aA
Gyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė.
© Shutterstock nuotr.

Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių.

Pirma, svarbu juos vartoti pirmoje dienos pusėje, t.y. kada angliavandenių daugiausia reikia mūsų organizmui. Taigi V.Kurpienė rekomenduoja makaronus ir bulves valgyti pietums.

Antra, makaronai ir bulvės turėtų būti ne garnyras, o pagrindinis patiekalas, kartu su pora šimtų gramų šviežių ar raugintų daržovių. 

Vaida Kurpienė, asmeninio archyvo nuotr.
Vaida Kurpienė, asmeninio archyvo nuotr.
© DELFI

Trečia taisyklė – tinkamas apdorojimo būdas. Siekiame, kad išliktų kuo daugiau skaidulų, pasisavinimo procesas būtų lėtesnis, o sotumo jausmas- ilgesnis. Makaronai turi būti kietoki, išvirę, bet pakankamai stangrūs (ital.„al dente“).

Tinkami bulvių apdorojimo būdai yra du: virimas su lupenomis, kepimas orkaitėje ar konvekcinėje krosnelėje ant grotelių su lupenomis, galima supjaustyti puselėmis ar ketvirtukais. Bet kuriuo atveju, bulvės turi būti patiekiamos pakankamai stangrios, kad būtų ką kramtyti. Rudens pradžioje, kai bulvės šviežios, jas galime valgyti ir termiškai neapdorotas: įtarkuojant į šakninių daržovių salotas, pavyzdžiui prie morkų ir salierų. Bulvės šviežiomis yra laikomos iki tol, kol jų nereikia skusti.

Ketvirta taisyklė - ypatingai svarbi produkto sudėtis. Bulvės yra pačios vertingiausios rudens pradžioje, šviežios. Tuo tarpu geriausi makaronai - tai viso grūdo dalių kietagrūdžių kviečių makaronai.

Įsiminti sudėtinga, bet verta. Tokie makaronai ne tik vertingesni maistine prasme, bet ir sotumas tęsiasi maždaug dvigubai ilgiau, nei įprastų. Gaila, kad dažnokai mūsų parduotuvėse šis pavadinimas neteisingai išverčiamas.

Viso grūdo (dažnai vadinama pilno grūdo) miltai – reiškia, kad grūdas prieš malimą nėra nušlifuojamas, paliekama jo luobelė ir gemalas. Taip išsaugoma grūde esančių 80% mineralinių medžiagų, skaidulų ir baltymų.

Kietagrūdžiai kviečiai – tai mūsų regione neauganti vertinga kviečių rūšis. Iš šių kviečių gaminami makaronai šiek tiek brangesni, bet iš tokių miltų pagaminti makaronai yra žymiai vertingesni. Juose daugiau baltymų, mineralų bei mums būtinų maistinių skaidulų.

Lieknėjant svarbu ne tik subalansuoti mitybą, bet ir sportuoti. Šį kartą kviečiame atlikti „Judam kartu“ ir trenerės Martynos Čiapienės treniruotę rankoms bei pilvo presui.


Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Klaipėdietės pergalė: pardavėjas privalės atlyginti už ką tik įsigytą ir pakeliui sugedusią transporto priemonę (144)

Sėkminga byla suformavo precedentą: dabar automobilių pardavėjams reikia būti atidesniems.

Po košmariškos savaitės vairuotojams prabilo apie neišvengiamus pokyčius: žada baudas ir sankcijas (63)

Šiomis dienomis ne vienas vairuotojas ar pėstysis keiksnojo kelininkus dėl nevalytų kelių....

Dingusios 5 asmenų šeimos istorijoje - naujos detalės (17)

Pareigūnai ieško Lietuvoje dingusios daugiavaikės šeimos , abiejų tėvų ir trijų mažamečių....

Ruoškitės: atkeliauja tikras speigas (152)

Naktimis temperatūra kris iki 19 laipsnių šalčio, dienomis – iki 14, artimiausių dienų orus...

Unikauskas įvardijo tikslų laiką, kada reikėtų eiti miegoti: tik taip kokybiškai pailsėsite (5)

Raumuo, kuris dieną gavo fizinio krūvio, paauga tik naktį, kai užmiegate giliu miegu ir pasiekiate...

Po slaptų pažymų dėl „Revolut“ – aiškesnis vaizdas: dalis informacijos paneigta (206)

Antradienį žiniasklaidoje paviešinta informacija galimai meta šešėlį ant finansų technologijų...

Pristatytas išmanusis su didžiausiu megapikselių skaičiumi ir nauju ekrano sprendimu (12)

Paryžiuje pristatytas mažiau žinomo prekės ženklo Lietuvoje „ Honor “ išmanusis telefonas...

Į Lietuvą atvykęs „Michelin“ šefas iš Italijos parodė, kaip pasigaminti lietuvišką lydeką (28)

„Virtuvė neturi ribų“, – taip Trakų restorano virtuvėje kalbėjo „ Michelin “...

Ginčytinose teritorijose bręsta esminiai pokyčiai: prakalbo apie galimą susitarimą (150)

Japonijos ministrui pirmininkui Shinzo Abe šią savaitę skrendant į Maskvoje vyksiančias...