Tik nekaloringi produktai

Dailių kūno linijų paslaptis – nekaloringas maistas. Norėdami išsaugoti sveikatą, turėtumėte valgyti maistingus produktus. Vadinasi, ateinančias dvi savaites reikėtų rinktis patiekalus, kuriuose daug maisto medžiagų ir mažai kalorijų.

Dietos kūrėjai pataria valgyti sveikus produktus, turėdami omenyje neapdorotą arba minimaliai apdorotą maistą. Pavyzdys – sveikas obuolys ir obuolių sultys. Valgydami visą obuolį naudingųjų medžiagų gaunate iš luobelės ir minkštimo. Gerdami tik obuolių sultis dalį vertingųjų medžiagų prarandate.

Kada valgyti

Visada reikia valgyti pusryčius! Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis. Organizmas, naktį 8 val. ilsėjęsis, reikalauja maisto medžiagų, kurios atkurtų fizines ir psichines jėgas. Net jei nesate pratę valgyti pusryčių, laikydamiesi šios dietos verčiau jų neatsisakykite.

Galite rinktis lengvai virškinamus produktus.
Per pietus organizmas pasiruošęs suvirškinti daugiausia medžiagų. Tuo metu virškinimo fermentai yra aktyviausi.

Vakarienė turėtų būti lengva. Patartina vakarieniauti ne vėliau nei 19 val. arba bent dvi valandas iki einant miegoti.

Pagrindinės taisyklės

Per dieną suvartoti ne daugiau kaip 1250 kcal.
Iš pateikiamų meniu reikia išsirinkti vieną, kuris labiausiai priimtinas. Pasirinkto mitybos plano laikytis dvi savaites.

Svarbu, kad vartojami pieno, mėsos produktai būtų kuo liesesni. Iš vaisių ir uogų rekomenduojama rinktis obuolius, kriaušes, mangus, granatus, vynuoges, vyšnias, avietes, mėlynes, braškes.
Labai tinka valgyti tamsiai žalios ar oranžinės spalvos krakmolingas ir ankštines daržoves.

1 meniu

Pusryčiai (8–9 val.)

Puodelis kavos arba žolelių arbatos
Avižinių dribsnių košė:
260 g avižinių dribsnių
250 ml jogurto

Pietūs (11–13 val.)

Riekelė sveikų kviečių duonos
Salotos:
55 g konservuoto tuno su natūraliu padažu
200 g pomidorų, agurkų, lapinių salotų
15 ml majonezo
10 ml alyvuogių aliejaus

Užkandis (15–16 val.)

300 g šviežių vaisių (obuolių, kriaušių, slyvų, persikų ir kt.)

Vakarienė (17–19 val.)

Tortilija:

Kukurūzų miltų paplotis
100 g virtų juodųjų pupelių
50 g pomidorų salsos
40 g sūrio
2 gūžinių salotų lapai
100 g virtų ryžių

2 meniu

Pusryčiai (8–9 val.)

300 g uogų
Riekelė skrudintos duonos
5 g sviesto

Pietūs (11–13 val.)

100 g virtų kruopų (pvz., rudųjų ar baltųjų ryžių)
200 g daržovių (pvz., virtų brokolių, žiedinių kopūstų, morkų)
55 g liesos virtos mėsos

Užkandis (15–16 val.)

Kiaušinis arba 14 g riešutų, sėklų

Vakarienė (17–19 val.)

Salotos:
300 g lapinių salotų (arba šviežių ar virtų daržovių)
30 g mėgstamo padažo
40 g sūrio

3 meniu

Pusryčiai (8–9 val.)

Kruopų košė:
100 g virtų kruopų (grikių arba kitokių pasirinktinai)
200 ml pieno (arba sojų pieno)
Bananas

Pietūs (11–13 val.)

Makaronai su mėsa:
100 g virtų makaronų
55 g liesos virtos mėsos
150 g virtų daržovių
10 ml alyvuogių aliejaus

Užkandis (15–16 val.)

300 g šviežių morkų, salierų, paprikų

Vakarienė (17–19 val.)

6 krekeriai
100 g lieso varškės sūrio
30 g riešutų mišinio

Svarbu žinoti

Reikia susiplanuoti valgiaraštį iš anksto.

Gerti 8 ar daugiau stiklines vandens per dieną. Prieš kiekvieną valgį išgerti stiklinę vandens (tai padės sumažinti alkį).

Vengti pagundų! Nelaikyti šaldytuve ar virtuvės spintelėse kaloringų produktų.

Valgyti lėtai, gerai sukramtyti kiekvieną kąsnį. Sotumą pajuntame praėjus 20 min. po pirmojo kąsnio.

Gaminti valgį namuose.

Po kiekvieno valgio valytis dantis, kad nekiltų pagunda užkandžiauti.
Miegoti ne mažiau nei 8 val. per parą. Moksliniai tyrimai rodo, kad miego trūkumas skatina apetitą ir persivalgymą.

Be mankštos – nė dienos!

Norėdami padailinti kūno linijas turėtumėte nepamiršti fizinio aktyvumo. Mankšta ne tik degina kalorijas, bet ir suteikia energijos, gerina nuotaiką ir gyvenimo kokybę.

Puikiai tiktų kasdien energingai pasivaikščioti. Iš pradžių užtektų 15–25 min., vėliau laiką reikėtų ilginti iki 40 min. Jeigu nepatinka vaikščioti, galima važinėtis dviračiu, plaukioti, šokti, kilnoti svarsčius, žaisti komandinius žaidimus.