aA
Neseniai paskelbti Pasaulio sveikatos organizacijos tyrimo rezultatai parodė, kad Lietuva pakliūna į labiausiai nutukusių Europos šalių penketuką. Ar situacija išties tokia prasta ir kaip galima būtų pagerinti savo mitybos įpročius?
Gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit
Gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit
© DELFI montažas / Shutterstock

Cukrus sukelia priklausomybę

„Išties situacija yra dviprasmiška: nutukimo epidemija, ypač tarp paauglių, toliau didėja, tačiau žmonės kartu tampa atidesni savo mitybai, stengiasi keisti savo gyvensenos įpročius. Nuolat dirbame, ieškoma nutukimo sprendimo būdų, vyksta įvairūs mokymai, švietėjiškas darbas atliekamas reaguoja mokyklose, darželiuose. Tad po penkerių septynerių metų situacija tikrai turėtų gerėti, jeigu dirbsime kartu ne tik bendruomenėse, bet ir šeimoje. Juk nutukimas neprasideda staiga, taigi ir situacijai pasikeisti reikia laiko“, – pabrėžė Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit.

Ji atkreipė dėmesį, kad itin daug nerimo kelia paauglių nutukimas. „Moksleivių įpročiai nesikeičia – jie dažnai nevalgo pusryčių, vartoja daug saldžių gėrimų, įvairių užkandžių. Jų ypač norisi, jei nėra suvalgoma visaverčio maisto. Savo ruožtu beverčio, kaloringo maisto vartojimas – tiesus kelias į antsvorio problemas ir nutukimą. Tačiau drausti tokius produktus – ne išeitis. Jaunus žmones būtina šviesti, skatinti jų sąmoningumą, pabrėžti to paties cukraus žalą, – sakė dietologė. – Svarbu pabrėžti, kad cukrus sukelia priklausomybę. Suvalgius kažko saldaus smegenyse išsiskiria dopaminas ir žmogus dvidešimčiai minučių tampa laimingas. Todėl daugelis renkasi saldų maistą net nesvarstydami, gerai tai ar blogai, „eis“ tai į mano kūną ar ne.“

Valgymas esant blogai nuotaikai

Dr. R. Petereit pastebėjo, jog ne mažiau svarbu suvokti, kokią didelę įtaką maisto pasirinkimui turi emocijos. „Eidamas į mokyklą vaikas patiria daug streso ir įvairių iššūkių – kaip pritapti prie draugų, sutarti su mokytojais ir panašiai. Neigiami išgyvenimai atsiliepia ir netinkamo maisto pasirinkimui“, – aiškino gydytoja. Ji pridūrė, kad ne mažiau reikšmės kalbant apie nutukimą tenka fiziniam aktyvumui, jo stokai.

„Tai, kaip ir streso, emocijų valdymas, svarbu kalbant apie visas amžiaus grupes. Daug kas dienos pabaigoje po darbų eina į sporto klubus. Tačiau reikia nepamiršti, kad turime būti kiek įmanoma fiziškai aktyvūs visą dieną – nesėdėti prie darbo stalo, bet kas valandą atsistoti, pajudėti“, – sakė gydytoja dietologė.

Pašnekovė išskyrė dar vieną svarbų kriterijų kalbant apie visavertę mitybą. Tai – miego kokybė. „Neišsimiegojimas lemia tai, kad renkamės nekokybišką maistą. Dar vienas klaidingas manymas – neretai save guodžiame, jog jei ryte suvalgome košės, paskui sau galime leisti suvalgyti ir ką saldaus, kitų nesveikų užkandžių. Tai – nedėmesingas, neįsisąmonintas valgymas“, – kalbėjo dr. R. Petereit.

Rūta Petereit
Rūta Petereit
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Mityba peršalimo prevencijai

Paklausta, kaip turėtų atrodyti mityba siekiant sustiprinti imunitetą ir apsisaugoti nuo peršalimų, gydytoja dietologė pabrėžė, jog tuo reikia rūpintis ištisus metus, o ne epizodiškai.

„Mitybos racione turi būti visų būtinųjų medžiagų, ne tik daržovės, bet ir viso grūdo gaminių produktų. Jie labai svarbūs mūsų žarnyno mikroflorai. Jei gerųjų bakterijų trūksta, silpnėja ir mūsų imuninė sistema. Aišku, didesnis citrinos, imbiero kiekis, medaus šaukštelis – į naudą, bet reikia saiko. Būna, žmonės rudenį medaus suvalgo stiklainiais, o pakanka kelių arbatinių šaukštelių kasdien. Kaip ir su citrina tausojant dantų emalį nereikėtų persistengti. Taip pat svarbu pamiršti, kad imunitetui stiprinti vėlgi labai svarbus tiek miegas, streso valdymas, tiek pakankamas fizinis aktyvumas“, – kalbėjo R. Petereit.

Verta žinoti

Norint išvengti sunkių virusinių susirgimų žiemos metu maistą reikėtų rinktis paprastą, bet maistingą, turintį ne per daug angliavandenių. Žiemą rekomenduojama vartoti žuvų taukus, daugiau dėmesio skirti antioksidantams, nepamiršti valgyti vaisių ir daržovių. Į valgiaraštį reikėtų įtraukti omega-3 rūgščių turinčių produktų – jūros žuvies, žaliųjų daržovių, vaisių ir riešutų, taip pat raugintų daržovių, kuriose gausu vitamino C.

Ar esate emocinis valgytojas? Pastebėkite, kaip dažnai valgote patyrę stresą ar tiesiog susinervinę. Galbūt užkandžiaujate, kai jaučiate emocinę tuštumą, liūdesį, stinga pozityvių jausmų. O gal tiesiog norisi suteikti sau progą pasimėgauti, galvojant, kad čia nieko blogo? Ar tuo metu manote, kad nusipelnėte save apdovanoti už sėkmę ar pastangas? Jei valgote dėl emocinių priežasčių kartą ar du per mėnesį, tikrai nieko tokio. Bet jei dažniau, gal net kasdien, tuomet gali atsirasti ne tik papildomų nereikalingų kilogramų, dar daugiau nepageidaujamų emocijų, bet ir sveikatos sutrikimų.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Korupcijos ir dopingo lizdas: pasauliniu mastu demaskuoti sunkiosios atletikos užkulisiai (29)

Kanados profesorius Richardas McLarenas, atlikęs pagrindinį vaidmenį narpliojant Sočio olimpiados...

Iš ligoninės pabėgusi pensininkė Vanda sako, kad tai priminė košmarą: jie mane gaudė ir nenorėjo išleisti (197)

Lietuvoje – kažkoks keistas bėgimo iš ligoninių sezonas. Pacientai vis dažniau patys...

Atkeliauja šiltesnių ir neramesnių orų banga

Penktadienio pirmąją dienos dalį debesys bus reti, todėl vyraus saulėti orai, lietaus nenumatoma....

Žiniasklaida: Sutkaus byloje STT į apklausas vieną po kito kviečia Seimo narius (64)

Teisėsaugai atliekant tyrimą dėl galimo neteisėto poveikio teisėkūrai, Specialiųjų tyrimų...

Po 6 metų studijų LSMU – studentus nuliūdinęs sprendimas: mums tereikėjo paprasto žmogiškumo (90)

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ( LSMU ) moka stebinti savo studentus – paaiškėjo, jog...

Išvados iš karantino neįvedusios Švedijos (233)

Mokslininkas, pasiūlęs prieštaringai vertinamą Švedijos „Covid-19“ strategiją, teigia, kad...

Garsaus astronomo gyvenimas buvo itin spalvingas: augintinis briedis nustipo padauginęs alkoholio (16)

Tycho Brahe – vienas iškiliausių astronomų. Šis 1546–1601 metais gyvenęs danų didikas buvo...

Aludaris Viršilas apie netikėtai užklupusius sunkumus: į valstybės kišenę nusprendėme nelįsti (34)

Jeigu vis dar tikite pasakomis, tai seniai seniai buvo tokie laikai, kai vyrai alų, midų gėrė, kad...

|Maža didelių žinių kaina