Kodėl moterys tokios lengvatikės ir tiki, kad panašių taisyklių laikymasis padės joms atrodyti gražiau? Kodėl mes pakliūvame į tokių pat mitų spąstus? Dėl gražios ir įkyrios reklamos? Ar mes, moterys, tikrai mėgstame pasakas, kur pelenės randa savo princus?

Tai yra, jei laikysimės rekomendacijų, sveika oda, puikūs plaukai, tvirti nagai klusnioms mergaitėms garantuoti. O tuo metu visa armija reklamos ir viešųjų ryšių genijų kelia sumaištį mūsų galvose, platindama tokius ir panašius mitus…

Kad oda ilgiau išliktų jauna, reikia gerti ne mažiau kaip litrą vandens per dieną.

Labai populiarus mitas, kurį dar palaiko žymūs fotomodeliai. “Aš geriu ne mažiau kaip penkias stiklines vandens per dieną”, - šypsodamasi sako Cindy Crawford. Ir milijonai moterų ima skaičiuoti išgerto vandens kiekį. Tačiau jei galvoji, kad tai tikrai pagerins veido odos spalvą, klysti. Vanduo padeda išvalyti inkstus ir slopina apetitą. Jei nakčiai išgertumėte daug vandens, rytą veidas būtų šiek tiek paburkęs, o taip pat – išsilygintų smulkios raukšlelės. Gal būtent šį jauninimą turi galvoje podiumo profesionalės?

Sausoje odoje greičiau pasirodo raukšlės.

Dėl 80 procentų raukšlių, kurias kada nors pamatysi veidrodyje, kalta saulė. Ir tik 20 procentų – vadinamosios mimikos raukšlės. Rūkalių odoje raukšlelių atsiradimas paspartinamas penkeriais-šešeriais metais. Nors išsausėjusi oda gali atrodyti pilka ir raukšlėta, kovoti su tuo padės drėkinamasis kremas.

Man jau per vėlu pradėti naudoti saulės apsaugos priemones.

Niekada ne per vėlu imtis šio naudingo darbo. Saulės spinduliai labai kenkia odai, o tu gali apsaugoti save. Klinikiniai tyrimai parodė, kad apsaugota oda gali atsikurti. Atsikūrimas nevyks savaime, šis laipsniškas procesas vyks mažiausiai porą metų. Beje, 80 procentų kenksmingų saulės spindulių prasiskverbia net per debesis. Skystos pudros gerbėjoms pasisekė – daugumoje jų yra SPF.

Nutriušusius plaukų galiukus galima atkurti.

Karti tiesa: vienintelis ginklas – nutriušusius plaukus nurėžti. Kai kurie balzamai ar kondicionieriai galiukus gali “suklijuoti” iki kito plovimo. Beje, plaukų galiukai šakojasi dėl dažno plovimo, cheminio sušukavimo ir, kad ir kaip būtų keista, dažno šukavimo.

Galvos masažas gali apsaugoti nuo plaukų slinkimo.

Moksliniu požiūriu, toks teiginys nebuvo įrodytas. Masažo šalininkai tvirtina: tokiu būdu į plaukų folikulus plūsta daugiau maitinamųjų medžiagų. Na ir kas? Ekspertai mano, kad galvos masažas turi tik antistresinį bei placebo poveikį, - todėl kai kurios jo gerbėjos (ne visos) pastebi gerų rezultatų.

Sumažinti išsiplėtusias poras? Paprasta!

Odos porų dydį lemia paveldimumas. Kosmetikos kompanijos uždirba šimtus milijonų tvirtindamos, kad išsiplėtusias poras galima sumažinti. Teoriškai galima, bet esmė tokia, kad jog gali atrodyti išsiplėtusios, jei būna užkimštos keratino, bakterijų. Priemonės su RETIN-A padeda nuo to išsivaduoti ir grąžinti poroms normalų dydį.

Drėkinamasis kremas būtinas kiekvienai moteriai.

O kaip gi! Juk geras drėkinamasis kremas papildo prarastą odos drėgmę, saugo nuo senėjimo procesų ir t. t. Dar vienas kosmetikos kompanijų mitas, vertas milijonų dolerių. Iš tikro drėkinamasis kremas būtinas, jei yra tokie požymiai: oda rausta, šerpetoja. Taip paprastai atsitinka šaltojo sezono metu, todėl tada geriau naudoti drėkinamąjį kremą su maitinamosiomis medžiagomis.

Kartą pasidarius veido patempimo operaciją, reikės nuolat naudotis plastikos chirurgų paslaugomis.

Cher tvirtina, kad kosmetikai išleido tiek pinigų, jog būtų galėjusi nusipirkti porą namų. Kritikai su pašaipėle pasidomėji – ką gi ji turinti omenyje, ar tik ne savo nesuskaičiuojamas plastines operacijas? Taip ir gimsta legendos. Po veido odos patempimo operacijos pacientas, žinoma, atrodo jauniau nei jo vienmečiai. Bet tokia operacija nesustabdo laiko ir senėjimo proceso. Medicina dar nesurado būdo apsisaugoti nuo senatvės, bent jau kol kas. Todėl reguliarūs vizitai pas chirurgus būna dėl to, kad norisi atrodyti jaunai kuo ilgiau, o ne dėl neigiamų operacijos pasekmių.

Muilas sausina odą.

Neseniai mums buvo pristatytas toks pavyzdys, įrodantis muilo kenksmingumą: “vieną ranką nuprauskite muilu, kitą – dušo želė. Ir kaip? Pajutote skirtumą?” Ir tiesa, tradicinis muilas, gyvulinių bei augalinių riebalų mišinys, pasižymi dideliu pH bei faktiškai sausina odą, ypač esant brandaus amžiaus. Tačiau dabar muilo formulėje yra medžiagų, kurios kur kas labiau saugo odą. Į muilą deda drėkinamojo kremo, o argi odai tai blogai?

Ir galiausiai – visiškai absurdiškos teorijos, nusipelniusios garbingos vietos gėdos alėjoje.

Skutant kojas, plaukai ant jų augs dar vešliau.

Turi tiek plaukų, kiek lemta genetiškai, ir skutimas faktiškai to neįtakoja.

Natūrali kosmetika nesukelia alergijų.

Jei esi linkusi į alergiją, prieš bet kokios kosmetikos naudojimą, ar ji būtų natūrali, ar su cheminėmis medžiagomis, būtinai išmėgink ant nedidelio odos plotelio ir sek reakciją!

Geriausia – naudoti vienos linijos kosmetiką.

Čia vėl pasistengė kosmetikos kompanijos, besistengdamos kokiu nors būdu įbrukti vartotojoms vadinamąjį lojalumą prekės ženklui.

Visi šie gražūs mitai – ne daugiau nei nesusipratimai, kuriais vis dar tikima, neatsižvelgiant į logiką bei sveiką protą. Tačiau kodėl? Sociologas N. Woolfas dalijasi įdomia teorija: dėl to kaltas grožio mitas.

“Moterį valdo grožio mitas, nes susilaukti sėkmės – vadinasi, sekti šiuo mitu, įsisprausti į grožio standartus, o grožio mitą įsprausti į savo gyvenimą. Grožio mitas supančioja, jis – neapykantos sau šaltinis, subjektyvizmo mechanizmas, pasireiškiantis savęs kankinimu, kova su senėjimu, įkyriomis mintimis apie išvaizdą.”

“Išsivaduoti iš mito – vadinasi, tapti laisvai”, - teigia mokslininkas. Visi pasiūlymai nuo to, kaip išsivaduoti nuo “idėjos fix”, jau atrasti, - tereikia pasistengti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)