aA
Kai pievose pražysta ir suspinduliuoja pienės, laikas „skaniems“ bei netikėtiems atradimams ir virtuvėje. Pienė laikoma vienu naudingiausių augalų žmogaus sveikatai. Ją atranda ir virtuvės šefai.
© Shutterstock nuotr.

Vadina gyvybės eliksyru

Visuomenės sveikatos specialistai sako, kad pienių sudėtis yra unikali ir nuo seno vertinama. Dar Avicena liaupsino šio augalo gydomąją galią. Pienė turi bene pusę naudingų Mendelejevo lentelės cheminių elementų, tad pelnytai vadinama gyvybės eliksyru.

Ir šiuolaikiniai gydytojai sutinka, kad pienė padeda sergant daugeliu ligų. Todėl verta ne tik jomis pasigrožėti, bet ir išbandyti gydomąjį poveikį arba tiesiog paskanauti bei atrasti naujus skonio potyrius.

Prancūzijoje, Austrijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Indijoje, Japonijoje, JAV ir kitose šalyse kiaulpienes auginamos specialiose plantacijose. O Lietuvoje dažnas sodininkas, pametęs galvą dėl idealios žaliosios vejos, savaime pasisėjusias pienes su šaknimis rauna lauk. Išmintingesnieji ir pienių žiedus, ir lapus, ir šaknis nešasi į virtuvę ir ruošia įvairiausius patiekalus.

Skaniausi šaltibarščiai

Tiek jaunais pienių lapeliais, tiek žiedais galima pagardinti įvairias salotas, mėsos patiekalus, jų galima dėti ir į įvairias sriubas. Galima maišyti pienes, garšvas, dilgėles, rūgštynes, petražoles, svogūnų laiškus. Žalumynų mėgėjai sako, kad iš tokios mišrainės išeina patys skaniausi šaltibarščiai, kuriais galima būtų priblokšti pačius išrankiausius gurmanus.

Pienių žiedų galima užsišaldyti ir sveikatą stiprinti žiemą. Teigiama, kad tokia arbata paskatina virškinimą, pagerina tulžies ir kepenų veiklą. Pienių pumpurus rekomenduojama marinuoti. Jų skonis primena kaparėlius.

Pažengę kulinarai iš pienių pagamina kulinarijos šedevrus: kepa pyragus, pyragaičius, tepa tortus. Iš pienių šaknų galima pasigaminti kavos.

Šaknys raunamos anksti pavasarį, kai tik pasirodo pirmieji lapeliai, arba vėlų rudenį, kai lapai nukrenta. Jas reikėtų gerai nuplauti ir nušveisti, apdžiovinti, supjaustyti ir džiovinti orkaitėje (patariama, ne karštesnėje nei 40 laipsnių). Išdžiovintas pienių šaknis dar reikėtų paskrudinti ir sumalti kavamale. Užplikyti kaip ir įprastą kavą.

Pienių vynas ir medus

Prisiskynus daugiau pienių žiedų galima išsivirti pienių sirupo, kuris iš dalies gali atstoti bičių medų. Žiedus patariama rinkti pirmoje dienos pusėje, kai šviečia saulė. Ir, žinoma, neužterštoje vietoje. Pienių žiedlapius galima atskirti nuo žalios augalo dalies arba palikti su ja. Tuomet sirupas bus šiek tiek karstelėjęs. Kai kam būtent toks ir patinka.

Žiedus reikia gerai išplauti, užpilti vandeniu ir ant silpnos ugnies pakaitinti 20–30 minučių. Maždaug 300 g žiedų reikia 1 kg cukraus, 1 citrinos sulčių. Pakaitintas skystis paliekamas per naktį pastovėti. Paskui jį reikia perkošti per sietelį ir žiedlapius gerai nusunkti. Į skystį supilti cukrų, citrinos sultis ir ant silpnos ugnines virti 1–2 val. Baigiant virti į sirupą galima įmesti žiupsnelį žiedlapių.

Tvirtinama, kad pienių sirupas stiprina imunitetą, pagerina virškinimą, palengvina kvėpavimo takų susigimus, reguliuoja medžiagų apykaitą ir kt.

Labiau pasistengus iš geltonųjų žiedų galima pasigaminti apdainuoto pienių vyno.

Receptai

Saulėtos salotos

Reikės:

100 g kiaulpienės lapų ir žiedų,
7 graikiškų riešutų,
žiupsnelio petražolių,
šaukšto aliejaus,
druskos.

Pienių lapus, žiedus ir petražoles nuplauti ir supjaustyti arba suplėšyti, riešutus suskaldyti ir sumaišyti, įberti druskos ir užpilti aliejumi. Skanaus!

Pienių pyragas

Reikės:

Tešlai:

stiklinės ruginių miltų,
pusės stiklinės kvietinių miltų,
100 g sviesto,
1 kiaušinio,
0,5 stiklinės cukraus,
žiupsnelio druskos.

Įdarui:

0,5 kg varškės,
1 kiaušinio ir dar 2 trynių,
stiklinės pienių žiedų (galima tik žiedlapių arba ir su žalia dalimi, jei norisi šiek tiek kartumo)
0,5 stiklinės cukraus,
šaukštelio cinamono.

Miltus sutrinkite su gabaliukais sukapotu sviestu, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų ir žiupsnelį druskos ir užminkykite trapią tešlą. Minkykite, kol tešla pasidarys vientisa. Suformuokite rutulį, suvyniokite į plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent 1 val.

Varškę ištrinkite su kiaušiniais, cukrumi ir cinamonu, įmaišykite pienių žiedlapius. Tešlą iškočiokite ir išklokite į kepimo formą, ant viršaus supilkite varškės įdarą. Kepkite apie 1 val. 180–200 laipsnių temperatūroje. Galima išplakti vieno kiaušinio baltymą ir likus maždaug 15 min. iki kepimo pabaigos, plakiniu sutepti pyrago viršų ir šiek tiek sumažinus temperatūrą pakepti, kol viršus gražiai paruduos. Pyragą atvėsinkite. Skanaus!

Salotos „Į sveikatą“

Reikės:

saujos pienių žiedų ir lapų,
saujos dilgėlių,
saujos garšvų,
ryšelio petražolių,
svogūnų laiškų,
2 kietai virtų kiaušinių,
1 svogūno galvutės,
stiklinės rūgpienio,
šaukšto grietinės,
pipirų,
druskos.

Pienių žiedus ir žalumynus nuplauti ir susmulkinti, supjaustyti ir suberti kiaušinius ir svogūną, įberti druskos ir pipirų, užpilti rūgpieniu, sukrėsti grietinę ir viską gerai išmaišyti. Tinka valgyti su juoda rugine duona arba karštomis bulvėmis. Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Patenkintas Jasikevičius „gražuolių“ matyti „Žalgiryje“ nenori: turime iš naujo tapti žvėrimis specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (6)

Kauno „Žalgiris“ pademonstravo įspūdingą žaidimą puolime bei atidarė pergalių sąskaitą...

Sostinės pakraštyje – garsių prekių ženklų išparduotuvė, apie kurią nenorėtumėte niekam prasitarti (156)

Pasakoti ar nepasakoti – štai kur klausimas, kai kalba nukrypsta apie neseniai duris pravėrusias...

Orai: anticiklono įtaka Lietuvoje menks (1)

Ruduo mūsų norų nepaiso, teks susitaikyti, jog ketvirtadienis – paskutinė spalio diena, kai...

Mistinė vieta, apie kurią žino retas vilnietis: užsieniečiai čia plūsta tūkstančiais (76)

Retas vilnietis žino apie namą, stovintį Antakalnio V. Grybo gatvės Vaikų namų teritorijoje,...

Šaro rimbas padėjo: „Žalgiris“ Stambule parodė tikrąjį savo veidą (243)

Kauno „Žalgiris“ trečiadienio vakarą Stambulo „Sinan Erdem Dome“ arenoje ieškojo pirmos...

Spekuliantai pelnosi krentant Džeimso Bondo automobilio gamintojo akcijoms (14)

Galbūt investuotojams Džeimso Bondo automobilis ir patinka, bet gamintojo akcijomis jie spekuliuoja...

Draugystes pamiršę, bet Šaro pamokas įsiminę žalgiriečiai: norėjosi atsikratyti įtampos specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (1)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai neslepia – pergalė prieš Stambulo „Anadolu Efes“ komandą...

Liberalai panaikino Šimašiui palankų sprendimą narystė partijoje gali būti sustabdyta (160)

Remigijui Šimašiui paskelbus, kad antrosios kadencijos Vilniaus miesto mero kėdėje jis sieks su...

Metė siaubingus kaltinimus medžiotojo pašautam dviratininkui – mama vadina monstru ir gailisi, kad tiek mažai kankinosi buvusi mergina kaltina žvėrišku elgesiu (31)

Netekties palaužta dviratininko iš Didžiosios Britanijos Marco Suttono, kurį per klaidą Alpės...

Adomaitis: pametame kažkur galvas – nežinau, kaip paaiškinti (62)

Vilniaus „Ryto“ sirgaliai likus pusei minutės iki ketvirto kėlinio pabaigos traukė ne pergalės...