Dažniausiai pasitaikantis galvos svaigimo tipas – gerybinis paroksizminis pozicinis galvos svaigimas - sudaro apie 39 proc. visų svaigimų. Jis pasireiškia, atliekant galvos judesius, yra trumpalaikis, nesutrikdo klausos.

Toks svaigimas gali atsirasti po galvos ir kaklo traumos, vidurinės ausies uždegimo ar stapedotomijos (speninės ataugos operacijos). Taip pat dėl insulto, išsėtinės sklerozės, naviko, apsinuodijimo medikamentais ar alkoholio vartojimo.

Gerybinis paroksizminis pozicinis galvos svaigimas atsiranda, kai vidurinėje ausyje susidaro tam tikrų medžiagų – otolitų (kalcio karbonato kristalų). Jie, žmogui keičiant kūno padėtį, vidurinėje ausyje juda ir dirgina ją dengiantį sluoksnį. Todėl juntamas svaigimo pojūtis. Šio tipo galvos svaigimas labiau pasireiškia senyviems asmenims, moterims dažniau nei vyrams. Tačiau dėl jau minėtų sveikatos sutrikimų rizikos reikėtų pasikonsultuoti su specialistu.

Atsako VšĮ Klaipėdos jūrininkų ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas, gydytojas neurologas Robertas Urbutis

Staiga atsiradęs svaigulys ir pykinimas gali būti smegenų kraujotakos sutrikimo išraiška. Tačiau tik apie dvylika procentų pacientų, kuriems yra sutrikusi smegenų kraujotaka, patiria ūmų sisteminio pobūdžio svaigimą, kai viskas sukasi tarsi karuselė.

Dažniausios galvos svaigimo priežastys – vestibiulinio aparato ligos. Vadinamas gerybinis pozicinis paroksizminis svaigimas. Šis sutrikimas nėra sąlygotas smegenų kraujotakos sutrikimo, bet simptomai atsiranda ūmai. Vis tiek įvertinti, kokia sutrikimo kilmė, turi gydytojas. Ir šiuo atveju nedelsiant reikia į jį kreiptis.

Tarkime, galvos smegenyse smegenėlių srityje sutrikus kraujotakai, užsikimšus arterijai, simptomatika gali būti panaši į minimą klausime. Staiga sutrinka pusiausvyra, koordinacija, gali pykinti, lydėti galvos skausmas, vėmimas.

Jei aprašytoje situacijoje dar būtų minimas ir ūmus galvos skausmas, šimtu procentų reikia imti telefono ragelį ir skambinti greitajai pagalbai. Jei praėjo, vis tiek reikėtų pasitikslinti, atlikti kaklo arterijų ultragarsinį tyrimą. Gydytojas neurologas turėtų įvertinti vestibiulinio aparato funkcijas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!