„Vienas, du ir švaru“, – sako jauna mama, kurios rankinėje visuomet yra drėgnos servetėlės. Tačiau paklausus jos apie drėgnų servetėlių žalą sveikatai, moteris tik kraipo galvą ir sako: „Nėra jos, o ar gali būti? Juk tai – tik paprastos drėgnos servetėlės. Aš nežinau, kas jų viduje, bet žinau, kad jei gaminamos vaikams, vadinasi, turėtų būti sveikos“.

Deja, tačiau įvairūs tyrimai rodo, jog drėgnos servetėlės gali tapti vaikų odos alergijos priežastimi.

Šlapios servetėlės vaikams sukelia odos alergiją?

JAV mokslininkai vieno tyrimo metu nustatė, jog drėgnos servetėlės gali būti viena iš priežasčių dėl ko mažiems vaikams atsiranda odos alergija. Kodėl? Pasirodo, taip yra dėl to, jog valydami vaikų odą su drėgnomis servetėlėmis, tėvai pažeidžia natūralų odos sluoksnį. Drėgnų servetėlių sudėtyje kartais yra randama methilisotiazolinono – medžiagos, kuri ir sukelia alerginę reakciją.

Tai, jog atsirado odos alergija, egzema, rodo tokie simptomai, kaip atsiradęs niežulys, sausa, šiurkšti, pleiskanojanti ir sudirgusi oda. Uždegimas gali paūmėti, po kiek laiko išnykti, o tada vėl paūmėti. Egzema gali pasireikšti bet kurioje kūno vietoje, bet paprastai atsiranda ant rankų, vidinių alkūnių pusių, kelių arba galvos (ypač skruostų ir galvos). Laimei, ji nėra užkrečiama.

Jei vis dėlto negalite nė dienos praleisti be drėgnų servetėlių, tuomet bent jau prieš perkant jų pakuotę atkreipkite dėmesį į sudedamąsias dalis: jei matote, kad drėgnų servetėlių sudėtyje yra tokių medžiagų kaip methilisotiazolinonas, tuomet padėkite tokias servetėlės į šalį.

Kokios dar cheminės medžiagos yra randamos drėgnose servetėlėse ir kuo jos yra kenksmingos žmogaus sveikatai?

Įvairios kvapniosios medžiagos. Ir kaip gi be jų – kvapniųjų medžiagų – šiais laikais jos yra dedamos į daugelį produktų: pradedant įvairiais skalbinių minkštikliais ir baigiant įvairiomis žvakėmis, kurias mes deginame tam, kad po namus pasklistų jaukus ir kvapnus aromatas… Ne išimtis ir drėgnos servetėlės, kuriose taip pat yra gausu kvapniųjų medžiagų. Juk išties malonu yra rankas valytis ne į paprastą, bet dar ir mėtomis arba levandomis kvepiančią drėgną servetėlę, tiesa? Deja, tačiau vertėtų atsiminti, jog tokios kvapniosios medžiagos – tai toksinės medžiagos, kurios gali sukelti vėžį, trikdo žmogaus hormoninę sistemą, tad pasistenkite jų vengti.

Konservantai. Jie yra dedami ne tik į maisto produktus, bet ir kasdieninio naudojimo prekes, tokias kaip drėgnos servetėlės. Į drėgnas servetėlės konservantai dedami dėl vienos, pagrindinės priežasties – tam, kad servetėlės galėtų tarnauti kuo ilgiau, kad jose nesiveistų pelėsis ir bakterijos.

Tačiau ne viskas auksas, kas auksu žiba: tyrimo metu buvo nustatyta, kad kai kurie, drėgnuose servetėlėse esantys konservantai, ne tik naikino tas nemalonias bakterijas ir pelėsį, bet ir išskyrė formaldehidą – toksinę medžiagą, kuri gali sukelti vėžio riziką. Be to, drėgnose servetėlėse taip pat buvo rasta ir tokių konservantų kaip parabenai. Parabenai tai taip yra žalingi žmogaus sveikatai: jie trikdo endokrininę sistemą, gali išprovokuoti atsirasti nevaisingumui.