aA
Nuo seno dėl vaistinių ir maistinių savybių vertinami rabarbarai pavasarį gali būti puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Jie jau stiebiasi soduose ir daržuose, tad galima dairytis receptų ir paskanauti šių ankstyvųjų daržovių.
© Shutterstock nuotr.

Tiesa, būtina įsidėmėti, kad peraugę rabarbarai gali ir pakenkti.

Svarbu žinoti, kad rabarbarais reikia mėgautis pavasarį, vėliausiai iki Joninių. Mat šis augalas pavasarį turi daugiau citrinos ir obuolių rūgščių, o vasarą pradeda daugiau kaupti oksalo rūgšties, kuri yra kenksminga.

Vertingi jauni lapkočiai

Manoma, kad XVII a. rabarbarai buvo tarp svarbiausių vaistinių augalų, iš kurių ir dabar farmacijos pramonė gamina vaistus. Vaistinėmis savybėmis pasižymi jų šaknys, turinčios biologiškai aktyvių medžiagų. O jauni lapkočiai vartojami maistui. Rabarbarų lapkočiuose yra gausu vitaminų C ir P, taip pat vitamino K, kuris organizme palaiko normalų kraujo krešėjimą.

Be to, rabarbarai turtingi mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, fosforo, geležies, šis augalas naudingas ir dėl organinių rūgščių, antioksidantų, skaidulinių medžiagų.

Tačiau svarbu žinoti, kad rabarbarais reikia mėgautis pavasarį, vėliausiai iki Joninių. Mat šis augalas pavasarį turi daugiau citrinos ir obuolių rūgščių, o vasarą pradeda daugiau kaupti oksalo rūgšties, kuri yra kenksminga. Tiesa, tvirtinama, kad oksalo rūgšties kiekiai nėra dideli, tačiau geriau nerizikuoti.

Ir desertas, ir pagardai

Pavasarį nuskinti saldžiarūgščiai lapkočiai – puikūs įdaras įvairiems pyragams, kitiems desertams gaminti, ledams pagardinti. Vaikus galima nudžiuginti kisieliais, kompotais, želė. Iš skania rūgštele gaivinančių rabarbarų gaunasi puikios cukatos. Rabarbarų galima dėti į sriubas ir troškinius.

Žinoma, vertingesni termiškai neapdoroti rabarbarai, tad lapkočiais galima pagardinti įvairias salotas. Ir šeimynai, ir svečiams galima pasiūlyti išskirtinio deserto – supjaustytus lapkočių gabaliukus pamirkyti meduje. Tik prieš vartojimą reikia nulupti lapkočių odelę. Toks deserto valgymas ypač turėtų patikti vaikams. Rabarbarai laisvina vidurius, tad, suprantama, mėgautis tokiu desertu reikia saikingai.

Rabarbarų galima užsišaldyti žiemai (prieš tai patariama nuplauti verdančiu vandeniu), išsivirti uogienių, džemų. Rūgštūs lapkočiai tiks su saldesnėmis uogomis. Rabarbarų skonį pabrėžia apelsinų žievelės, imbieras, cinamonas.

Specialistės komentaras

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė:

– Rabarbaruose yra išskirtinai didelis vitamino K kiekis – jis svarbus kraujo krešėjimui, kaulų struktūrai, osteoporozės profilaktikai, imunitetui, yra duomenų, jog mažina Alzheimerio ligos riziką. Tai – naudingas maistas, nes turi mažą kalorijų kiekį (100 g – tik 21 kcal.). Šiose daržovėse yra didelis kiekis oksalo ir obuolių rūgšties – jos lemia rūgštų rabarbarų skonį, todėl jie rečiau valgomi žali.

Kalcio, esančio rabarbaruose, organizmas negali pasisavinti, kadangi jis susijungia su oksalo rūgštimi ir susidaro kalcio oksalatas. Žmonės, sergantys podagra, inkstų ligomis, inkstų akmenlige turėtų riboti produktus, turinčius daug oksalo rūgšties. Jos kiekį rabarbaruose sumažina jų terminis apdorojimas. Žinoma, sveikiems žmonėms saikingas rabarbarų vartojimas, ypač jei apsieinama be cukraus, yra puikus skaidulų, vitamino K ir C, antioksidantų (polifenolių, antocianinų (nuo jų priklauso raudona rabarbarų spalva), beta karotino) šaltinis.

Receptai

Rabarbarų drebučiai

Reikės:

3 stiklinių vandens,
2 stiklinių supjaustytų rabarbarų lapkočių,
stiklinės cukraus,
1,5 šaukšto želatinos,
pagal skonį gvazdikėlių ir apelsino žievelės,
300 g grietinėlės,
šaukšto miltinio cukraus.

Rabarbarus suberkite į pasaldintą verdantį vandenį ir apvirkite, bet nepervirkite. Į iškoštą nuovirą supilkite išbrinkintą želatiną ir ištirpinkite. Į formą suberkite pusę rabarbarų ir užpilkite skysčiu. Šiems sustingus vėl užberkite rabarbarus ir užpilkite skysčiu. Sustingusius drebučius papuoškite plakta grietinėle. Skanaus!

Gaivinanti rabarbarų rūgštelė
© Vida Press

Pavasario salotos

Reikės:

200 g rabarbarų lapkočių,
2 didesnių morkų,
2 svogūnų,
2 šaukštų medaus,
3 šaukštų grietinės arba jogurto,
krapų, petražolių, špinatų.

Lapkočius supjaustykite kubeliais, užpilkite medumi, išmaišyti ir palaikyti keliolika minučių šaldytuve. Supilkite tarkuotas morkas, supjaustykite ir suberkite svogūnus, įdėti grietinės ar jogurto ir apibarstykite susmulkintais žalumynais. Skanaus!

Gaivinanti rabarbarų rūgštelė
© Shutterstock nuotr.

Rabarbarų ir varškės apkepas

Reikės:

400 g rabarbarų,
0,5 kg varškės,
0,5 stiklinės manų kruopų,
2 kiaušinių,
2–3 šaukštų sviesto,
2 šaukštų džiūvėsėlių,
150 g cukraus.

Rabarbarus supjaustyti nedideliais gabaliukais ir palaikyti apie pusvalandį karštame pasaldintame vandenyje. Varškę gerai išsukti, sudėti likusį cukrų, kiaušinius, manų kruopas, įpilti stiklinę šutintų rabarbarų nuoviro). Viską išmaišyti, dėti į riebalais išteptą keptuvą, apšlakstyti sviestu, apibarstyti džiūvėsėliais ir kepti įkaitintoje orkaitėje iki pusvalandžio. Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Audringas savaitgalis Kijeve: vietos, dėl kurių čia keliauja tūkstančiai lietuvių (426)

Tūkstančiai lietuvių keliaują į Ukrainos sostinę ieškodami ten pigių pramogų, restoranų ir...

„Bayern“ vedlys įsidėmėjo „Žalgirio“ pasiųstą žinutę, žvaigždė – agresyvų kauniečių stilių specialiai Krepšinis.lt iš Miuncheno (3)

Penktadienio vakarą Eurolygos 12-ojo turo rungtynėse Miunchene akis į akį susirems dvi vienodą...

Traumą patyrusiam Valančiūnui atlikta operacija – „Raptors“ pasikvietė kitą centrą (25)

Absoliutūs NBA lygos lyderiai Toronto „Raptors“ (23/7) neribotam laikui neteko savo centro iš...

Dėl atnaujintos gatvės pasiskundę Kauno vairuotojai tokio valdininkų atsakymo nesitikėjo (111)

Kauno centre esanti Kęstučio gatvė yra svarbi miesto transporto linija. Lygiagrečiai Laisvės...

Šaltiniai policijoje: Strasbūro šaulys nukautas (77)

Šaltiniai iš Prancūzijos policijos praneša, kad Strasbūro šaulys nukautas. Jis buvo sandėlyje...

„Valstiečiai“ kandidatu į Vilniaus merus išsirinko Sinkevičių (150)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Vilniaus skyrius ketvirtadienio vakarą nusprendė, kad...

Iš Europos – vieningas smūgis Rusijai (333)

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį dar pusmečiui pratęsė ekonomines sankcijas Rusijai,...

Klausiamas dėl pažymų Skvernelis įkando Grybauskaitei, konservatoriams ir prisiminė dešimtmečio įvykius (1223)

Klausiamas dėl mįslingo kreipimosi į specialiąsias tarnybas ir pareiškimų apie galimą Kremliaus...

Evelina Anusauskaitė-Young: man sakė, kad su tokia figūra niekada nebūsiu popmuzikos atlikėja (196)

Lietuvą Evelina Anusauskaitė-Young paliko prieš penkerius metus, tačiau susidomėjimas ja, regis,...