinės medžiagos yra ištirpusios vandenyje, todėl ypač gerai pasisavinamos.

Be to, sultiniai yra vertingi ir persirgus žarnyno infekcija ar po apsinuodijimo, kadangi jame esantis glutaminas padeda atkurti žarnyno sienelės vientisumą.

Sultiniai, turintys daug gliukozaminų, kolageno ar chondroitino, tai yra tie, kurie šaldami sustingsta į drebučius, yra svarbūs sąnarių, jungiamojo audinio ir kremzlių būklei bei odos elastingumui. Taigi norint pasirūpinti jungiamuoju audiniu ir sąnariais gydytoja pataria dažniau pasimėgauti ilgai virtu sultiniu.

Tarp kitko

Parduotuvėse siūlomų sausų sultinių (greitai paruošiamų sriubų ar sultinio kubelių) maistinė vertė neatitinka gerai išvirto sultinio, kadangi yra gaminami druskos, augalinių riebalų, krakmolo ir įvairių skonio bei kvapo stipriklių pagrindu. Be to, šiuos produktus atsargiai turėtų rinktis alergiją turintys žmonės. Mat daugelio sudėtyje gali būti kviečių, sojų, pieno, kiaušinių, žuvies, vėžiagyvių ir kitų alergiją ar netoleravimą sukeliančių medžiagų.
Parduodami skysti sultiniai pasižymi šiek tiek natūralesne ir sveikatai palankesne sudėtimi.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(25 žmonės įvertino)
4.8800

Top naujienos

Profesorius Ambrozaitis siūlo pamiršti laikus, kai nedėvėjom kaukių: jų reikės kasmet (715)

Lietuva pagal sergamumą koronavirusu jau yra trečioje vietoje Europoje. Naujausi gruodžio 3...

Pigūs bilietai lietuvius vilioja spjauti į karantiną: lėktuvai pilni, o bilietai išperkami akimirksniu (159)

Be kelionių negalintys europiečiai masiškai bėga slėptis po Meksikos saule. Pilnuose lėktuvuose...

Savaitgalio prognozė: sugrįš rudeniški orai (6)

Šiandien, visą savaitgalį ir dar ateinančios savaitės pirmoje pusėje orų sąlygos mūsų...

Prasčiausius COVID-19 rodiklius fiksuojanti savivaldybė – apie kritinę situaciją: žmonės per daug atsipalaidavo (114)

14 dienų sergamumas 100 tūkst. gyventojų Kėdainių rajone – prasčiausias šalyje. Situacijai...

Vaizdo įraše – tikroji reakcija: ginkluotas Lukašenka juoką sukėlė net omonininkams (399)

Iniciatyva „By_Pol“, kuri vienija Baltarusijos jėgos žinybų darbuotojus, perėjusius į...

Kaunietį papiktino prie parduotuvių susidarančios eilės: prašo eiti apsipirkti tik turint konkretų sąrašą (85)

Ketvirtadienio vidurdienį keliose parduotuvėse ir paslaugų vietose apsilankiusiam kauniečiui teko...

Latvijoje vyriškių kompanija pavogė kalakutą, jį prigirdė degtine ir kartu išvažiavo į kurortą (64)

Imante miestelyje, Latvijoje, vyriškių kampanija iš vietos pramogų parko pavogė kalakutą, jį...

Proeuropietiškai Moldovos prezidentei – šalies parlamento akibrokštas (61)

Moldovos įstatymų leidėjai ketvirtadienį priėmė įstatymą, kuriuo apribojami prezidentūros...

COVID-19 pasiglemžė 37-erių Lietuvos stipruolio gyvybę (112)

Nuo koronaviruso infekcijos Kuršėnuose mirė sunkiaatletis, daugkartinis Lietuvos štangos...

6 pavojai, kuriuos jūsų kūnui kelia alkoholis: kenčia ne tik kepenys (38)

Visi žinome, kad piktnaudžiavimas alkoholiu labai kenkia sveikatai , tačiau ar žinote, kaip...

|Maža didelių žinių kaina