aA
Tuoj po Užgavėnių prasidėjusi Gavėnia ar kitaip – apsivalymo laikotarpis, kuris tęsiasi 7 savaites iki pat Velykų, mūsų senoliams buvo laikas, kai nevalgoma mėsos, negeriamas pienas, susilaikoma nuo saldumynų ir visų žalingų įpročių.
© Shutterstock

Ne paslaptis, kad seniau pavasariop tiesiog imdavo sekti maisto atsargos, tad žmonės natūraliai imdavo taupyti, pasninkauti. Kiek maisto ribojimas aktualus šiais laikais, kai maisto produktų pilnos parduotuvių lentynos?

Metas prisiminti praeitį

Mitybos specialistas, VU medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas sako, kad Gavėnia – tai metas, kai reikia prisiminti mūsų senovės mitybos tradicijas, papročius, etnokultūrą.

„Tam tikram laikui mitybos paįvairinimas, pakeitimas yra labai naudingas. Mūsų atliekami tyrimai parodė, kad tai, kas anksčiau ant lietuvių stalo buvo įprasta, pavyzdžiui, ropės, dabar iš daugelio raciono tiesiog išnyko“, - sako R.Stukas.

„Gavėnia labai tinkama atsigręžti į biologiškai vertingus produktus. Tikėtina, kad šiuo metu įvesti nauji maisto produktai užsiliks ir ilgesniam laikui taip papildydami organizmo resursus naudingomis maistinėmis medžiagomis“, – sako R.Stukas.

Ar mitybos pokyčiai nekenkia?

Mitybos specialistas R.Stukas pabrėžia, kad vartodami terminą mityba, mes kalbame apie ilgą laikotarpį, t. y. ne savaitę ar mėnesį, o metus, keletą metų. Taigi, anot pašnekovo, jeigu mityba pasikeičia trumpam laikui, žmogui nuo to nieko blogo nenutinka. Netgi priešingai! „Pavyzdžiui, Gavėnios laikotarpiu atsisakyti mėsos, pieno produktų – nauda organizmui. Trumpalaikis mitybos pasikeitimas žmogaus organizmui yra tarsi šokas, stresas gerąja prasme.

Pakeitus mitybą išsijudina visos organizmo sistemos, jis tarsi pabunda, suaktyvėja. Tačiau dar kartą noriu pabrėžti, kad tokia mityba nereikėtų „piktnaudžiauti“ ilgą laiką. Juk nei vienos šalies oficialiose mitybos rekomendacijose nėra nurodyta iš raciono išbraukti mėsą ar pieną“, – sako specialistas.

Prof. dr. R.Stukas primena, kad yra daugybė tyrimų, kurie parodė, kad trumpalaikis mitybos pasikeitimas – taip vadinama kontrastinė dieta – organizmą veikia teigiamai. Tiesa, vieną produktą išbraukus iš mitybos raciono, iš karto kitą ar keletą jų reikėtų įtraukti. Tokiu atveju mityba yra paįvairinama, papildoma, o ne „nuskurdinama“.

Spalvota Gavėnia

Visuomet smagiau valgyti, kai lėkštėje daug spalvų. Gavėnios laikotarpiu galima valgyti spalvotai: vieną dieną – raudonus burokėlius, kitą dieną – gelsvus raugintus kopūstus, vėliau – baltą žuvį, po jos – oranžinę lašišą, trečią dieną – žalius lęšius ar špinatus, galiausiai – geltonas kukurūzų kruopas. Dietologai pažymi, kad valgydami įvairiaspalvius produktus savo organizmą aprūpinsite įvairiais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, antioksidantais.

Kitas svarbus momentas – rinkitės sezonines daržoves ir vaisius. Taip ne tik sutaupysite pinigų, nes sezoniniai vaisiai ir daržovės paprastai būna pigesni, bet tokie maisto produktai sveikesni ir šviežesni. Gavėnios metu pomidorus ir agurkus pakeiskite virtais, keptais, troškintais, žaliais, raugintais burokėliais, taip pat raugintais kopūstais, raugintais agurkais. Dar praturtinkite špinatais, rukola, šaldytais krapais ir petražolėmis, kurių skonis ir šviežumas nepriklauso nuo sezoniškumo.

Ar Gavėnia gali būti šiuolaikiška?

Svarbiausias Gavėnios svečias ant mūsų senelių ir prosenelių stalo buvo įvairios košės, bulvės su lupenomis ir raugintais kopūstais, silkė, kisielius. Valgydavo daug grūdinių kultūrų: miežių, avižų, rugių, grikių, žirnių, pupų; aliejinių augalų: kanapių, linų, aguonų.

Nors Gavėnios tradicijos gilios, patiekalus galima gaminti renkantis šiomis dienomis populiarius ingredientus: įprastus žirnius ar pupeles pakeičiant šiuolaikiškesniais avinžirniais ar lęšiais, naudojant bulgur kruopas, bolivines balandas, čia sėklas, daržovių traškučius (moliūgų, morkų, saldžiųjų bulvių ar burokėlių), kurie kepami orkaitėje be riebalų.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (156)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (22)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

Žemė atakuoja Marsą: mokslininkai papasakojo, kokie pavojai tyko žmonių Raudonojoje planetoje (16)

Turbūt daugelis matėte filmų apie taikius Žemės gyventojus atakuojančius agresyvius marsiečius....

Ne visi pedagogai verti šio vardo: šaukštas deguto sugadino medaus statinę (56)

Įžengusius į kabinetą rimtomis akimis nužvelgia trys iškiliausi Lietuvos partizaninių kovų...

Vytautas Landsbergis: negalima žiūrėti į gerovę tik iš ekonominės perspektyvos (2066)

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas,...

Kristina susirūpino, ką valgo, kai smarkiai susirgo: pakeitusi kelis dalykus, dabar jaučiasi puikiai (19)

Vilnietė Kristina Bondar sveika mityba susidomėjo stipriai sušlubavus sveikatai. Moteris buvo...

7 raudonosios arbatos privalumai (2)

Raudonoji ( rooibo s) arbata – tai raudonoji žolelių arbata, gaminama iš fermentuotų...

Štai kas sužlugdo santykius per atstumą (9)

Net trejus metus bendravome būdami toli vienas nuo kito. Dabar tie santykiai per atstumą jau...

Esate žema ir putlių formų? Pravers šie laiko patikrinti stiliaus patarimai (23)

Jeigu esate apvalaus kūno sudėjimo ir vos 163 centimetrų ūgio ar dar mažesnė, tuomet jums...

Kai skyrybos neduoda ramybės: kaip pamiršti buvusį mylimąjį? (11)

Santykių pabaiga niekuomet nėra lengva – ir tuomet, kai antra pusė nusprendžia išsiskirti su...