aA
Tuoj po Užgavėnių prasidėjusi Gavėnia ar kitaip – apsivalymo laikotarpis, kuris tęsiasi 7 savaites iki pat Velykų, mūsų senoliams buvo laikas, kai nevalgoma mėsos, negeriamas pienas, susilaikoma nuo saldumynų ir visų žalingų įpročių.
© Shutterstock

Ne paslaptis, kad seniau pavasariop tiesiog imdavo sekti maisto atsargos, tad žmonės natūraliai imdavo taupyti, pasninkauti. Kiek maisto ribojimas aktualus šiais laikais, kai maisto produktų pilnos parduotuvių lentynos?

Metas prisiminti praeitį

Mitybos specialistas, VU medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas sako, kad Gavėnia – tai metas, kai reikia prisiminti mūsų senovės mitybos tradicijas, papročius, etnokultūrą.

„Tam tikram laikui mitybos paįvairinimas, pakeitimas yra labai naudingas. Mūsų atliekami tyrimai parodė, kad tai, kas anksčiau ant lietuvių stalo buvo įprasta, pavyzdžiui, ropės, dabar iš daugelio raciono tiesiog išnyko“, - sako R.Stukas.

„Gavėnia labai tinkama atsigręžti į biologiškai vertingus produktus. Tikėtina, kad šiuo metu įvesti nauji maisto produktai užsiliks ir ilgesniam laikui taip papildydami organizmo resursus naudingomis maistinėmis medžiagomis“, – sako R.Stukas.

Ar mitybos pokyčiai nekenkia?

Mitybos specialistas R.Stukas pabrėžia, kad vartodami terminą mityba, mes kalbame apie ilgą laikotarpį, t. y. ne savaitę ar mėnesį, o metus, keletą metų. Taigi, anot pašnekovo, jeigu mityba pasikeičia trumpam laikui, žmogui nuo to nieko blogo nenutinka. Netgi priešingai! „Pavyzdžiui, Gavėnios laikotarpiu atsisakyti mėsos, pieno produktų – nauda organizmui. Trumpalaikis mitybos pasikeitimas žmogaus organizmui yra tarsi šokas, stresas gerąja prasme.

Pakeitus mitybą išsijudina visos organizmo sistemos, jis tarsi pabunda, suaktyvėja. Tačiau dar kartą noriu pabrėžti, kad tokia mityba nereikėtų „piktnaudžiauti“ ilgą laiką. Juk nei vienos šalies oficialiose mitybos rekomendacijose nėra nurodyta iš raciono išbraukti mėsą ar pieną“, – sako specialistas.

Prof. dr. R.Stukas primena, kad yra daugybė tyrimų, kurie parodė, kad trumpalaikis mitybos pasikeitimas – taip vadinama kontrastinė dieta – organizmą veikia teigiamai. Tiesa, vieną produktą išbraukus iš mitybos raciono, iš karto kitą ar keletą jų reikėtų įtraukti. Tokiu atveju mityba yra paįvairinama, papildoma, o ne „nuskurdinama“.

Spalvota Gavėnia

Visuomet smagiau valgyti, kai lėkštėje daug spalvų. Gavėnios laikotarpiu galima valgyti spalvotai: vieną dieną – raudonus burokėlius, kitą dieną – gelsvus raugintus kopūstus, vėliau – baltą žuvį, po jos – oranžinę lašišą, trečią dieną – žalius lęšius ar špinatus, galiausiai – geltonas kukurūzų kruopas. Dietologai pažymi, kad valgydami įvairiaspalvius produktus savo organizmą aprūpinsite įvairiais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, antioksidantais.

Kitas svarbus momentas – rinkitės sezonines daržoves ir vaisius. Taip ne tik sutaupysite pinigų, nes sezoniniai vaisiai ir daržovės paprastai būna pigesni, bet tokie maisto produktai sveikesni ir šviežesni. Gavėnios metu pomidorus ir agurkus pakeiskite virtais, keptais, troškintais, žaliais, raugintais burokėliais, taip pat raugintais kopūstais, raugintais agurkais. Dar praturtinkite špinatais, rukola, šaldytais krapais ir petražolėmis, kurių skonis ir šviežumas nepriklauso nuo sezoniškumo.

Ar Gavėnia gali būti šiuolaikiška?

Svarbiausias Gavėnios svečias ant mūsų senelių ir prosenelių stalo buvo įvairios košės, bulvės su lupenomis ir raugintais kopūstais, silkė, kisielius. Valgydavo daug grūdinių kultūrų: miežių, avižų, rugių, grikių, žirnių, pupų; aliejinių augalų: kanapių, linų, aguonų.

Nors Gavėnios tradicijos gilios, patiekalus galima gaminti renkantis šiomis dienomis populiarius ingredientus: įprastus žirnius ar pupeles pakeičiant šiuolaikiškesniais avinžirniais ar lęšiais, naudojant bulgur kruopas, bolivines balandas, čia sėklas, daržovių traškučius (moliūgų, morkų, saldžiųjų bulvių ar burokėlių), kurie kepami orkaitėje be riebalų.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Dr. Kjellas Nordstromas: tai, kas šiuo metu vyksta, pasaulį pakeis negrįžtamai (103)

Pasaulis, kuriame nebeįmanoma nieko prognozuoti. Toks, kuriame viskas skaitmenizuojama, o tada –...

Prieš dešimtmetį šlovės spinduliuose maudęsis Vitalijus Autukas: nežinau, kas būtų, jei būčiau likęs Lietuvoje (68)

Vitalijus Autukas – atrodytų, tokia girdėta ir taip gerai pažįstama pavardė, tačiau mintyse...

Šimonytė: čia dar vienas „rekordinis“ biudžetas (67)

Vyriausybė antradienį pritarė kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžeto projektui, kuris,...

Orai: permainos ne už kalnų

Jei praėjusią savaitę rudeninę striukę ar paltą įdienojus dažnam teko nešti rankose, tai...

Gentvilas siunta dėl Šimašiaus kuriamo komiteto: nebevaidinkite, kad su mumis kuriate liberalią visuomenę (115)

Vilniaus meras, vienas liberalų sąjūdžio lyderių Remigijus Šimašius pranešė, kad sieks...

11 mitų apie sveiką mitybą: kai kurių taisyklių laikomės visiškai be reikalo (16)

Minint Pasaulinę maisto dieną pats metas išsklaidyti sveikos mitybos mitus ir pradėti mėgautis...

Jolanta Blažytė: apie santykius su buvusiu vyru ir ką reiškia būti labai turtinga moterimi (69)

Viena įtakingiausių Lietuvos verslininkių Jolanta Blažytė pasakoja, kad verslą kūrė, nes buvo...

„Žalgirio“ lyderiu greitai tapęs naujokas labiausiai laukia toliašaudės artilerijos protrūkio specialiai Krepsinis.lt iš Stambulo (8)

Kauno „Žalgiriui“ sezonas Eurolygoje prasidėjo skaudžiu pralaimėjimu namuose prieš Vitorijos...

Vengdami mokesčių už stovėjimą, vairuotojai ėmėsi radikalių kovos priemonių (204)

Vilniuje vis augant mokamų stovėjimo vietų skaičiui, į darbus automobiliais važiuojantys ir jų...

Du Griezmanno įvarčiai paguldė ant menčių futbolo grandų dvikovoje pirmavusius vokiečius (4)

Po vokiečių pirmojo įvarčio atsitiesusi Prancūzijos rinktinė UEFA Tautų lygos rungtynėse...