Žinomas endokrinologas, nutukimo problemų specialistas iš Harvardo universiteto Davidas Ludwigas savo naujausioje knygoje „Always Hungry?“ („Nuolat alkani?“) paaiškino, kodėl populiarios dietos nėra veiksmingos. Štai kelios iš šių priežasčių, paskelbtų svetainėje Healthista.com.
© Shutterstock nuotr.

Per daug prisivalgote po treniruočių

Duomenys, gauti atlikus daugybę tyrimų, parodė, kad fizinis krūvis pats savaime nepadeda akivaizdžiai sumažinti svorio. Tai susiję su tuo, kad po fizinio aktyvumo, kompensuojant išeikvotą energiją, sustiprėja alkis ir mes daug valgome, kad atgautume sudegintas kalorijas. Pavyzdžiui, pusvalandį pabėgioję mes sudeginame 200 kalorijų, o po minutės mes jas kompensuojame, išgėrę energinį gėrimą.

Neteisingai pusryčiaujame

„Ne visi pusryčiai vienodai sveiki. Net ir vienodą kalorijų kiekį turintis skirtingas maistas ilgainiui gali sukelti visiškai kitokias pasekmes“, – rašo D. Ludwigas.

Tyrimo, kurio išvados buvo paskelbtos žurnale „Pediatrics“, metu 12 paauglių pusryčiams gavo tris skirtingus patiekalus. Kiekvienas patiekalas turėjo vienodą kalorijų skaičių, bet juose buvo skirtingo tipo angliavandeniai ir skirtingas jų kiekis.

Pirmuosius pusryčius sudarė tirpūs avižiniai dribsniai, tai yra, juose buvo greitųjų angliavandenių. Antrieji pusryčiai buvo iš maltų avižinių dribsnių, tai yra, lėtųjų angliavandenių. Trečiuosius pusryčius sudarė omletas su daržovėmis ir vaisiai, tai yra, juose buvo daugiau baltymų ir riebalų, bet mažiau angliavandenių, ir juose nebuvo grūdinių produktų.

Per pietus paaugliai galėjo valgyti tiek duonos, saldumynų, vaisių ir pjaustytos mėsos, kiek reikėjo tam, kad numalšintų alkį. Dalyviai, kurie pusryčiams gavo avižinių dribsnių, suvalgė gerokai daugiau už kitus – vidutiniškai 650 kalorijų daugiau.

Nepastebime dirbtinių saldiklių

Nors dirbtiniuose saldikliuose, kurie pakeičia cukrų, nėra kalorijų, jie vis vien veikia organizmą, sako D. Ludwigas. Juose yra sintetinių cheminių medžiagų, kurios tūkstantį kartų stipriau stimuliuoja saldų skonį jaučiančius skonio receptorius. Todėl žmonėms, kurie reguliariai vartoja saldiklius, sutrinka skonio pajautimo mechanizmas: saldūs vaisiai jiems atrodo neskanūs, o daržovės apskritai kelia šleikštulį.

Be to, dirbtiniai saldikliai stimuliuoja alkį, sustiprindami insulino sekreciją ir padėdami riebalų ląstelėms kaupti kalorijas. Kai norisi kažko saldaus, geriausia įprasti suvalgyti šviežią vaisių, sako D. Ludwigas. O kai reikia kažką pasaldinti, rinkitės medų.

Vartojame per mažai druskos

Nesveika visiškai atsisakyti druskos, parodė tyrimas, kurio išvados buvo paskelbtos žurnale „New England Journal of Medicine“. Autoriai išanalizavo 100 tūkstančių žmonių duomenis, kurie buvo rinkti 4 metus. Paaiškėjo, kad mažiausias pavojus susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei ankstyva mirtis gresia tiems žmonėms, kurie vartoja 3–6 g druskos per dieną – tai yra, daugiau nei rekomenduojama norma. Žinoma, šiuos rezultatus reikėtų vertinti atsargiai, nes padidėjusi širdies ligų ir ankstyvos mirties rizika gali būti susijusi su daugeliu kitų aplinkybių. Vis dėlto yra duomenų, liudijančių, kad sumažinus suvartojamos druskos kiekį nuo vidutinio iki labai mažo, nukenčia arterinis spaudimas ir gali sutrikti medžiagų apykaita.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Žudikų ir prievartautojų gauja, kuriai pakluso ne tik kaliniai, bet ir kalėjimo prižiūrėtojai (5)

Lietuvos kalėjimų sistemoje – precedento neturintis skandalas: į nusikalstamą susivienijimą...

Savaitės orai: bus labai tvanku (16)

Pirmadienio dieną Lietuvoje bus nepastoviai debesuota. Daugelyje pietinių ir rytinių rajonų...

Keturių mažamečių mama kaimu grožisi valydama kaminą (69)

Vaikštome su Daiva Mikelioniene jos šeimos sodyboje Verstaminų kaime. Apžiūrėti visam turtui...

JAV didina spaudimą – po naujų sankcijų Irano vadovybei Pompeo pažadėjo daugiau veiksmų

Jungtinės Valstijos nebijo imtis sankcijų prieš Irano vyriausybės aukščiausio rango...

Urbonaitė: frakcijų koalicijos devalvuoja partijų vaidmenį (3)

Ramūno Karbauskio žodžiai, kad jo vadovaujama sąjunga niekada nebus koalicijose su partijomis,...

Turime dvi problemas – emigraciją į užsienį ir emigraciją į Vilnių (387)

Pusiaukelėje tarp Vilniaus ir Rygos įsikūrusio Rokiškio Nepriklausomybės aikštėje...

Nicko Cave'o koncertas „Positivus“ festivalyje: pravirkdyta publika, roko manifestas ir neįprastas dėmesys fanams (4)

Šių metų „ Positivus “ festivalis stebino įspūdingais pasaulinio garso vardais ir...

Viena karalienės Elžbietos II gyvenimo diena: atrodo, kad beveik nieko neveikia, bet iš tiesų neturi nė vienos laisvos minutėlės

Didžiosios Britanijos monarchės Elžbietos II dienos iš tiesų įtemptos ir itin kruopščiai...

Už Atlanto žalgirietis Daviesas – rezultatyvus ir naudingas draugiškame turnyre (10)

Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas Brandonas Daviesas savaitgalį pradėjo kovas draugiškame...

Kodėl gelsta lysvėse augančių agurkų lapai

Pačių užsiauginti agurkai visada atrodo skanesni. Tik prieš sulaukiant savo agurkų derliaus,...