Krūvį didinkite pamažu

Jei pavasarį darže ar sode pulsite dirbti galvotrūkčiais, galite rimtai pakenkti sveikatai. Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Gintarė Vaitkienė įspėjo, kad po žiemos stingulio kūną prie didesnio krūvio reikia pratinti po truputį.

„Pirmiausia pradėkite nuo pasivaikščiojimo, mankštos, o po to – imkitės lengvesnių darbų. Neužsibrėžkite tikslo iškart dirbti keletą valandų. Dažniausiai taip elgiasi žmonės, kurių sklypai yra toliau nuo namų“, – sakė specialistė.

Gydytoja priminė, kad svarbu dirbti nepasilenkus: didesnis krūvis turi tekti ne nugarai, o rankoms ir kojoms. Pavyzdžiui, ravėti geriau klūpant ant tam pritaikytos priemonės, naudoti kelių apsaugas.

Žmonės dažnai persistengia keldami per didelį svorį. Neverta nešti persilenkus pilną kibirą, sveriantį 10 kg, kai svorį galima padalinti į dvi talpas ir jas pakelti abiem rankomis. Ypač atidūs turi būti sergantieji sąnarių bei stuburo ligomis.

„Per trumpą laiką dažnai norime atlikti labai daug darbų. Jei negalite savęs sudrausminti, įsigykite mažą kibirėlį, nedidelį karutį – neleiskite sau kelti didesnio nei dešimt kilogramų svorio“, – siūlė G. Vaitkienė.

Organizuokite talkas

Darbą verta suplanuoti: numatyti sunkesnių ir lengvesnių darbų eiliškumą, poilsio pertraukėles. Kita taisyklė – būtina įvertinti savo jėgas, o sunkesniems darbams nepasikuklinti pasikviesti į talką.

„Dažnai skundžiamasi, kad dirbti nepadeda vaikai ar anūkai. Tačiau dažniausiai jų pagalbos ir nepaprašoma. Sutarkite visiems palankią dieną ir valandą. Kartu galima suorganizuoti kokią nors pramogą. Tokioje talkoje mielai dalyvaus ir atžalų draugai, kuriems patinka iškylauti gamtoje, išsikepti grilį“, – patarė gydytoja.

Labai svarbu pasirinkti tinkamus darbo rūbus. Jie turi būti patogūs, nevaržyti judesių, atitikti oro sąlygas, kad nebūtų nei per šalta, nei per karšta. Jeigu turite sąnarių ar stuburo problemų, užsidėkite apsaugančius įtvarus.

„Dar viena svarbi taisyklė: įsigykite ir tinkamai prižiūrėkite ergonomiškas darbo priemones. Tai padės tausoti sąnarius, mažiau reikės jėgos. Negalima dirbti su atšipusiu, sulūžusiu ar per trumpu kotu įrankiu“, – aiškino G. Vaitkienė.

Patogiai ir ergonomiškai verta sutvarkyti ir daržą. Lysvės turi būti ne per plačios, galima suskirstyti kvadratais, kuriuos yra lengviau prižiūrėti.

Jauskite savo ribas

Ne tik pavasarinio sezono pradžioje, bet ir kiekvieną kartą prieš pradedant rimčiau dirbti reikia leisti organizmui adaptuotis: pasivaikščioti po daržą ar sodą bent 10–15 minučių, pasigrožėti gamta, o po to – pamankštinti sąnarius ir atlikti nors keletą raumenų tempimo pratimų.

„Turite ne pervargti, o maloniai padirbėti. Todėl svarbiausia atsiminti – kūnas žino savo ribas ir privalote jo klausyti. Darže bei sode turi vadovauti kūnas, o ne noras kuo daugiau nuveikti. Kitu atveju ne vienam mėnesiui galite iškristi iš rikiuotės“, – pabrėžė gydytoja.

Specialistės pastebėjimu, lauko darbus atliekantys žmonės ypač turėtų atkreipti dėmesį į traumų pavojų. Pirmoji pagalba sumuštoms ar patemptoms kūno vietoms – ledas. Vietoje jo galima naudoti ir šalto vandens kompresus.

Skausmą malšina bei patinimą mažina ir gydomieji tepalai, turintys vietinio poveikio nuskausminamųjų medžiagų. Tačiau rimtesnių traumų atvejais būtina skubėti pas medikus.

Verta žinoti

Ant sumuštos ar patemptos vietos 10 min. uždėkite maišelį su ledu ar šalto vandens kompresą. Po 1–2 val. procedūrą pakartokite, jei jaučiame, kad trauma nėra sunki. Gydomąjį tepalą vartokite pagal nurodytą instrukciją.

Po fizinio krūvio neskubėkite važiuoti namo: pailsėkite 10–15 minučių horizontalioje padėtyje sodo namelyje arba lėtai pasivaikščiokite po sklypą.

Neperšaldykite sąnarių: nesėdėkite bei neklūpėkite ant šaltos dirvos be apsaugos priemonių.
Prieš dirbdami įvertinkite, ar naudosite techniškai tvarkingas darbo priemones.