Bestseleriu daugelyje šalių tapusią knygą „Diukano dieta. Gyvenimo būdo vadovas norintiems sulieknėti“ Lietuvoje pristato leidykla „Alma littera“.

Prancūzių lieknumo paslaptis

Prancūzų gydytojui Pierre'ui Dukanui prieš gerą dešimtmetį paskelbus apie savo atrastą mitybos būdą, jo knyga ilgai laikėsi bestselerių sąrašuose. Nenuostabu, kad pirmiausia šią dietą išbandė gydytojo tėvynainės – nepaprastu lieknumu ir elegancija garsėjančios prancūzaitės. Išbandė ir jau dešimtmetį nenusivilia, o jų lieknumo receptas plinta ir po kitas šalis tarsi patvirtindamas, kad „ne, tai ne genai, ne kaulų struktūra ir ne greita medžiagų apykaita lemia prancūzių grožį“.

Dietų skeptikėms iš karto galima atsakyti – ne, pagal Diukano dietą neteks radikaliai riboti maisto, kęsti skirtingų limitų, o galiausiai kankintis su dvigubai grįžusiais (tačiau nelaukiamais) kilogramais. Naujas mitybos planas, pavadintas jo išradėjo gydytojo, dietologo Pierre‘o Dukano garbei, itin paprastas, ilgalaikis ir, kaip teigiama, netgi tausojantis sveikatą.

Negali pasakyti maistui „ne“?

Diukano dieta skirta toms (arba tiems), kurie pagalvoję apie dietą pasveria „už“ ir „prieš“ ir nusprendžia, kad savęs alinimas bei gardžiausio maisto atsisakymas nėra vertas galimai dingusių kilogramų. Geležinės valios savininkai sulieknės ir be dietologų patarimų, tačiau smaguriams blogiau nebus, jei suteiks šansą dietai, kuri ne tik be proto populiari Prancūzijoje, tačiau žavi ir tokias pramogų pasaulio atstoves kaip Gisele Bundchen ar Jennifer Lopez.

Nors pasaulyje egzistuoja gausybė dietų ir tiek pat jas bandančių žmonių, bet kuris dietologas sutiks – viena dažniausių dietos besilaikančių žmonių daromų klaidų – per mažai valgoma. Dėl to lėtėja medžiagų apykaita, o organizmas ima kaupti atsargas. Čia savo nišą ir atrado Pierre‘as Dukanas, kuris siūlo – valgyk ir lieknėk.

Keturi etapai

O dabar – konkrečiau. Pagrindiniai dietos principai, aprašomi knygoje „Diukano dieta“, yra keturi, tačiau visi atsimuša į vieną skaičių – 100. 100 produktų, kurių galima valgyti, kiek telpa. 72 gyvulinės kilmės ir 28 augalinės kilmės produktų pavadinimai, kurie, anot pasaulinio bestselerio autoriaus, buvo viena ar kita forma ir mūsų protėvių maisto racione. Čia dietos liberalumas kiek susiaurėja – nors maisto kiekis ir neribojamas, dėmesį reikia atkreipti į maisto patekimo skrandin seką.

Pirmasis (strategiškai skambantis, tačiau tik iki dešimties dienų trunkantis) etapas – ataka. Per šį laikotarpį svoris krinta labai greitai, galima valgyti visus gyvulinės kilmės produktus.

Antrojo etapo – kruizo – metu prie ir taip plataus asortimento meniu galima pridėti likusius 28 produktus. Siūloma vieną savaitę lepintis grynaisiais baltymais, kitą – prisiminti daržoves ir negailėti jų gaminant patiekalus. Ir taip tęsti keletą mėnesių, kol atsiras pojūtis, kad organizmas palankiai žiūri į formų tobulinimą.

Trečias etapas yra tas, kuris skiria Diukano dietą nuo kitų – tai stabilizavimas, kurio metu reguliuojama medžiagų apykaita ir užtikrinama, kad grįžti norintys kilogramai ras užtrenktas duris. Stabilizacija trunka 9 dienas padauginant iš numesto svorio per kruizo etapą. Paprasta?

Paskutinis etapas, primenantis ne dietos nurodymus, o laisvalaikį – kasdieninis gyvenimas. Šio etapo metu riebalams sakome „ne“, o vieną dieną per savaitę lepinamės tik grynaisiais baltymais.

Paskutinis apribojimas skiriamas visam gyvenimui – vieną dieną per savaitę valgyti tik baltymus. Griežtai. Prancūzės šiam žingsniui pasirinko ketvirtadienį, kai dar nereikia kovoti su savaitgalio pagundomis, tačiau per savaitę kaupti nereikalingi gramai turi pasišalinti. Atsakymai į klausimus, ką daryti silpnumo akimirkomis, ką rinktis dažniau, o ką – rečiau, skirtingi receptai – jau minėtos knygos „Diukano dieta“ puslapiuose.

Geriausia dieta – nekeičianti įpročių

Po žieminiu paltu ilgai slėptis nebepavyks, tad investuoti į savo figūrą – jau pats metas. Pierre‘o Dukano teigimu, geriausia dieta ta, dėl kurios nereikia radikaliai keisti savo įpročių, tad ir ši dieta – skanus išbandymas, turbūt nulemsiantis, kad parduotuvėje teks ieškoti mažesnio dydžio rūbų.

Viskas, ką reikia žinoti – maistas turi būti mažai kaloringas ir turėti pakankamai baltymų. O kaip 100-o sąraše esančius produktus panaudoti – kiekvieno virtuvės įgūdžių ir kulinarinių sugebėjimų išbandymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)