Pasaulyje moterys gimdo įvairiai: ligoninėse, gimdymo namuose, įvairiuose centruose ar namuose. O kartais gimdo neplanuotai: automobilyje, lėktuve, laive ar kitur. Anksčiau moterys gimdydavo namuose padedant pribuvėjoms. Vėliau imta gimdyti ligoninėse, o vos tik gimę naujagimiai laikyti atskirai nuo tėvų, beveik steriliomis sąlygomis.

Mokslininkams atrandant vis daugiau faktų apie gimdymo procesą, į gimdymą imta žvelgti kiek paprasčiau. Atlikti tyrimai rodo, kad sveikai gimdyvei ir naujagimiui nereikalinga kvalifikuotų medikų pagalba. Kuo mažiau intervencijų, medicininių procedūrų, tuo lengviau vaikelis prisitaiko prie naujos aplinkos. Turbūt ne viena mama pritars, kad nėštumas – ne liga. Todėl ir medikų pagalba nėra reikalinga. Tad šiais laikais vėl taikoma senesnė praktika, kai sveiką gimdyvę prižiūri akušerė ir tik iškilus problemoms gimdymo metu kviečiamas gydytojas.

Renkantis gimdymo vietą, svarbūs keli aspektai

Būsimiems tėveliams sprendžiant, kokioje aplinkoje moteris gimdys, svarbu tinkamai įvertinti būsimos mamos ir vaikelio sveikatos būklę, kylančias rizikas. Gimdymas namuose įmanomas, jeigu:

moteris ir vaisius yra sveiki, būsima mama nėštumo metu reguliariai lankėsi pas gydytoją akušerį-ginekologą;

gimdymas buvo įvertintas kaip mažos rizikos;

rizika, jog prireiks Cezario pjūvio, yra mažai tikėtina;

gimdymas yra ne pirmas, o buvę nėštumai ir gimdymai buvo sklandūs, gimė sveiki naujagimiai, po gimdymų nebuvo kilusių komplikacijų;

moteris neserga lėtinėmis ligomis;

nėštumo metu nebuvo pasireiškusi infekcija, nebuvo traumų, motina neturėjusi persileidimų ar nėštumo nutraukimo;

netoli namų (iki 20‒30 km) yra medicinos centras, galintis suteikti pirmąją pagalbą gimdyvei ir naujagimiui nelaimės atveju.

Kada apie gimdymą namuose negali būti nė kalbos?

Gimdyti namuose gali ne visos moterys. Kartais tai gali būti gyvybei pavojinga situacija. Kai kurioms moterims komplikacijų pasireiškimo rizika yra didesnė ir jos turėtų gimdyti ligoninėje, neatsižvelgiant į jų pageidavimus. Tai nėščiosios, kurios:

serga lėtinėmis ligomis (pvz., cukriniu diabetu, hipertenzija);

turi padidėjusį kraujo spaudimą ar nėštumo metu buvo fiksuota preeklampsija;

turėjo cezario pjūvio operaciją ar kitą gimdos ar gimdymo takų, mažojo dubens operaciją;

buvo patyrusios komplikacijų nėštumo metu (pvz., priešlaikinį gimdymą; vaisių, pasisukusį gimdoje netinkamu kampu, – ne galvinė pirmeiga);

sirgo infekcija ir naujagimiui buvo nustatytas vystymosi sutrikimas;
laukiasi dvynių ar daugiau vaisių;

gali pagimdyti neišnešiotą naujagimį (arba naujagimis yra pernešiotas);

buvo gydytojo akušerio-ginekologo įspėtos dėl prastos savo ar vaiko sveikatos ir kad gimdymas ne ligoninėje būtų rizikingas ne tik jųdviejų sveikatai, bet ir gyvybei;

nesulaukia būsimo vaikelio tėvo palaikymo dėl gimdymo namuose.

Nėščiosios sveikatos problemos ar vaisiaus rizikinga būklė neleidžia rinktis gimdymo namuose, nes tokio gimdymo metu gali prireikti profesionalios medikų pagalbos: papildomo deguonies tiekimo naujagimiui; neonatologams gali tekti atlikti pradinį naujagimio gaivinimą; jeigu gimdyvės kraujavimas bus per gausus ir iškils hipovolemijos rizika (skysčių trūkumui kompensuoti), gali tekti punktuoti periferinę veną; naudoti vaistus, slopinančius kraujavimą ar skatinančius gimdos susitraukimą.

Kada gimdant namuose moterį gali prireikti vežti į ligoninę?

Įvairiais duomenimis apie 40 % pirmą kartą gimdančių ir 10 % pakartotinai gimdančių namuose moterų būna perkeliamos į ligoninę, nes:

tai yra pirmasis moters nėštumas ir gimdymas;

gimdančioji nuvargsta ir nebegali pati išstumti vaisiaus, negali tęsti proceso;

plyšta tarpvietė, gausiai kraujuojama ar per anksti plyšta vaisiaus dangalai;

moters kraujo spaudimas itin aukštas;

gimdymas neprogresuoja (gimdymas turi tris fazes, o neprogresuojančio gimdymo metu viena fazė nekeičia kitos ir taip kyla rizika, jog prireiks Cezario pjūvio operacijos, jeigu gimdymas truks per ilgai);

pasireiškia vaisiaus stresas, širdies ritmo sutrikimas, kraujotakos virkštelėje sutrikimas;

moteris apalpsta (kolapsas);

pasireiškia hemoragijos (kraujo išsiliejimas į audinius, kūno ertmes) ar gausus kraujavimas.

Kodėl kai kurios moterys renkasi gimdyti namuose?

Šeimos, kurių vaikai buvo pagimdyti namų aplinkoje, teigia, kad patyrė didelį džiaugsmą. Tėveliai džiaugėsi, kad buvo proga išvengti medicininių intervencijų, gydytojų patarimų, skatinančių gimdymą priemonių.

Gimdančiosios namuose teigia, kad gimdydamos tokiu būdu labiau jaučia atsakomybę už savo veiksmus, vystosi glaudesnis ryšys su kūdikiu, patys tėvai turi priimti svarbius sprendimus. Pateikiame pagrindines priežastis, kodėl kai kurios moterys renkasi gimdyti namuose.

Tėveliai gali būti labiau įtraukti į gimdymo procesą, jaučia daugiau atsakomybės. Skirtingai nei ligoninėje, kur būsimi tėčiai jaučia įtampą ir nežinomybę dėl to, kokių veiksmų galima imtis, o kokių ne.

Dalis moterų, pasirinkusių gimdymą namuose, turi neigiamos patirties ligoninėje. Dažniausiai, dėl neatsižvelgimo į motinos pageidavimus, patirtos įtampos dėl įvairių intervencijų ir gimdymo skatinimo. Taip pat, kai kurių teigimu, joms nepatinka, kad svarbiausiu jų gyvenimo etapu, sprendimus priima ne pati gimdančioji, o šalia esantis gydytojas ar akušerė.

Siekis išlaikyti maksimalų privatumą: gimdyti ir būti tik su savo šeima, kai už sienos nėra kitų gimdančiųjų ir jų artimųjų.

Kokios moterys dažniausiai renkasi gimdyti namuose?

Remiantis atliktais tyrimais, moterys, kurios renkasi gimdymą namuose, turi bendrų bruožų. Tendencingai tokios moterys yra šiek tiek vyresnio amžiaus lyginant su vidutiniu gimdyvių amžiumi, turinčios aukštąjį išsilavinimą, gyvenančios mieste.

Dažniau gimdymą namų aplinkoje renkasi valdingesnio būdo moterys, dirbančios vadovaujančiose pozicijose. Tokių šeimų pajamos dažniau būna didesnės nei vidutinis šalies darbo užmokestis. Tokios šeimos dažniau būna daugiavaikės. Moterys, kurios nori gimdyti namuose, siekia būti atsakingos už visą gimdymo eigą ir pačios spręsti, kas geriausia jai pačiai ir jos kūdikiui.

Šeimos, pasirinkusios gimdyti namuose, norėtų šalia matyti ne gydytoją, o profesionalią akušerę, nes kyla mažesnė rizika, jog bus naudojamos įvairios priemonės gimdymo skatinimui ar priimami sprendimai neatsižvelgiant į šeimos lūkesčius.

Artimųjų ratas ir rami aplinka – vienas pagrindinių gimdymo namuose privalumų. Tai užtikrina privatumą, galimybę pasirinkti žmones, kurie bus šalia reikšmingu momentu. Tokiomis aplinkybėmis moteris jaučiasi saugiau.

Ar gimdyti namuose saugu?

Gimdymas, nepriklausomai nuo gimdymo vietos, yra sudėtingas ir pavojingas procesas tiek gimdyvei, tiek naujagimiui. Kartais sklandus gimdymas gali tapti komplikuotu vos per 5 min., todėl verta prisiminti, kad gimdymas savo sudėtingumu panašus į lėktuvo skrydį. Sklandus lėktuvo pakilimas dar negarantuoja, jog nusileidimas taip pat įvyks sklandžiai. Kartais nenumatytos situacijos ore lemia didžiulę katastrofą.

Gimdymo metu taip pat gali kilti komplikacijų, kurių neįmanoma numatyti (pvz., embolija vaisiaus vandenimis; plaučių arterijos tromboembolija; ūmus kraujavimas; gimdos atonija). Vaikelio laukiantiems tėvams, besirenkantiems gimdymo vietą, verta prisiminti, kad nors gimdymas gali būti mažos rizikos ir tokiu atveju yra saugu gimdyti namuose, tačiau bet kokiu atveju, rizika išlieka.

Gimdymą namuose lyginant su gimdymu ligoninėje (kai šis yra mažos rizikos), kūdikių mirtingumas reikšmingai nesiskiria. Atlikti tyrimai rodo, kad moterys, gimdžiusios namuose, rečiau patyrė tam tikrų intervencijų, joms buvo atlikta mažiau medicininių procedūrų. Dėl pasitenkinimo gimdymo aplinka, moterims, gimdžiusioms namuose, greičiau suaktyvėja pieno gamyba, mažiau išsiskiria epinefrino ar norepinefrino (streso) hormonų.

Svarbu! Prieš pasirenkant gimdymą namuose gydytojas akušeris-ginekologas privalo įvertinti gimdymo riziką. Jei gimdymas pripažįstamas kaip mažos rizikos, nėščioji prieš gimdymo procesą yra patikrinama, jei nustatoma, kad jos sveikatos būklė gera, o vaisius sveikas, tuomet gimdymą namuose galime laikyti saugiu.

Ar reikalinga pagalba gimdant namuose?

Bet koks normalus gimdymas per 5 min. gali tapti patologiniu. Todėl šeima, prieš priimdama sprendimą, turi žinoti, jog rizikuoja ir turi prisiimti visą atsakomybę. Deja, atsakomybę galima prisiimti už save, bet ne už naujagimį. Dėl šios dilemos nesutaria daugelis šalių, kurios dar nėra įteisinusios gimdymo namuose.

Yra šalių, kuriose į namus gali atvykti profesionali akušerė, kuri vertina gimdyvės būklę, gimdymo eigą ir priima sprendimą, jeigu staiga prireikia skubios transportacijos į gydymo įstaigą. Akušerės yra apmokytos, turinčios patirties, žinančios, kaip reikia rūpintis gimdyve namų aplinkoje. Kartu su savimi jos turi dalį medicininės įrangos, kuri gali būti reikalinga iškilus nenumatytai situacijai. Valdžia yra pripažinusi gimdymą namuose legaliu Anglijoje, Naujojoje Zelandijoje, Olandijoje. Daugelyje Europos valstybių gimdymas namuose yra reglamentuotas įstatymų.

Naujagimiui palanki ligoninė

Tai puikus pasirinkimas toms šeimoms, kurios nori išvengti gydytojų akušerių-ginekologų priežiūros, per didelės gydytojų įtakos, bet nori gimdyti saugiai ir esant nepageidaujamai situacijai, gauti greitą kvalifikuotą pagalbą. Kol Lietuvoje gimdymas namuose nėra reglamentuotas, rekomenduojama rinktis ligoninę, kurioje atsižvelgiama į motinos ir vaiko poreikius. Vis daugiau šeimų nusprendžia gimdyti Naujagimiui palankios ligoninės statusą turinčioje įstaigoje.

Tokia iniciatyva pasaulyje atsirado 1991 m., Lietuvoje – 1993 m. Pagrindiniai įsipareigojimai, kurių turi laikytis Naujagimiui palanki ligoninė:

skatinti ir diegti maitinimą krūtimi ligoninėse;

nevartoti motinos pieno pakaitalų, neskatinti jų vartojimo akušeriniuose skyriuose;

motinos turi būti mokomos žindymo įgūdžių;

tokiose ligoninėse turi dirbti profesionalios akušerės, kurios moko žindymo, skatina nenaudoti mišinukų, žindukų, buteliukų;

po gimimo kūdikis turi būti dedamas motinai ant krūtinės, mama skatinama žindyti (po normalaus gimdymo mama su naujagimiu turi praleisti bent 2 val. kartu);

tėčiai skatinami įsitraukti į kūdikio priežiūros veiklą;

užtikrinama, kad sveikas naujagimis kartu su mama būtų 24 val. per parą.

Ligoninės ir gimdymo namai, kurie turi Naujagimiui palankios ligoninės statusą Lietuvoje:

Vilniaus gimdymo namai;
Marijampolės ligoninė;
Panevėžio apskrities ligoninė;
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė VšĮ Kauno klinikos;
Kauno apskrities ligoninės filialas Krikščioniškieji gimdymo namai;
Kauno 2-oji klinikinė ligoninė;
Pasvalio ligoninė;
Vilkaviškio ligoninė.

Motinai palanki ligoninė

2006 m. Ženevoje buvo patvirtintas tarptautinis projektas „Motinai palankaus gimdymo iniciatyva“. Šio projekto tikslas – priminti, kad gimdymas yra natūralus procesas. Juo norima padrąsinti moteris, stiprinti jų pasitikėjimą savimi, skatinti autonomiją ir drąsinti išreikšti savo nuomonę bei pageidavimus. Taip pat įtraukti į pasiruošimą gimdymui ir kitus šeimos narius.

Motinai palankioje ligoninėje reikalaujama:

neriboti moters laisvių ir teisių, paslaugas teikti kuo jaukesnėje aplinkoje;

vienu metu gimdymo kambaryje gimdo tik viena moteris, šalia yra artimieji ir minimaliai mažai nepažįstamųjų (personalo);

leidžiama, kad šalia gimdyvės galėtų būti visi žmonės, kuriuos nori matyti pati gimdyvė (skaičius neturi būti ribojamas);

moteris gali pasirinkti pagrindinį pagalbininką (akušerę, vyrą, draugę, mamą ar kt.);

moteris gali rinktis gimdymo pozą, raminančias priemones (pvz., muzika, kvapas, apšvietimas, interjero detalės);

moteris gali atsisakyti kai kurių intervencijų, skausmo slopinimo.

Svarbiausia – ieškoti sprendimo kartu

Lietuvoje gimdymas namuose nėra įteisintas. Bet kasmet keli procentai gimdančiųjų renkasi būtent tokią gimdymo aplinką. Tiek gydytojai, tiek jaunieji tėveliai nekantriai laukia, kol Lietuvoje gimdymas namuose bus reglamentuotas ir tėvai galės jaustis saugiai, o gydytojai tiksliai žinos, ką jie gali atlikti, o ko ne. Taip pat būtų išaiškintas akušerių vaidmuo ir jų kompetencijos ribos. Tačiau kol kas apie ketinimą gimdyti namuose rekomenduojama pranešti savo gydytojui ir su juo aptarti iškilusius klausimus.

Būsimi tėveliai skatinami atvykti į ligoninę, kuri turi Naujagimiui palankios ligoninės statusą. Gimdymo skyriuose vyksta ekskursijos, kurių metu supažindinama su gimdykla, nėščiosios gali įvertinti, ar jas tenkina esanti aplinka. Tokiose ligoninėse leidžiama pasirinkti gimdymo būdą, jeigu gimdymas mažos rizikos, jį prižiūri tik akušerė ir akušeris-ginekologas kviečiamas tik tuo atveju, jeigu kyla komplikacijos. Vengiama atlikti intervencijas ir skubinti gimdymą, jeigu to nereikalauja vaisiaus ar motinos būklė. Tokiu būdu stengiamasi suteikti kuo patogesnes sąlygas gimdyvėms ir jų artimiesiems.

Svarbu aptarti pasirinkimą su antrąja puse. Reikia visiško pritarimo ir tikėjimo pasirinkimu. Kitu atveju, kilus nesklandumams gimdymo metu, papildomas barnis bus pavojingas trukdis. Svarbu įsiklausyti į savo vidinį balsą, suvokti tikruosius norus, o ne primestą nuomonę. Ar tikrai gimdyti namuose yra jūsų troškimas ir siekis, ar tai tik mados vaikymasis ir jūs nesijaučiate užtikrinta savo pasirinkimu?

Įsiklausykite į kūną, kur jam būtų patogu ir ramu gimdyti. Kokius žmones norėtumėte matyti šalia savęs gimdymo metu. Galbūt jų nėra tiek daug ir tam puikiai tinka Naujagimiui palanki ligoninė. Svarbu pagalvoti apie tai, kokio intensyvumo apsaugos norite, kad jūs ir jūsų vaikelis jaustųsi saugiai ir užtikrintai po gimimo. Ar jums ramiau, kai šalia nėra paruoštų vaistų ar įrangos, kuri gali trikdyti ir jaudinti. Susidėliokite prioritetus kartu su būsimuoju vaikelio tėveliu, nes jo nuomonė ‒ itin svarbi.

Ir svarbiausia – nepamirškite, kad į pasaulį ateina nauja gyvybė, kuri turi būti tinkamai priimta ir apsaugota. O kaip tai tinkamiausiai padaryti, lai būna kiekvienos šeimos laisvas pasirinkimas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
medguru.lt