Dažną iš mūsų kankina skausmai nugaros, kaklo srityje, kurie atsiranda nuo kasdien patiriamo streso ar sėdimo darbo, o jį, kaip žinia, dirba nemaža dalis pasaulio žmonių. Dažniausiai taip nutinka esant silpniems giliesiems kūno raumenims, kurie padeda išlaikyti taisyklingą, grakščią laikyseną ir apie kuriuos dažnai nesusimąstome sportuodami, treniruojame tik pagrindines, stambiąsias raumenų grupes.

Kuo naudingos giliųjų raumenų treniruotės ir kaip tai veikia?

Labai sparčiai ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje populiarėjančias giliųjų raumenų treniruotes kasdien išbando ir pamėgsta vis daugiau žmonių. Jų metu žmogus naudoja tik savo kūno svorį ir juda nestabiliomis sąlygomis: sportuojama kartu naudojant balansines plokštumas, kamuolius, ar tiesiog pasirenkant kūno padėtis, kuomet išlaikyti pusiausvyrą ir atlikti pratimą darosi sunkiau.

„Esant tokiam nestabilumui, žmogaus kūno gilieji raumenys yra priversti dirbti tam, kad atliktų tam tikrus pusiausvyrą lavinančius judesius – jau minėtus pratimus, pasunkintomis sąlygomis. Skirtingai nuo paprastų jėgos treniruočių, dirba dauguma stambių raumenų grupių, o svarbiausia - gilieji raumenys,“ – apie giliųjų raumenų treniruočių naudą pasakoja kineziterapeutė Viktorija Kastytė.

Tvirtėjant giliesiems raumenims, tvirtėja stuburas, dubuo, daugybė smulkių ir labai svarbių raumenų. Atliekami pratimai stangrina suglebusią odą, stiprina pilvo presą bei nugaros raumenis, kojas, liemenį, sėdmenis, rankas.

Rekomenduojame pratimus atlikti 3- 4 kartus per savaitę, nes tai optimaliausias treniruočių skaičius norint pasiekti trokštamų rezultatų greičiau.

Pradėjus mankštintis, neretai iškyla klausimas, kaip maitintis? Kada ir ką galima valgyti?

Gydytoja- dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė pataria į viską žvelgti šiek tiek paprasčiau.

„Kalorijų, baltymų ar angliavandenių skaičiavimas gali išvesti iš proto, sukelia stresą ir neduoda naudos. Kadangi sportuojate, kad pasijustumėte geriau, o ne tam, kad dalyvautumėte varžybose, jums taip pat neprireiks specialių kokteilių ar gėrimų. Jūsų mityba gali išlikti įprasta, tokia, kokia buvo prieš pradedant sportuoti,“ – teigia gydytoja-dietologė.

Sportuojant gali išryškėti tam tikrų medžiagų trūkumas, ypač magnio. Magnio trūksta daugeliui žmonių, jo kiekis ypač sumažėja patiriantiems stresą. Magnis labai reikalingas raumenų atsipalaidavimui. Daugiausia magnio yra šiuose produktuose: žaliose lapinėse daržovėse, riešutuose, sėklose, pupelėse, avokaduose, bananuose, juodajame šokolade.

Tad nepamirškite retkarčiais valgyti šių produktų bei sportuoti.