Kuo naudingos dilgėlės?


Vitaminas K pagerina kraujo krešėjimą, pasižymi uždegimo slopinamuoju poveikiu, teigiamai veikia kraujagysles (ypač veido), kovoja su tamsiais ratilais paakiuose, rašo shkolazhizni. Tačiau nereikia pamiršti, kad šio vitamino pavadinimas kilo iš žodžio „koaguliacija“ – kraujo krešėjimas – taigi naudingas jis ne visiems.

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio, be to, jis jame yra karbonato pavidalu, taigi nepavojingas inkstams vartojant didelėmis dozėmis. Pagal baltymų kiekį dilgėlė nenusileidžia ankštiniams.

Skruzdžių rūgštis ir flavanoidai nuo senų laikų saugojo nuo nušalimų; žmones suvyniodavo į dilgėlių antklodes, taip paspartinant jų kraujotaką. Dilgėlių pluošte yra ligninų ir celiuliozės polisacharidų su vitaminais C, K, E, B grupės. Jie padeda pašalinti toksinus. B karotinas pagerina regėjimą. Ir žinoma, dilgėlėse daug aminorūgščių, mikroelementų, kurie kartu su vitaminais stiprina ir gydo žmogaus organizmą.

Štai keli sveikatos receptai

Esant radikulitui ir raumenų skausmams: sumaišome mėsmalėje susmulkintus dilgėlių lapus su sviestu, pridedame trinto krieno. Proporcijos – jūsų nuožiūra. Naudojame kaip tepalą.

Esant vyriškoms problemoms: I ir II stadijos prostatos adenomai naudojama dilgėlių lapų ir šaknų arbata. 2 arbatiniai šaukšteliai su kaupu dilgėlių lapų ar šaknų užpilami verdančio vandens stikline, 5 minutes verdama, perkošiama. Gerti po 1 puodelį ryte ir vakare 4-6 savaites.

Vyriškai jėgai – dilgėlių sėklos verdamos kaip arbata ir geriamos 30 minučių prieš valgį arba 1 valanda po valgio.

Esant kepenų skausmams, sumažėjusiam kraujo krešėjimui, mažakraujystei, reumatui, cukriniam diabetui, ūmiems gastritams, enterokolitams, vidiniam kraujavimui, kai kurioms šlapimtakių ligoms, inkstų akmenligei: gerti dilgėlių lapų ir šaknų arbatą (žr. receptą aukščiau).

Pūliniai, votys: sumaišyti dilgėlės lapus su actu ir vandeniu lygiomis proporcijomis. Šis mišinys padės „išeiti“ pūliniui.

Širdies darbui pagerinti: 5 valgomuosius šaukštus dilgėlių užpilti puse litro vandens, pavirti ant silpnos ugnies, gerti po pusę stiklinės keturis kartus per dieną pasaldinus pagal skonį.

Odos sveikatai ir grožiui galima naudoti tokias kaukes:

• Vystančiai ir sausai odai naudojamos dilgėlių lapų sultys arba košelė, sumaišyta su medumi lygiomis proporcijomis.

• Riebiai odai naudojama lapų košelė, sumaišyta su degtine.

Dilgėlių galima pasiruošti žiemai. Jei ruošiatės jas naudoti kaukėms, sumaltus mėsmale lapus užpilkite vandeniu ar degtine (priklausomai nuo odos tipo) ir laikykite šaldytuve.

O štai norint žiemą gauti vitaminų, reikia daryti štai ką:

Užsisūdyti dilgėlių: kilogramas dilgėlių, penkiasdešimt gramų (du valgomieji šaukštai) druskos.

Užsirauginti dilgėlių: penki kilogramai dilgėlių, šimtas gramų (keturi valgomieji šaukštai) druskos. Lapus nuplauti, išdėlioti inde kartu su morkomis, obuoliais, bruknėmis ar spanguolėmis ir druska. Iš viršaus būtina prispausti, kitaip dilgėlės supelys.

Ir paskutinis dalykas. Gegužės – birželio mėnesiais galima pasigaminti vantą pirčiai iš dilgėlių. Ji turi būti nedidelė. Prieš naudojat reikia palaikyti iš pradžių karštame, paskui šaltame vandenyje apie dvi minutes. Tokia vanta naudinga kraujotakai ir reumatui gydyti.

Būkite sveiki ir gražūs!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)