Natūralaus mineralinio vandens gėrimas ir maudymasis jame pripažįstamas kaip puiki terapija, padedanti išlaikyti gerą sveikatą.

Žodžio dalis „hydro“, kuris reiškia vandenį, anksčiau buvo prijungiamas prie visų vietoms, kuriose gydoma, vardų. Graikų fizikas Galenas, gyvenęs 200 mūsų eros metais, savo šventykloje Asclepius (Turkijoje) maudydavosi hidroterapiniuose baseinuose, maitinamuose „šventintų versmių“.

Vėliau tradicijas perėmė romėnai, kurie garsėjo maudymosi pirtyse ritualais ir yra šiuolaikinių mineralinių vandenų kurortų (spa procedūrų) pradininkai. Gražiai įrengtose ir dekoruotose jų pirtyse buvo įrengtos garų patalpos, karšto ir šalto vandens baseinai ir masažo bei aromaterapijos kambariai. Kasdienis mėgavimasis spa procedūromis romėnams buvo ne tik malonumo šaltinis, bet ir ligų bei negalavimų prevencija.

Koks hidroterapijos poveikis?

Viena svarbiausių hidroterapijos taisyklių, kurias reikia žinoti, tai veiksmas ir reakcija. Šiluma skatina kraują kilti į kūno paviršių, odos link, o šaltis atvirkščiai, kraują varo į kūno gilumą, toliau nuo odos. Bet pagal veiksmo ir reakcijos taisyklę, kraujas visuomet turi grįžti į normalią, pradinę padėtį. Ši taisyklė geriausiai atsispindi, kai taikoma trijų vonių hidroterapija – karšta, šalta ir karšto-šalto kontrastinė.

Kokia hidroterapijos nauda?

- Ji atpalaiduoja įtemptus raumenis, padeda atsikratyti skausmo ir sąstingio.

- Stimuliuoja kraujo cirkuliavimą ir išvalo limfą.

- Kontrastinė karšto – šalto vandens terapija stiprina imunitetą. Jei jūs naudositės ja, susirgimo gripu ir peršalimo tikimybė labai sumažės.

- Ji išjudina endorfinus, kurie sukelia malonią savijautą.

- Derinama su dieta ir pratimais, pagreitina svorio kritimą.

- Mineraliniai ar terminiai vandenys turi specifinių savybių, pavyzdžiui, sieros prisotintos vonios puikiai gydo artritą ar odos ligas, o radono vonios stebuklingai įveikia reumatinius negalavimus ir kitas artrito formas.

- Panirimas į vandenį gydo įvairius šlapimtakių sutrikimus, skysčio sulaikymo problemas.

- Hidroterapija yra puiki priemonė atsikratyti stresu. Pagulėjus vonioje, o dar geriau - aromatinėje, labai sumažėja psichologinė įtampa.

Ar galima praktikuoti hidroterapiją namuose?

Taip. Viskas, ką jums reikia turėti, tai dušas, nesvarbu, rankinis ar pakabinamas, bei šaltas ir karštas vanduo. Pavyzdžiui, kojų vonelėms pagal Kneipp metodą, kai kaitaliojamas karštas ir šaltas vanduo, jums užteks dviejų plastmasinių kibirėlių – vieno su šaltu, kito - su karštu vandeniu. Jums gali netgi pasitarnauti vandens žarna sode, kuri pagerins kraujo cirkuliaciją.

Kiekvieno mūsų kasdieninė rutina – maudymasis po dušu – taip pat gali tapti kasdiene hidroterapija. Ritualą visuomet pradėkite šiltu vandeniu, tuomet atsukite šaltą – mažiausiai minutei. Jausitės atgavusi jėgas ir tikriausiai daugiau niekada neperšalsite. Viso proceso paslaptis – šaltas vanduo teigiamai veikia sušildytą kūną. Bet negalima pilti šalto vandens ant šalto kūno.

Odos šveitimas

Prieš kūno lepinimo procedūras, pavyzdžiui jūros dumblių terapiją, būtina nuvalyti negyvos odos sluoksnį. Apskritai, sausos odos šveitimas turėtų būti kasdieninė kiekvieno žmogaus sveikos gyvensenos režimo dalis.

Kokie šveitimo privalumai?

- Svarbiausia – tai negyvų odos ląstelių pašalinimas. Su amžiumi žmogaus oda plonėja ir tampa jautresnė, todėl reikėtų rinktis švelnesnį šepetį.

- Sveika naudoti produktus, kuriuose yra sumaišytos kelios maitinančių medžiagų rūšys, tokius kaip kūno losjoną su jūrų dumbliais ir pan.

- Stimuliuojamos limfos ir skatinama greitesnė kraujo cirkuliacija.
- Atsinaujina nervinės ląstelės.

- Atsikemša prakaito ir riebalų liaukos, oda tampa drėgnesnė ir elastingesnė.

Neigiamų jonų terapija

Kaip jaučiatės po įspūdingo pasivaikščiojimo jūros pakrante, po raminančios bangų mūšos ar per uolas lūžtančių bangų stebėjimo? Ar jaučiatės atsigavę, lyg iš naujo atgimę? Jums energijos suteikia sklandantys neigiami oro jonai. Jie susitelkia prie judančio vandens. Jų yra ten, kur banguoja jūra, prie krioklio ar fontano, po lietaus ir netgi jūsų vonioje, kuomet maudotės po dušu.

Ko gero, visi esate pajutę ir teigiamų jonų alinantį poveikį. Jie atsiranda prieš audrą arba atkeliauja su šiltais vėjais, nuo kurių jautiesi pavargęs, irzlus ir neproduktyvus.

Gera išeitis, norintiems gauti savo kasdieninę neigiamų jonų dozę – palįsti po vėsiu dušu, geriau po mankštos, kuomet kūnas bus įšilęs.

Daugybė mokslinių tyrimų įrodė, kad neigiami jonai:

- Apsaugo nuo streso, sumažindami irzlumą ir įtampą;
- Gydo neurologinius sutrikimus;
- Veikia kaip antidepresantas;
- Atgaivina po alinančios mankštos;
- Pagerina atmintį, nuotaiką ir išradingumą.

Neigiami jonai telkiasi:

- Pajūryje;
- Kalnų ore, prie krioklių ir fontanų;
- Po audros;
- Po dušu;
- Vaikštant basomis po šlapią žolę.

Teigiami jonai telkiasi:

- Prieš audrą;
- Pučiant šiltam vėjui;
- Ten, kur aukštas dirvos radioaktyvumas;
- Prie kompiuterių, oro kondicionierių, elektros įrenginių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją