Kad košę galima būtų pasigaminti per kelias minutes, grūdai suskaldomi į dribsnius ir apdorojami garais. Dėl to prarandami praktiškai visi mikroelementai ir vitaminai. Pakankamai gerai „egzekuciją“ išlaiko tik B grupės vitaminai.

Mitybos specialistai pabrėžia, kad greito paruošimo košės tik tuomet yra naudingos, jeigu gamintojai jas papildo vitaminais ir mikroelementais.

Smulkinamos kruopos praranda ir didžiąją dalį ląstelienos bei maistinių skaidulų, tačiau krakmolas greito paruošimo košėse lieka. todėl metantiesiems svorį tokios košės nelabai tinka.

Jeigu vis dėl to perkate tokias košes, atidžiai skaitykite etiketes, nes greito pagaminimo košėse būna didelis kiekis cukraus. Be to, atkreipkite dėmesį į priedus, geriau, jei tai bus vaisiai, negu dažikliai ar kvapikliai.

Kiekviena košė turi ir privalumų, ir trūkumų:

Avižų košė. Joje didelis procentas augalinių baltymų, nepakeičiamų amino rūgščių ir natūralių antioksidantų. Avižų skaidulos teigiamai veikia medžiagų apykaitą, šalina iš organizmo gliukozės ir cholesterolio perteklių, toksinus.

Kvietinė košė. Vitamino PP, magnio ir kitų mikroelementų šaltinis. tiesa, ši košė verda labai ilgai, todėl skubantieji gali rinktis kvietinius dribsnius.

Grikių košė. Ji turtinga pektinų, kurie gerina virškinimą, ir lecitino, normalizuojančio cholesterolio kiekį kraujyje. Dietologai grikių košę kartais vadina „vakarine“, mat ji padeda lieknėjantiesiems kovoti su naktiniu alkiu.

Kukurūzų košė. Padeda iš organizmo šalinti šlakus. Sudėtyje yra chloro ir fluoro.

Ryžių košė. Ryžių košė turtinga B grupės vitaminų.

Manų košė. Manų kuopos mažiausiai vertingos iš visų. Ji - gryniausi angliavandeniai, be to, greitai įsisavinami. Kadangi ši košė labai kaloringa, ją gali valgyti vaikai – jiems reikia daug energijos, kaip ir suaugusiesiems, kurių per mažas svoris.

Grupuojant produktus pagal tai, kaip jie kelia cukraus kiekį kraujyje, medikai sukūrė specialų rodiklį - glikeminį indeksą (GI). Visi maisto produktai, priklausomai nuo GI, skirstomi į 3 grupes: kenksmingųjų produktų GI - per 70, vidutiniu GI laikomas indeksas nuo 56 iki 69, o gerųjų produktų GI - mažesnis nei 55.

Košių reitingas pagal GI

Žemas GI (iki 55):

Grikiai (54),

Avižiniai dribsniai (54),

Ilgagrūdžiai ryžiai (41-55),

Vidutinis GI (56-69):

Rudieji ryžiai (50-66),

Greitai paruošiama avižinių dribsnių košė (65).

Aukštas GI (daugiau nei 70):

Manai (81).