Dažniausiai “šaukštai” neturi antsvorio. Nors retai, tačiau pasitaiko ir vyrų, turinčių tokią figūrą. Priešingai nei “smėlio laikrodžiai”, “šaukštai” atrodo sveriantys daugiau negu iš tikrųjų. Kadangi didžioji svorio dalis tenka apatinei daliai, aplinkinių akys ją labiausiai ir pastebi.

Iš visų figūrų tipų, “šaukštai” labiausiai linkę pilnėti nuo klubų žemyn, todėl jiems negalima sportuoti su svarmenimis ar treniruokliais su pasipriešinimu apatinei daliai. Daugybė moterų, darydamos neteisingus pratimus, dar labiau padidina klubų apimtį.

Skamba neįtikimai, tačiau pasirinkus netinkamus pratimus, galima pastambėti 4 dydžiais! Taip pat pastebėta, kad daug laiko sėdimoje padėtyje praleidžiantys “šaukštai” gali padidinti klubų apimtį nuo paprasčiausio spaudimo ir svorio, kuris tenka tai kūno vietai. Neturintys antsvorio “šaukštai” paprastai pasižymi gražia viršutine kūno dalimi ir raumenukais.

Probleminės vietos

”Šaukštai” paprastai turi puikią viršutinę kūno dalį ir gražesnes nei kiti figūros tipai rankas. Tačiau jos labai silpnos, lieknesnės, todėl yra didesnė rizika susirgti osteoporoze. Tačiau dėl didesnės raumenų masės apatinėje dalyje, “šaukštams” daug rečiau gresia osteoporozė klubuose ir kojose.

”Šaukštai” pasižymi lankstumu ir gali daug pasiekti sporte, kur reikia geros koordinacijos ir stiprios apatinės kūno dalies. Jie gali tapti puikiais riedlentininkais, futbolininkais, sportinių šokių šokėjais. Jie dažniausiai nesąmoningai pasirenka sporto šakas, reikalaujančias stiprios apatinės dalies, kadangi viršutinė dalis yra silpna.

”Šaukštų” kojos dažnai trumpos, liemuo ilgas, tad kojos vizualiai atrodo dar stambesnės. Jei neturi tamprių kelių sausgyslių, gali kentėti nuo nugaros skausmų. Tačiau daugelis “šaukštų” turi tamprias sausgysles dėl didesnio riebalų kiekio tose vietose.

Kadangi yra lankstūs, šios figūros atstovai gali daug sportuoti smarkiai nerizikuodami susižeisti. Daugiausia riebalų susikaupia ant užpakalio ir išorinės šlaunų pusės, kitiems – ant klubų.

Geros žinios – šios problemos nesunkiai išsprendžiamos. Reikėtų užsiimti aerobikos pratimais su mažu pasipriešinimu ir daryti daug pratimų apatinei daliai. Įdėję pastangų ir laiko, “šaukštai” gali labai pagražinti figūrą. Tačiau visą gyvenimą turėtų vengti pratimų su svoriais ar pasipriešinimu apatinei kūno daliai.

Geriausi pratimai “šaukšto” figūros žmogui:

- Stacionaraus dviračio mynimas su lengvu pasipriešinimu;
- Šuoliukai į aukštį, išskečiant ir suglaudžiant kojas, virš galvos suplojant delnais;
- Slidinėjimą imituojantis treniruoklis su mažu pasipriešinimu apatinei daliai ir su dideliu pasipriešinimu – viršutinei;
- Kojų kėlimas į šonus;
- Ėjimas vietoje ant pirštų galiukų;
- Įvairūs atsilenkimai;
- Prisitraukimai ir atsispaudimai;
- Greitas vaikščiojimas arba lėtas bėgimas ant lygaus takelio (ne “į kalną”), jei turite viršsvorio;
- Įvairūs pratimai viršutinei kūno daliai su vidutiniais ir sunkiais svarmenimis, jei neturite viršsvorio.

Pratimai, kurių reikėtų vengti:

- Pritūpimai;
- Įtūpstai;
- Pratimai kojoms su svarmenimis;
- Treniruokliai, imituojantys lipimą laiptais, kopimą į kalną;
- “Step” aerobika;
- Kopimas specialia sienele;
- Spartus ilgų distancijų bėgimas;
- Važinėjimas riedučiais;
- Slidinėjimas;
- Čiuožinėjimas;
- Plaukimas;
- Kikboksas;
- Aukšto intensyvumo aerobika;
- Pratimai su dideliu pasipriešinimu ar svarmenimis apatinei kūno daliai;
- Bėgimas ar ėjimas pakeltu takeliu (“į kalną”);
- Šokinėjimas per virvutę;
- Treniruokliai kojoms;

Apibendrinimas

Svarbiausia – daryti pratimus su mažu pasipriešinimu apatinei kūno daliai ir su didesniu – viršutinei. Pratimus kartokite daug kartų. Jei turite viršsvorio, ir viršutinę dalį treniruokite su lengvais svarmenimis. Kol nepasiekėte norimo svorio, nedidinkite pasipriešinimo ir svorių. Vietoj to geriau padidinkite pratimų skaičių ir dažnumą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją