Atsižvelgdami į faktą, kad Amerikoje susirgti vėžiu rizikuoja kas aštunta dailiosios lyties atstovė, mokslininkai sako - šio tyrimo rezultatai labai svarbūs ir gali padėti išvengti šios klastingos ligos ar lengviau ją įveikti. Kaip teigia Maršalo universiteto Joan C. Edwards medicinos mokyklos mokslų daktarė Elaine Hardman, kuri ir vadovavo tyrimui, vėžio išvengti gali padėti konkretūs maisto produktai.

„Manome, kad tinkama dieta vėžio atvejų skaičių gali sumažinti nuo 30 iki 60 procentų. Sveikas maistas, kurį turėtume valgyti kasdien, nėra neįprastas – tiesiog į savo maisto racioną būtina įtraukti kuo daugiau šviežių daržovių ir vaisių, reikia valgyti daugiau grūdinių kultūrų ir riešutų. Graikiniai riešutai ypač naudingi“.

E.Hardman bandė išsiaiškinti, koks dietos, kurioje gausu graikinių riešutų (apie 60 gramų per dieną) poveikis pelėms. Pelės, kurioms buvo duodama graikinių riešutų, 50 proc. mažiau rizikavo susirgti vėžiu nei tos, kurių racione graikinių riešutų nebuvo. Be to, toms pelėms, kurios susirgo vėžiu, nors ir ėdė graikinius riešutus, išsivystė žymiai mažesni augliai.

„Genetinė analizė parodė, jog maisto racionas, kuriame gausų graikinių riešutų, keičia kai kuriuos genus, susijusius su krūties vėžio vystymusi – ši tendencija galioja tiek pelėms, tiek žmonėms“, - sako mokslų daktarė.

Ankstesnio tyrimo su pelėmis rezultatai atskleidė, jog graikiniai riešutai lėtino vėžio vystymąsi šia liga dirbtiniu būdu užkrėstose pelėse.

E.Hardman įsitikinusi, jog kovai su vėžiu svarbus visas graikinis riešutas, o ne kuri viena konkreti jame esanti medžiaga.

„Bandžiau išskaidyti šį riešutą į atskiras medžiagas, tačiau šis eksperimentas rezultatų nedavė“, - konstatuoja mokslų daktarė.

„Turime atlikti tokių tyrimų su kitais maisto produktas ir išsiaiškinti, kaip jie veikia vėžį. Kalbame ne apie konkrečias veikliąsias medžiagas, o apie maisto produktus. Būtent taip mes ir maitinamės, o naujausio tyrimo rezultatai leidžia daryti išvadą - sveikas maistas saugo mūsų sveikatą ir net gyvybę.

Pavyzdžiui, graikiniai riešutai – tikras organizmą saugančių junginių, tokių kaip antioksidantai, fitosteroliai ir augalinės omega-3 riebiosios rūgštys, užtaisas. Ir svarbiausia – viename riešute visi šie junginiai harmoningai suderinti“, - naujausio tyrimo rezultatus komentuoja Karen Collins iš Amerikos vėžio tyrimų instituto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją