1) Imkitės spręsti Jus kamuojančias problemas

Jei žinote, kad turite kokių nors lėtinių ligų sukeltų sveikatos problemų, pavyzdžiui, širdies ligos, cukraligė, depresija, artritas, ar jus vargina koks kitas sutrikimas, norėdami gyventi sveikai, pirmiausia turite šias ligas ar sutrikimus imti gydytis.

Tas pats pasakytina ir apie blogus įpročius – rūkymą ar kitą Jūsų turimą priklausomybę – jų reikia atsikratyti.

Paprastai šių problemų jums vieniems išspręsti nepavyks, todėl kreipkitės į gydytoją. Jau šiandien jam paskambinkite ir susitarkite dėl konsultacijos.

2) Daugiau judėkite

Toliau pateikiame keletą geriausių patarimų, padėsiančių padidinti fizinį aktyvumą:

Fizinę veiklą paverskite smagiu užsiėmimu. Išsiruoškite į žygį, eikite pasivaikščioti su draugais, pradėkite lankyti pilvo šokius ar karatė treniruotes – užsiimkite tuo, kas Jums patinka. Jei Jums baimę kelia vien mintis apie sporto salėje laukiančią širdies raumens treniruotę, kuri Jums neteikia jokio malonumo, nėra reikalo į ją eiti. Susiraskite kitokios veiklos, kuria užsiimti bus smagu.

Fiksuokite savo fizinį aktyvumą. Kalendoriuje ar darbo knygoje pasižymėkite informaciją apie savo fizinį aktyvumą. Patarimas: tas dienas, kuriomis sportuojate, pažymėti X. Saugokite šią vaizdinę informaciją ir stenkitės, kad ji kaip įmanoma dažniau būtų Jums po akimis.

Taip nuolat sau priminsite, kad turite judėti, ir motyvuosite save nesustoti.

Nustatykite kokį nors savo fizinės veiklos tikslą, kuriam įgyvendinti turėsite savaitę.

Anot Williams, „pirmas sau išsikeltas tikslas turi būti lengvas, kad be jokios baimės ištartumėte: „Aš galiu tai padaryti“. Tai suteiks pasitikėjimo. Tikslui įgyvendinti geriausia skirti savaitę, nes jei mėginsite jį pasiekti per dieną, galite tiesiog nespėti to padaryti ir nebeliks noro tęsti. Savaitėje yra septynios dienos, taigi turite daugiau laiko tikslui pasiekti.

Be to, nepamirškite savaitės pabaigoje savęs apdovanoti kokia gerai matoma smulkmena, pavyzdžiui, puokšte gėlių, kuri Jums primintų apie naujausią pasiekimą.

Raskite laiko fizinei veiklai. Pasak sveikos gyvensenos patarėjos Williams, „padaryti 10 proc. to, ką užsibrėžiate, yra geriau nei 100 proc. nieko nedarymo. Taigi jei turite tik 10 laisvų minučių, tai daug geriau nei, jei visai neturite laisvo laiko.“ Jos patarimas – prieš sėsdami pusryčiauti išeikite pasivaikščioti 10 minučių ar palaipiokite laiptais aukštyn ir žemyn, kai jaučiatės išsekę ir pavargę.