Kai pievose pražysta ir suspinduliuoja pienės, laikas „skaniems“ bei netikėtiems atradimams ir virtuvėje. Pienė laikoma vienu naudingiausių augalų žmogaus sveikatai. Ją atranda ir virtuvės šefai.
© Shutterstock nuotr.

Vadina gyvybės eliksyru

Visuomenės sveikatos specialistai sako, kad pienių sudėtis yra unikali ir nuo seno vertinama. Dar Avicena liaupsino šio augalo gydomąją galią. Pienė turi bene pusę naudingų Mendelejevo lentelės cheminių elementų, tad pelnytai vadinama gyvybės eliksyru.

Ir šiuolaikiniai gydytojai sutinka, kad pienė padeda sergant daugeliu ligų. Todėl verta ne tik jomis pasigrožėti, bet ir išbandyti gydomąjį poveikį arba tiesiog paskanauti bei atrasti naujus skonio potyrius.

Prancūzijoje, Austrijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Indijoje, Japonijoje, JAV ir kitose šalyse kiaulpienes auginamos specialiose plantacijose. O Lietuvoje dažnas sodininkas, pametęs galvą dėl idealios žaliosios vejos, savaime pasisėjusias pienes su šaknimis rauna lauk. Išmintingesnieji ir pienių žiedus, ir lapus, ir šaknis nešasi į virtuvę ir ruošia įvairiausius patiekalus.

Skaniausi šaltibarščiai

Tiek jaunais pienių lapeliais, tiek žiedais galima pagardinti įvairias salotas, mėsos patiekalus, jų galima dėti ir į įvairias sriubas. Galima maišyti pienes, garšvas, dilgėles, rūgštynes, petražoles, svogūnų laiškus. Žalumynų mėgėjai sako, kad iš tokios mišrainės išeina patys skaniausi šaltibarščiai, kuriais galima būtų priblokšti pačius išrankiausius gurmanus.

Pienių žiedų galima užsišaldyti ir sveikatą stiprinti žiemą. Teigiama, kad tokia arbata paskatina virškinimą, pagerina tulžies ir kepenų veiklą. Pienių pumpurus rekomenduojama marinuoti. Jų skonis primena kaparėlius.

Pažengę kulinarai iš pienių pagamina kulinarijos šedevrus: kepa pyragus, pyragaičius, tepa tortus. Iš pienių šaknų galima pasigaminti kavos.

Šaknys raunamos anksti pavasarį, kai tik pasirodo pirmieji lapeliai, arba vėlų rudenį, kai lapai nukrenta. Jas reikėtų gerai nuplauti ir nušveisti, apdžiovinti, supjaustyti ir džiovinti orkaitėje (patariama, ne karštesnėje nei 40 laipsnių). Išdžiovintas pienių šaknis dar reikėtų paskrudinti ir sumalti kavamale. Užplikyti kaip ir įprastą kavą.

Pienių vynas ir medus

Prisiskynus daugiau pienių žiedų galima išsivirti pienių sirupo, kuris iš dalies gali atstoti bičių medų. Žiedus patariama rinkti pirmoje dienos pusėje, kai šviečia saulė. Ir, žinoma, neužterštoje vietoje. Pienių žiedlapius galima atskirti nuo žalios augalo dalies arba palikti su ja. Tuomet sirupas bus šiek tiek karstelėjęs. Kai kam būtent toks ir patinka.

Žiedus reikia gerai išplauti, užpilti vandeniu ir ant silpnos ugnies pakaitinti 20–30 minučių. Maždaug 300 g žiedų reikia 1 kg cukraus, 1 citrinos sulčių. Pakaitintas skystis paliekamas per naktį pastovėti. Paskui jį reikia perkošti per sietelį ir žiedlapius gerai nusunkti. Į skystį supilti cukrų, citrinos sultis ir ant silpnos ugnines virti 1–2 val. Baigiant virti į sirupą galima įmesti žiupsnelį žiedlapių.

Tvirtinama, kad pienių sirupas stiprina imunitetą, pagerina virškinimą, palengvina kvėpavimo takų susigimus, reguliuoja medžiagų apykaitą ir kt.

Labiau pasistengus iš geltonųjų žiedų galima pasigaminti apdainuoto pienių vyno.

Receptai

Saulėtos salotos

Reikės:

100 g kiaulpienės lapų ir žiedų,
7 graikiškų riešutų,
žiupsnelio petražolių,
šaukšto aliejaus,
druskos.

Pienių lapus, žiedus ir petražoles nuplauti ir supjaustyti arba suplėšyti, riešutus suskaldyti ir sumaišyti, įberti druskos ir užpilti aliejumi. Skanaus!

Pienių pyragas

Reikės:

Tešlai:

stiklinės ruginių miltų,
pusės stiklinės kvietinių miltų,
100 g sviesto,
1 kiaušinio,
0,5 stiklinės cukraus,
žiupsnelio druskos.

Įdarui:

0,5 kg varškės,
1 kiaušinio ir dar 2 trynių,
stiklinės pienių žiedų (galima tik žiedlapių arba ir su žalia dalimi, jei norisi šiek tiek kartumo)
0,5 stiklinės cukraus,
šaukštelio cinamono.

Miltus sutrinkite su gabaliukais sukapotu sviestu, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų ir žiupsnelį druskos ir užminkykite trapią tešlą. Minkykite, kol tešla pasidarys vientisa. Suformuokite rutulį, suvyniokite į plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent 1 val.

Varškę ištrinkite su kiaušiniais, cukrumi ir cinamonu, įmaišykite pienių žiedlapius. Tešlą iškočiokite ir išklokite į kepimo formą, ant viršaus supilkite varškės įdarą. Kepkite apie 1 val. 180–200 laipsnių temperatūroje. Galima išplakti vieno kiaušinio baltymą ir likus maždaug 15 min. iki kepimo pabaigos, plakiniu sutepti pyrago viršų ir šiek tiek sumažinus temperatūrą pakepti, kol viršus gražiai paruduos. Pyragą atvėsinkite. Skanaus!

Salotos „Į sveikatą“

Reikės:

saujos pienių žiedų ir lapų,
saujos dilgėlių,
saujos garšvų,
ryšelio petražolių,
svogūnų laiškų,
2 kietai virtų kiaušinių,
1 svogūno galvutės,
stiklinės rūgpienio,
šaukšto grietinės,
pipirų,
druskos.

Pienių žiedus ir žalumynus nuplauti ir susmulkinti, supjaustyti ir suberti kiaušinius ir svogūną, įberti druskos ir pipirų, užpilti rūgpieniu, sukrėsti grietinę ir viską gerai išmaišyti. Tinka valgyti su juoda rugine duona arba karštomis bulvėmis. Skanaus!

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Petro Gražulio dukrelės mama paviešino jų susirašinėjimą: galite suprasti, kaip jaučiausi Gražulis teismo keliu reikalaus vaiko globos (162)

Po žinomo politiko Petro Gražulio pareiškimo, jog savo ir palangiškės Birutės Navickaitės...

Lietuvai gresia juodžiausias scenarijus ES: galime pradėti skaičiuoti valandas, kol visi masiškai pradės eiti į pensiją (169)

Per artimiausius 5-6 metus reikia sukaupti rezervą , kad mūsų socialinės apsaugos sistema 15...

Rimvydas Valatka. Seimo Tvin Pyksas – tobula kelionė į niekur (64)

Seime dedasi keisti dalykai. Žinoma, ir anksčiau visko Seime dėjosi. Bet po praėjusios savaitės...

Petras Gražulis siūlosi vaiką auginti ir pats: nežinau, ką gali duoti vaikui tokia moteris papildyta vaiko mamos komentaru (1117)

Po nesantuokinio žinomo politiko Petro Gražulio vaikelio skandalo kilo nemažai klausimų . Tačiau...

Keturių įvarčių trileryje – Japonijos ir Senegalo rinktinių lygiosios (18)

Sekmadienio pavakarę Jekaterinburgo arenoje vykusiose pasaulio futbolo čempionato rungtynėse tarp H...

Suskaičiavus penktadalį balsų, R. T. Erdoganas pirmauja Turkijos prezidento rinkimuose (1)

Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdoganas) pirmauja sekmadienį...

Iš Rytų įkvėpimo pasisėmę šiauliečiai ėmėsi verslo: ruošia ypatingus juoduosius česnakus (15)

Palangoje šurmuliuojant pirtininkų festivaliui, savo palapines ir prekystalius ištiesė ir...

Dekoravimo klaidos, kurios sukelia tikrą galvos skausmą: ko verčiau nedaryti?

Namų dekoravimas savomis jėgomis gali tapti tikru iššūkiu, nes tenka pasikliauti vien savo...

8 deriniai vyresnio amžiaus moterims, kurie privers pasijusti gerokai jaunesne

Mados tendencijos neturėtų būti griežtai susijusios su amžiumi. Nepaisant to, ar jums 20, ar 80...

Užkalnis tikrino Birštoną: Palangai trejus metus keliais ropoti (99)

Buvo laikai, kai Birštonas , net ir Lietuvos mastais, buvo varganas provincijos kurortukas: jei kas...