aA
Žinomas endokrinologas, nutukimo problemų specialistas iš Harvardo universiteto Davidas Ludwigas savo naujausioje knygoje „Always Hungry?“ („Nuolat alkani?“) paaiškino, kodėl populiarios dietos nėra veiksmingos. Štai kelios iš šių priežasčių, paskelbtų svetainėje Healthista.com.
© Shutterstock nuotr.

Per daug prisivalgote po treniruočių

Duomenys, gauti atlikus daugybę tyrimų, parodė, kad fizinis krūvis pats savaime nepadeda akivaizdžiai sumažinti svorio. Tai susiję su tuo, kad po fizinio aktyvumo, kompensuojant išeikvotą energiją, sustiprėja alkis ir mes daug valgome, kad atgautume sudegintas kalorijas. Pavyzdžiui, pusvalandį pabėgioję mes sudeginame 200 kalorijų, o po minutės mes jas kompensuojame, išgėrę energinį gėrimą.

Neteisingai pusryčiaujame

„Ne visi pusryčiai vienodai sveiki. Net ir vienodą kalorijų kiekį turintis skirtingas maistas ilgainiui gali sukelti visiškai kitokias pasekmes“, – rašo D. Ludwigas.

Tyrimo, kurio išvados buvo paskelbtos žurnale „Pediatrics“, metu 12 paauglių pusryčiams gavo tris skirtingus patiekalus. Kiekvienas patiekalas turėjo vienodą kalorijų skaičių, bet juose buvo skirtingo tipo angliavandeniai ir skirtingas jų kiekis.

Pirmuosius pusryčius sudarė tirpūs avižiniai dribsniai, tai yra, juose buvo greitųjų angliavandenių. Antrieji pusryčiai buvo iš maltų avižinių dribsnių, tai yra, lėtųjų angliavandenių. Trečiuosius pusryčius sudarė omletas su daržovėmis ir vaisiai, tai yra, juose buvo daugiau baltymų ir riebalų, bet mažiau angliavandenių, ir juose nebuvo grūdinių produktų.

Per pietus paaugliai galėjo valgyti tiek duonos, saldumynų, vaisių ir pjaustytos mėsos, kiek reikėjo tam, kad numalšintų alkį. Dalyviai, kurie pusryčiams gavo avižinių dribsnių, suvalgė gerokai daugiau už kitus – vidutiniškai 650 kalorijų daugiau.

Nepastebime dirbtinių saldiklių

Nors dirbtiniuose saldikliuose, kurie pakeičia cukrų, nėra kalorijų, jie vis vien veikia organizmą, sako D. Ludwigas. Juose yra sintetinių cheminių medžiagų, kurios tūkstantį kartų stipriau stimuliuoja saldų skonį jaučiančius skonio receptorius. Todėl žmonėms, kurie reguliariai vartoja saldiklius, sutrinka skonio pajautimo mechanizmas: saldūs vaisiai jiems atrodo neskanūs, o daržovės apskritai kelia šleikštulį.

Be to, dirbtiniai saldikliai stimuliuoja alkį, sustiprindami insulino sekreciją ir padėdami riebalų ląstelėms kaupti kalorijas. Kai norisi kažko saldaus, geriausia įprasti suvalgyti šviežią vaisių, sako D. Ludwigas. O kai reikia kažką pasaldinti, rinkitės medų.

Vartojame per mažai druskos

Nesveika visiškai atsisakyti druskos, parodė tyrimas, kurio išvados buvo paskelbtos žurnale „New England Journal of Medicine“. Autoriai išanalizavo 100 tūkstančių žmonių duomenis, kurie buvo rinkti 4 metus. Paaiškėjo, kad mažiausias pavojus susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei ankstyva mirtis gresia tiems žmonėms, kurie vartoja 3–6 g druskos per dieną – tai yra, daugiau nei rekomenduojama norma. Žinoma, šiuos rezultatus reikėtų vertinti atsargiai, nes padidėjusi širdies ligų ir ankstyvos mirties rizika gali būti susijusi su daugeliu kitų aplinkybių. Vis dėlto yra duomenų, liudijančių, kad sumažinus suvartojamos druskos kiekį nuo vidutinio iki labai mažo, nukenčia arterinis spaudimas ir gali sutrikti medžiagų apykaita.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kandidatų į prezidentus reitinguose – paskutinė didelė mįslė (169)

Kandidatų į prezidentus reitinguose į antrą vietą stipriai padidinusi savo populiarumą iškopė...

Daugybę metų prekyboje skaičiuojantys Lietuvos verslininkai: sumažinti kainų – neįmanoma (70)

Beveik 19 metų prekybos verslu Lietuvoje užsiimantys Valdas Čeilutka ir Saulius Jurkus įsitikinę...

Po skandalo Pravieniškėse – košmaras Alytuje: „bachūrai“ pademonstravo, kas zonoje yra valdžia (3)

Alytaus pataisos namuose , kur bausmę atlieka už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus nuteisti...

Robotai gviešiasi europiečių darbo vietų – ypač pažeidžiama – Lietuva (36)

Robotai taikosi į žmonių darbo vietas Europoje, ir ypač pažeidžiamos atrodo šalys iš...

Orai: plikledis primins apie artėjančią žiemą (1)

Artėjantis savaitgalis bus žiemiškai vėsus, tačiau termometro stulpelis į minuso pusę persiris...

Ar lėktuvas galėtų tęsti skrydį, jei sugestų trys iš keturių variklių?

„Boeing 747“ – tai laineris kartais vadinamas dangaus karaliene. Šis įspūdingas lėktuvas...

Nemalonūs parazitai, platinantys pavojingas ligas: dabar jų aktyvumo metas

Žiema ne už kalnų ir nors jau pamiršome musių zyzimą, kovą su geliančiais uodais, kenkėjų...

Vairuotojus įspėja apie plikledį: priminė, kurios vietos pavojingiausios

Lapkričiui nebūdingus ganėtinai šiltus orus, teigia sinoptikai, netruks pakeisti šaltukas. Jau...

15 kg priaugusi Natalija Bunkė dabar save vadina plius dydžio modeliu: dar niekada tiek daug nesvėriau (61)

Atlikėjai Natalijai Bunkei tikrai galima pavydėti žavesio. Tačiau pati dainininkė savo grožio...

Slaugytojas tarsi iš siaubo filmo įtariamas sąmoningai numarinęs virtinę pacientų kai nebeturėjo, ko vogti, ieškojo naujų aukų (24)

Ne vienerius metus slaugos namuose Vokietijoje dirbęs lenkų tautybės slaugytojas pražudė...