Laikysena

Būtina pasirūpinti savo nugara. Nors laikysenos sutrikimai matomi ne taip aiškiai, kaip riebalų klostės ties talija, bet jie yra kur kas svarbesni. Stenkitės daugiau ilsėtis, kai tik galėsite, prigulkite bent 5 minutėms, jeigu jums nenustatyta kontraindikacija – kreipkitės dėl masažo kurso, pageidautina į patyrusį mediką – masažuotoją.

Nepamirškite pratimų, nes ištiesinta nugara – tai lyg iš niekur nieko atsiradusi krūtinė ir staiga prapuolęs atsikišęs pilvas. Niekam ne paslaptis, kad plaukiojimas gerina laikyseną.

Taip pat galima daryti tokius pratimus: atsistokite, atremkite nugarą į sieną, kiek galite prie jos prisiglauskite, įtempkite sėdmenis, ištieskite krūtinę taip, kad viršutinė nugaros dalis liestų sieną. Taip pastovėkite tiek, kiek galite. Pratimą kartokite kelis kartus per dieną.

Galite pabandyti ant galvos užsidėti knygą ir taip vaikščioti bent 15 minučių per dieną. Kitas labai paprastas būdas pataisyti laikyseną – įsivaizduokite, kad po jūsų smakru pakištas balionas, o pečiai pakabinti ant pakabos. Pajutote savo laikysenos didingumą? Tokioje padėtyje susikūprinti tikrai nepavyks.

Strijos

Tai dar vienas dalykas, dėl kurio galite blogai jaustis.

Reikia tikėtis, kad jūs nuo pirmojo nėštumo trimestro du kartus per dieną naudojote kremą nuo strijų, apsirišdavote liemenį elastiniu bintu, o šių įpročių nepamiršote net ir po nėštumo. Bet jei taip nedarėte arba jei strijos, nepaisant visų pastangų, vis vien atsirado, tuomet svarbiausia nenusiminti ir atsiminti, kad jos yra TOKIOS matomos tik jums vienai. O vyrai, kaip rodo apklausų rezultatai, apskritai nemano, kad strijos yra kažkoks nemalonus dalykas.

Sakykime, kad strijos jau yra. Ir, deja, jų visiškai pašalinti kol kas neįmanoma. Jei jos atsirado neseniai – įsigykite ir naudokite specialų kremą. Jei iki gimdymo naudojote tokius kremus, tai profilaktiškai tepkite juos ir pusmetį po gimdymo, net jei strijos taip ir neatsirado.

Be to, yra specialių kremų nuo randų, pasikonsultuokite su gydytoju ir išbandykite juos.

O blogiausiu atveju galima įsigyti paprasto drėkinančio kremo arba alyvų aliejaus ir juo teptis du kartus per dieną, laikrodžio rodyklės judėjimo kryptimi.

Jei kremais nepavyksta įveikti strijų, išbandykite kurią nors kosmetologijos paslaugą – yra daugybė procedūrų, galinčių sumažinti strijų matomumą:

Kad efektas būtų pastebimas, gydymas turi būti ilgalaikis. Be to, nepamirškite, kad geriausias gydymas – tai profilaktika. Pilvo presą stiprinantys fiziniai pratimai sumažina pilvą, sutraukia odą ir dėl to strijos tampa mažiau pastebimos.

Daugiausia strijų būna tose kūno vietose, kurios ir taip po gimdymo labiausiai pasikeičia: ant pilvo, šlaunų ir sėdmenų, kojų.

Pilvas

Nenuostabu, kad jis pasikeitė – riebalinis sluoksnis sustorėjo, o raumenys išsitempė. Vargu ar pavyks tokį pilvą sumažinti laikantis dietų: svoris sumažės, o pilvukas taip ir liks atsikišęs. Dėl to reikia pradėti treniruoti pilvo preso raumenis.

Čia gamta mums padeda – praėjus kelioms savaitėms po gimdymo netgi be specialių pratimų pilvo sienelių raumenys patys sutrumpėja. Todėl nesijaudinkite, pirmą kartą po gimdymo pažvelgusi į veidrodį – greitai viskas pasikeis.

Iš karto po gimdymo pilvo preso treniruoti negalima, reikėtų palaukti porą mėnesių, bet šiuo metu galite prilaikyti raumenis kelias valandas per parą apsijuosdama elastiniu nėščiosios diržu. O štai praėjus 60 dienų po gimdymo, pradėkite mankštinti pilvą ir liemenį.

Pilvo prese yra kelios kūno vietos, kurias būtina treniruoti. Apatinę dalį sustiprina įvairūs kojų judesiai, atliekami nejudinant liemens. Viršutinė dalis atvirkščiai – stiprėja judinant liemenį, bet ne kojas. Jei pakaitomis dirbate kojomis ir liemeniu, tai treniruojate įstrižuosius pilvo raumenis, labai svarbius liemeniui.

Mankštindamasi stebėkite savo kvėpavimą ir laikykite pilvo presą įtemptą. Iškvėpdama įtraukiate pilvą, o įkvėpdama – kiek galite atpalaiduokite, išpūskite, lyg būtumėte prarijusi balioną. Toks kvėpavimas yra puikus pratimas, padedantis nuo pilvo preso atsikratyti riebalų, bet ne užsiauginti raumenų. Sulig kiekvienu įkvėpimu ir iškvėpimu kiek galite atpalaiduokite ir įtempkite pilvą. Kartokite šį pratimą tiek kartų, kiek sugebėsite – juk jį galite atlikti bet kur, ne tik namie, gulėdama ant grindų.

Pratimai pilvo presui:

Atsigulkite ant nugaros, kojos sulenktos per kelius, pėdos padėtos lygiagrečiai ant grindų (kitas variantas: keliai sulenkti stačiu kampu, pėdos ant pakelto paviršiaus, rankos po galva), iškvėpdama pakelkite galvą ir krūtinę taip, kad pagrindinis krūvis atitektų krūtinei, o ne taip, kad galva paskui save temptų visą liemenį. 2 serijos po 10 kartų.

Pradinė padėtis tokia pat, tik besikeldama kairiąja alkūne siekite kairio kelio, o po to – dešiniąja alkūne siekite dešinio kelio. 2 serijos po 15 kartojimų.

Pradinė padėtis – gulite ant grindų, rankos už galvos. Kojas pakeliate 30 laipsnių kampu ir tokioje padėtyje laikote tiek, kiek turite jėgų, vėliau LĖTAI jas nuleidžiate. 2 serijos po 10 kartojimų.

Pradinė padėtis kaip ir ankstesniame pratime. Kojomis bandykite piešti raides ar formas, siekite kiek įmanoma didesnės amplitudės.

Cindy Crawford pratimas: pradinė padėtis – gulite, rankos ištiestos už galvos, lygiagrečios liemeniui, lėtai atsisėdate ir pasilenkiate į priekį, o vėliau taip pat lėtai nesikūprindama vėl atsigulate. 2 serijos po 10 pakartojimų.

Jennifer Lopez pratimas: pradinė padėtis – sėdite turkiškai, rankas sukabinkite už galvos. Visu kūnu pasisukite į kairę ir į dešinę, lėtai didinkite kampą. 2 serijos po 15 kartų. Šis pratimas šalina riebalus nuo liemens.

Jei jums atsibos visi šie pratimai, paminkite dviratį arba pabėgiokite – taip stiprinsite visas raumenų grupes. Liemenį puikiai ir labai greitai galite formuoti besisukdama ant disko ar sukdama paprastą lanką.

Tačiau visų geriausia – pilvo šokis. Pilvo šokis – tai unikaliai kūną keičiantis užsiėmimas. Jis sutvirtina ir išjudina tokius gilius dubens ir pilvo raumenis, kurių neįmanoma paveikti aerobika. Be to, pilvo šokis normalizuoja kraujotaką apatinėje pilvo dalyje, o tai taip pat labai svarbu moteriai, ypač neseniai pagimdžiusiai. Talija bus labai siaura, o kūnas – lankstus.

Reziumė: treniruotės, treniruotės ir dar kartą treniruotės.

Šlaunys ir sėdmenys

Šlaunys ir sėdmenys – pagrindinės riebalų kaupimosi sritys moters organizme, todėl treniruoti šias vietas reikia ilgai ir kruopščiai. Visa tai turi ir malonių aspektų – visą dieną lakstydamos po parduotuves, bėgiodamos paskui mažylį ir šokinėdamos laipteliais sugedus liftui jūs treniruojate šiuos raumenis. Dėl to bėgimas, aktyvus ėjimas, šuoliukai puikiai šalina riebalus ir formuoja patrauklias kūno linijas. Neseniai įrodyta, kad intensyvūs šuoliukai per šokdynę riebalus degina efektyviau nei aerobikos užsiėmimai.

Ir žinoma, yra daug specialių pratimų būtent šiai raumenų grupei.

1. Atsigulkite ant pilvo, delnai po smakru, alkūnės į šonus. Pabandykite pėdomis pasiekti sėdmenis.

2. Pradinė padėtis: atsigulkite, kojos pečių plotyje, sulenktos, rankos prie liemens. Pakelkite šlaunis išskėskite kelius ir stenkitės neatkelti menčių nuo grindų, o vėliau lėtai grįžkite į pradinę padėtį. Galima šį pratimą atlikti pakeliant vieną koją nuo žemės ir ją ištiesiant.

3. Labai efektyvus ir juokingas pratimas: atsisėskite ant grindų ir pabandykite užpakaliu pasivaikščioti grindimis, pvz., nueiti nuo durų iki lango.

4. Puikiai veikia ir įvairūs įtūpstai – atsistokite tiesiai, kojos suglaustos. Vieną koją pakelkite tarsi žygiuodamos, sulenkite per kelį ir ženkite toli į priekį. Sustinkite, vėliau grįžkite į pirminę padėtį tokiu pačiu būdu kaip ir judėjote į priekį – pakelkite koją ir pamažu atitraukite ją su liemeniu atgal. Pakartokite su kita koja.

5. Padarykite įtūpstą, o vėliau šuoliuku sukeiskite kojas vietomis.

6. Sėdmenų raumenims labai efektyvus pratimas yra vaikščiojimas laiptais. Namie laiptus galite pakeisti suoliuku, ant kurio keisdamos lipkite vis kita koja.

7. Galite padaryti statišką pratimą: prieikite prie sienos, prisiglauskite prie jos nugara, prisėskite taip, kad jūsų kojos sudarytų statų kampą ir tokioje padėtyje likite tiek, kiek galėsite, pamažu ilgindama laiką.

8. Ne paslaptis, kad labai sunku treniruoti vidinius šlaunies raumenis. Čia padės šis pratimukas: atsigulkite ant grindų ir tarp šlaunų suspauskite ką nors tampraus, pavyzdžiui, kamuolį. Stipriai jį suspauskite, o po to paleiskite. Kartokite tiek, kiek galėsite.

9. Nepamirškite, kad sėdmenis, kaip ir pilvo presą, galite treniruoti visur ir visada – tiesiog įtempiate juos, kurį laiką palaikote įtemptus ir atpalaiduojate.

Bet mankšta – tai dar ne viskas, ko galite imtis šlaunų ir sėdmenų būklei pagerinti. Labai dažnai po gimdymo moterys ,,įsigyja“ tai, ko anksčiau neturėjo – celiulitą.

Celiulitas

Aptikus ant savo kojų šią nelemtą „apelsino žievę“ ar dar tik „žievelę“, reikia prisiminti, kad PSO celiulito nepriskiria prie ligų. Celiulitą turi 80 proc. vyresnių nei 25 metų moterų, o vyrai, ar bent jų dauguma, su šia problema nesusiduria ir nežino, kas tai yra.

Svarbiausia, kad su celiulitu galima sėkmingai kovoti – tiesa, tai reikia daryti nuolat ir ilgai. Nors tą patį galima pasakyti apie bet kurį kūno trūkumo šalinimą, kai tikimasi ilgai išliekančio rezultato.

Celiulito priežastis – riebalų apykaitos sutrikimai, atsirandantys dėl daugelio priežasčių. Vizualiai jis pasireiškia daugiau arba mažiau grublėta oda, priklausomai nuo celiulito formavimosi stadijos.

Su celiulitu galima grumtis ir namų sąlygomis, ypač jei jo stadija yra ankstyva: sveika mityba, fizinis aktyvumas, specialus masažas, anticeliulitiniai kremai. Pirmuosius du punktus jau išsamiai aptarėme, o masažas labai paprastas – išsimaudote, sausai apsišluostote rankšluosčiu ir šepečiu ar specialiu masažuokliu apvaliais judesiais trinate pilvą, šlaunis, užpakalį. Po to užtepkite kremo.

Jei, jūsų manymu, celiulito vystymosi procesas jau yra gerokai pasistūmėjęs, pabandykite pasinaudoti profesionalų pagalba – ir pageidautina ne kosmetologų, o medikų, kurie padės nustatyti ir išgydyti ne tik celiulito pasekmes, bet ir priežastis.

Celiulitą galima gydyti įvairiais būdais:

- Fitoterapija – gydymas augalais, surinktais pagal individualų receptą.

- Adatų refleksine terapija – kuomet stimuliuojami taškai, atsakingi už medžiagų apykaitą.

- Lipolizė – po odą į patį celiulito „židinį“ įvedami elektrodai ir elektros srove naikinami susikaupę riebalai.

- Limfodrenažas – suardyti riebalai šalinami su vandeniu.

- Miostimuliacija – raumenų treniravimas elektros impulsais.

- Ultragarsas.

- Mezoterapija.

- Presoterapija – limfinę sistemą veikia suspaustas oras, o tai padeda atsikratyti patinimų ir žymiai sumažina kūno apimtis.

Derėtų atminti, kad pagrindinis ginklas kovoje su celiulitu – tai ne kremai ir ne procedūros, o gyvenimo būdo pakeitimas. Be sporto celiulitas labai greitai sugrįš į anksčiau užkariautas teritorijas.

Reziumė:

1. Pasirinkite sau tinkamą fizinį krūvį ir judėkite savo malonumui.

2. Nepamirškite masažo.

Yra dar viena raumenų grupė, kuriai ypač reikalingas atstatymas ir mankštinimas – tai dubens raumenys, supantys makštį ir šlapimtakį. Jie gimdymo ir nėštumo metu galėjo išsitampyti.

Yra ankstesnę formą padedančių sugrąžinti pratimų, kuriuos galima atlikti bet kokioje padėtyje ir situacijoje. Pirmiausia atraskite raumenis, kuriuos reikia treniruoti. Tai galima padaryti sąmoningai sustabdant šlapinimosi procesą. Raumuo, dėl kurio šlapimas sustojo, ir yra tas, kurio ieškote. Atlikdamos pratimus įtempkite šį raumenį, laikykite jį įtemptą 5 sekundes. Atpalaiduokite ir vėl įtempkite. Kartokite pratimą tiek kartų per dieną, kiek galėsite. Be to, intymių prekių parduotuvėse galima rasti specialių rutuliukų šiems raumenims treniruoti. Rutuliukai įstumiami į makštį ir kaip galima stipriau suspaudžiami raumenimis, o vėliau paleidžiami.

Kojos

Nėštumo metu jas veikė didelis fizinis krūvis ir hormoniniai pakitimai. Dėl to visai tikėtina, kad jose pradėjo ryškėti venos – atsirado venų varikozė. Šios ligos profilaktikai ir gydymui būtinas dažnesnis kojų poilsis: atsigulkite ir kojas užkelkite kiek įmanoma aukščiau.

Gerai padeda ir gydomasis trikotažas – pėdkelnės, aptemptos kelnės, kurios prilaiko venas. Toks trikotažas beveik nesiskiria nuo įprasto, bet prieš jį dėvint visgi geriau pasikonsultuoti su medikais.

Yra ir vaistų nuo varikozės, atliekamos venų mazgų šalinimo operacijos, padedančios apsisaugoti nuo tolesnio ligos vystymosi. Bet svarbiausia – neapkraukite kojų nereikalingu krūviu – nekilnokite sunkumų, jei tai nėra būtina, nevaikščiokite po 12 valandų per parą su mažyliu rankose.

Išvados:

Gali atrodyti, kad rūpinantis savimi, siekiant susigrąžinti buvusią figūrą, reikia atsižvelgti į labai daug niuansų. Tad kaip viską suspėti ir nieko nepamiršti? Iš kur semtis tiek jėgų ir valios? Kaip viską suderinti? Tam, kad įveiktumėte visas šias baimes ir judėtumėte pirmyn, verta padaryti tris paprastus dalykus:

1. Pasirinkite tokias procedūras ir priemones, kurios yra malonios, kurias norisi naudoti.

2. Sudarykite programą ir veiksmų planą: kartą per tris dienas kaukė, kas antrą dieną – bėgimas, kasdien, kol mažylis miega, treniruojate pilvo presą, o plaudama indus – sėdmenų raumenis. Eidama pasivaikščioti kartu paimkite šokdynę ir per ją peršokite 50 kartų. Štai jums ir treniruočių programa!

3. Pradėkite nuo nedidelių krūvių ir juos pamažu didinkite.

Ir kada nors išauš diena, kada žvelgdama į veidrodį pasakysite sau: „Taip, mano figūra po gimdymo tikrai pagerėjo“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)