Aktorė žinojo, kad vieną dantį jau reiktų šalinti ir dėti implantą, tačiau nemanė, jog kvėpavimas yra susijęs su įsisenėjusia danties problema. Ir tik p. Gražinai apsilankius pas „Nordclinic“ burnos, veido ir žandikaulių chirurgą Dalių Matkevičių, išaiškėjo, kad ją kamavo odontogeninis lėtinis sinusitas – retai pasitaikanti, jau gerokai pažengusi liga, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Dėl nuolatinio uždegimo ištirpo viršutinio žandikaulio kaulas, o pūlingas infiltratas turėjo įtakos sinuso gleivinės patologiniams pokyčiams. Atliekant įprastą veido rentgeną, patologinio proceso priežasčių galima ir nepastebėti, jos išryškėja tik atlikus dantų ortopantomogamą. Net kelerius metus sinusitas, dar vadinamas odontogeniniu sinusitu, kamavo G. Baikštytę ir sunaikino jos kaulinį audinį aplink priežastinį dantį.

„Atvykusi pas mus, moteris skundėsi nemaloniais pojūčiais viršutinio kairiojo žandikaulio srityje. Įvertinus klinikinius duomenis, atlikus rentgenologinius tyrimus išaiškėjo, kad tai – odontogeninis sinusitas. Paprastai sinusitas dažniau pasitaiko rinogeninės kilmės, jį otorinolaringologas gali diagnozuoti ir sėkmingai išgydyti. Šiuo atveju teko šalinti dantį, išvalyti patologiškai pakitusį kaulinį audinį ir atidžiai stebėti, ar sinusitas, pašalinus priežastį, atslūgs, ar vis dėlto teks taikyti operacinį gydymą – valyti sinusų gleivines bei atidaryti latakus, kad atsikurtų maksiliarinių ančių aeracija. Laimei, gydymas, pritaikius medikamentus, buvo sėkmingas, ir beliko sulaukti, kol visa gleivinė sugis“, – pasakoja D. Matkevičius, kurio specializacija – ir smilkininio-apatinio žandikaulio sąnario patologijos, veido traumos, sudėtingi dantų šalinimai, kaulinio audinio rekonstrukcijos bei dantų implantacijos.

Iki galutinio rezultato dar ilgas kelias

Dabar G. Baikštytės laukia ilgas gijimo procesas bei sudėtingos rekonstrukcinės procedūros. Kadangi dalies kaulo nebeliko, jį teks priauginti ir tik tada, kai pakaks aukščio ir pločio, galima bus įsriegti danties implantą. Medikas pasakoja, kad tokios ligos retos, tačiau pasitaiko. Jis pataria žmogui nuolat stebėti savijautą, o jei kyla jausmas, kad kažkas negerai su dantimis, nedelsti ir apsilankyti pas odontologą, nes negydomi atvejai dantis tiesiog išnaikina, ir paskui tenka sukti galvą, kaip viską sutvarkyti.

„Vienas didesnių iššūkių – kaulo priauginimas. Tam kartais naudojame jaučio, kartais kiaulės, o kartais paties žmogaus kaulą, kurį galime net iš kojos paimti. Vienas brangesnių variantų, kai žmogus nenori nuosavo kaulo persodinimo, kaulas iš donoro. Tam pasirenkamas tinkamai apdirbtas mirusio asmens kaulinis audinys. Retai, tačiau tokių atvejų būna, ir žmogui nesukelia jokių neigiamų emocijų tai, kad jo burnoje bus negyvo žmogaus dalelė“, – apie savo darbo niuansus pasakoja D. Matkevičius.

Dalius Matkevičius

Žandikaulio vėžio atvejai – itin skausmingi

Pakitusi gleivinė, vis negyjanti žaizdelė burnoje, sunkumai kramtant ar ryjant gali būti itin klastingos ligos – žandikaulio vėžio – pradžios simptomai.

„Deja, didžioji dalis šia liga sergančių pacientų į gydymo įstaigą atvyksta jau su progresuojančiais žandikaulio piktybiniais procesais. Tada gydymas būna sudėtingas ir skausmingas, o sėkmės procentas, deja, labai nedidelis, nes burnoje neoplastiniai procesai labai sparčiai plinta“, – sako burnos, veido ir žandikaulių chirurgas.

Taip pat gydytojas D. Matkevičius įspėja, kad kartais žmogaus burnoje, danties šaknies viršuje, atsiranda gerybinis auglys – cista. Ji nesukelia jokių simptomų, gali ilgai tūnoti burnoje ir tuo pat metu naikinti kaulą. Tada tenka šalinti dantį, dažnai ir ne vieną, bei lygiai taip pat ilgai užtrukti, kol bus atkurtas kaulo aukštis ir plotis, ir bus galima sukti implantą. Dažniausiai cistos atsiranda po danties šaknies skilimo ar nekokybiškai sugydytų kanalų.

Tad jei jaučiate nors menkiausius negalavimus, susijusius su dantimis, nedelskite, geriau pasitikrinkite, nes pasekmės gali būti labai skaudžios ir brangios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)