aA
Tinkamai parinktas maistas veikia, kaip vaistas. Taigi vienas būdų pakeisti liūdnus sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis rodiklius – sureguliuoti mitybą, idant mažėtų cholesterolio kiekis kraujyje. Tam gali pasitarnauti hipolipideminė mityba.
© Shutterstock

Apie tai kalbamės su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja dietologe Juste Parnarauskiene.

– Hipolipideminė dieta – kokia ji? Kokie maisto produktai ją sudaro?

– Tai dieta, kai iš raciono išimami maisto produktai, turintys daug riebalų – riebesnis nei 2,5 procento pienas ir jo produktai, miltiniai patiekalai, ruošiami su dideliu riebalų kiekiu, šokoladas, riebi mėsa ir jos gaminiai, patiekalai ruošiami naudojant riebalus, riebūs padažai. Patys riebalai yra ribojami iki keturių penkių porcijų per dieną – paliekant liesus produktus. Taigi per dieną riebalų kiekis turi sudaryti apie 30–45 gramus. Į racioną rekomenduojama įtraukti daugiau augalinių riebalų: aliejaus, ypač alyvuogių, riebios žuvies.

– Kuo patartumėte papildyti kasdienį maisto racioną laikantis hipolipideminės mitybos plano?

– Kiekvieno valgymo metu turėtumėte valgyti daržovių, vaisių – jie labiau tinka rytiniam užkandžiui arba kaip desertas ir per dieną: užtenka dviejų trijų vidutinio dydžio vaisių. Aukščiausios rūšies miltų gaminiai turi būti keičiami į viso grūdo miltų gaminius. Tai užtikrintų mineralinių medžiagų ir vitaminų kasdienį poreikį. Nuo mėsos reikėtų pašalinti matomų riebalų kiekį, paukštienai nulupti odelę.

Reikėtų nepamiršti į racioną įtraukti riebios žuvies (silpnai sūdytos silkės, skumbrės, sardinės, vaivorykštinio upėtakio, lašišos). Jos valgyti užtektų bent du kartus per savaitę. Riebioje žuvyje, kaip ir linų sėmenyse ar graikiniuose riešutuose, yra omega 3 riebalų rūgščių, kurios mažina trigliceridų kiekį kraujyje, taip apsaugodamos nuo krešulių susidarymo.

Valgant riebesnį maistą svarbu, kartu gauti ir maistinių skaidulų, ypač tirpių. Jų gausu daržovėse, neapdorotose grūduose, ankštinėse daržovėse, jos mūsų organizmo nėra suvirškinamos, tad perėjusios visą žarnyną yra pašalinamos, kartu pašalinama ir dalis su maistu gautų riebalų, cholesterolio bei cukraus.

Stengtis dažniau maistą gardinti augaliniais aliejais, ypač tyru alyvuogių aliejumi, sviestą keisti avokadu.

– Kiek laiko galima laikytis tokios dietos? Ar tarpsniais, ar tiesiog paversti gyvenimo būdu?

– Toks maitinimasis turėtų tapti įpročiu.

– Ir jokių nuklydimų į šoną?

– Maistas nėra tik energija, maistinės medžiagos. Maistas – gyvenimo dalis. Dažnai įvairios šventės siejamos su dideliu kiekiu sotaus maisto. Išskirtinės mūsų gyvenimo dienos gali būti pažymimos su vaišėmis, bet reiktų atkreipti dėmesį, kokias jas tiekiame, kiek tai yra mūsų tradicijų dalis, kokia maisto kokybė. Švęsti galima ir su mažesniu maisto kiekiu, kartais išbandant naujus sveikatai tinkamesnio maisto receptus. Bet svarbiausia, reikia nepamiršti, kad šventės praeina, tad reikia grįžti prie tokio maitinimosi, kuris nekenktų mūsų sveikatai.

– Kokių klaidų dažniausia pasitaiko laikantis hipolipideminės dietos?

– Dažniausiai yra manoma, kad jei produktas yra liesas, jo galima valgyti kiek tik telpa. Tačiau net ir per didelis kiekis šių produktų yra žalingas. Tad turi būti jaučiamas saikas.

– Ar tokiai dietai svarbu amžiaus grupė?

– Apie sveikatai palankesnį maisto pasirinkimą turi būti mokomi jau ir maži vaikai. Jei nuo pat pradžių bus suformuoti tinkami maitinimosi įpročiai, užaugus nereikės jų koreguoti. Yra situacijų, kada yra skatinama vartoti daugiau riebalų, dažniausiai esant organizmo išsekimui.

– Kokius receptus rekomenduotumėte laikantis tokio mitybos plano?

– Dažnai rekomenduoju vakarienei pasigaminti salotų, praturtinant nedideliu kiekiu sėklų, riešutų, sūrio, žuvies, apšlakstant citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Daržoves reikia rinktis kiekvieną kartą vis kitokias, kad ir tas pačias lapines vis šiek tiek pakeičiant, pakeičiant paprikos, pomidorų, kopūstų spalvas.

Verta žinoti

Pagal faktinio maitinimosi tyrimo rezultatus, Lietuvos gyventojų racione yra per gausu riebalų, ypač sočiųjų, taip pat vartojama daug lengvai įsisavinamų paprastųjų angliavandenių, t.y. pridėtinio cukraus. Racione yra mažai žuvies ir skaidulų turtingų produktų: viso grūdo produktų, vaisių bei daržovių. Tokie maitinimosi ypatumai yra vienas rizikos veiksnių, lemiančių sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(19 žmonių įvertino)
4.1053

Top naujienos

Jaunos profsąjungos atstovas: mitas, kad darbuotojų išnaudojimas dingo (111)

Darbuotojų išnaudojimas niekur nedingo ir nedings, sako Gegužės 1-osios profesinės sąjungos...

Sugriuvusi karjera: į pataisos namus prasmukti bandžiusiam advokatui dirbti uždrausta jau 9 mėnesius (2)

Kaip advokatas į Vilniaus pataisos namus neleistinus daiktus nešęs Artūras Šukevičius ,...

Pirštu bedė į silpnąją Lietuvos vietą: vis dar gerokai atsiliekame nuo Europos lyderių (1)

Europos tvaraus verslo federacija paskelbė 2019 metų Europos žiedinės ekonomikos apžvalgą ir...

Milijonai kasmet miršta dėl netinkamos mitybos: mokslininkai pirštu duria į vieną produktų grupę (11)

Neseniai atlikto mokslinio tyrimo išvados leidžia teigti, kad nepakankamas vaisių ir daržovių...

Mokslų daktarė įvertino pomidorus: juos valgant būtina laikytis vienos svarbios taisyklės (143)

Pomidorai karaliauja lietuvių šiltnamiuose. Tačiau, ar žinojote, kad pomidorų gimtinė yra Andai...

Karolina Meschino persidažė ir nusikirpo plaukus: gatvėje nebeatpažįsta nei gerbėjai, nei draugai (87)

Socialinių tinklų žvaigždė Karolina Meschino jau seniai iš aplinkinių išsiskiria ryškiu...

Kleiza užstoja „be keturių mėnesių NBA čempioną“ Joną: ne Gasolis lėmė Toronto triumfą laida „Iš viršaus“ (50)

Jonas Valančiūnas savo karjerą Toronto „Raptors“ gretose baigė pergale Ouklande prieš...

Orai: paskutinė proga pasidžiaugti šiluma – ateina permainos (21)

Antradienį Lietuvą pasiekė anticiklonas, atslinkęs iš pietvakarių. Po gaivesnio laikotarpio jis...

Kardiologas turi patarimų kovojantiems su aukštu kraujospūdžiu: kai kuriuos produktus turite pamiršti (94)

Jeigu iš savo maisto raciono išbrauktume kelis produktus, o savo kasdienį gyvenimą praturtintume...