aA
Jautiena - viena populiariausių pasaulyje. Ir ne be reikalo. Šviežia, geros kokybės ji maistinga ir naudinga dirbantiesiems fizinį darbą, aktyviai sportuojantiesiems. Be to, ypač vertinga vyrams, mat gerina potenciją. Tad orams po truputį šylant ir artėjant kepsninių sezonui viskas apie jautieną.
© Shutterstock nuotr.

Jautienoje gausu nepakeičiamų aminorūgščių, o porcija (200 g jautienos) gali pakeisti visą litrą pieno. Jautiena teigiamai veikia virškinimo sistemą ir žarnyną, neutralizuoja dirginančius fermentus, kurių yra skrandžio sultyse, normalizuoja rūgštingumą. Riebalų šioje mėsoje mažiau nei vištienoje: 100 g jautienos yra 218 kcal.

Tam tikroms žmonių grupėms raudonos mėsos vartojimas itin svarbus, nes jie turi didesnę anemijos riziką: kūdikiai, mergaitės, vaisingo amžiaus moterys, kai kurie suaugę žmonės, vyresni nei šešiasdešimt penkerių metų senjorai. Jautienoje gausu organizmui reikiamų B grupės ir kt. vitaminų, cinko ir geležies - ypač moters organizmui vertingų mineralų.

Specialistai rekomenduoja keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams nors retkarčiais suvalgyti jautienos patiekalų. Mat jų valgant, kraujyje daugėja vyriškojo hormono testosterono, gerinančio potenciją.

Pataria dietologė Kristina Jasmontienė

Jautiena – puikus baltymų šaltinis. Visuomet kalbant apie vegetarizmo naudą ir žalą akcentuojama, kad vegetarai negauna pakankamai gyvulinės kilmės geležies su maistu. Ypač tiems, kurie serga geležies deficito anemija, gydytojai pataria valgyti jautieną. Ji nurodoma kaip daugiau geležies turtinga mėsa lyginant su kitomis mėsos rūšimis.

Jautiena taip pat mažiau kaloringa, neriebi, turi mažiau cholesterolio, nei, pavyzdžiui, veršiena. Tad turintiems problemų dėl padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje reikėtų rinktis jautieną.

Kadangi geležis geriausiai pasisavinama, kai vartojama su produktais, turtingais vitamino C, tad jautieną geriausia valgyti su šviežiomis daržovėmis. Geležies turintys produktai neturėtų būti vartojami su kava ar arbata. Jautiena taip pat turėtų būti teisingai ruošiama: kepta kepsninėje ar orkaitėje, troškinta.

Sveikam žmogui kartą per savaitę valgant jautieną būtų patenkinti visi organizmo poreikiai dėl geležies gavimo.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ligoninės „mirtininkės“: vienintelis kriterijus gali nulemti 15 ligoninių likimą (49)

DELFI pasiekė Sveikatos apsaugos ministerijos ( SAM ) specialistų parengta neoficiali analizė,...

Šeimai finansų krizė nesibaigia iki šiol: įžvelgia sistemines spragas (5)

Praėjusiame dešimtmetyje Lietuvoje besipučiant nekilnojamojo turto kainų burbului, verslininkas...

ES gimė Italijos saloje, dabar jos gyventojai nori lauk (18)

Niūriai žvelgdamas į apleistą salos uostą, Ciro Alleatis nė kiek neabejoja, kas yra kaltas dėl...

Kremliaus Trojos arklys Europoje: pavojingas susitarimas su rusais – tik pradžia (521)

Dar 2017-ųjų lapkritį Ispanija kaltino Rusiją dėl kišimosi į referendumą Katalonijoje....

Gali užtekti vienintelio kriterijaus, kad vaikas būtų paimamas iš šeimos (504)

Alkoholis ir vaikų priežiūra - įstatymiškai neuždrausta, tačiau sunkiai suderinama....

Tragiškas Celine Dion gyvenimas - lyg prakeiksmas: lydimas gedulo, persileidimų ir vyro kančių (1)

Kanadiečių dainininkės Celine Dion širdis niekuomet nepamirš velionio vyro ir buvusio...

Ketvertuko šeimoje po kaltinimų vyrui – skaudūs išbandymai: motina ryžosi prabilti atvirai (219)

Ašaros, pakilęs kraujo spaudimas ir dingstantis pienas – pirmojo Panevėžyje ir šešto Lietuvoje...

Sinoptikai perspėja: šaltukas primins, kad artėja žiema (7)

Pirmadienį Baltijos regiono link savo poveikio sferą plės Skandinaviškas anticiklonas, Lietuva...

Monika Šedžiuvienė – atvirai apie išgalvotas „sužadėtuves“, būsimas vestuves bažnyčioje ir vaikus su naujuoju draugu (174)

Nepaisant keletą metų trukančių viešų skyrybų, šiandien Monika Šedžiuvienė sako esanti...