aA
Klausimas. Atėjus rudeniui jaučiuosi mieguista, sunku rytais atsikelti, nusiteikti darbui ir būti žvaliai. Gal reikėtų pakoreguoti mityba? Jei taip, tai koks maistas padėtų būti žvaliai ir darbingai? Rasuolė, 43 m.
Dietologė: šie produktai rudenį sustiprins imunitetą ir padės jaustis žvaliems
© Shutterstock

Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova

Atėjus rudeniui vitamino C, D, beta karotino, polinesočiųjų riebalų – omega 3 riebalų rūgščių, baltymų trūkumas gali silpninti imunitetą. Daugiausia vitamino C yra raugintuose kopūstuose ir paprikose, kuriuose dešimt kartų daugiau vitamino C nei apelsinuose, kurie paprastai laikomi vitamino C šaltiniu. Norint papildyti vitamino C kiekį, verta atkreipti dėmesį ir į tamsiai žalias daržoves bei žalumynus (pvz., špinatus, petražoles).

Dietologė Eglė Kliukaitė
Dietologė Eglė Kliukaitė
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Per mažas vitamino D kiekis organizme taip pat gali silpninti imunitetą, todėl būtina palaikyti jį normos ribose vartojant vitamino D maisto papildus ir, žinoma, įtraukiant vitamino D turinčių maisto produktų: žuvų taukų, sviesto; liesos mėsos; žuvų – silkę, lašišą, ikrus, menkių kepenis, tuną; kiaušinio trynį; pieno produktų.

Imunitetui naudingas beta karotinas, kurio yra ryškiaspalvėse daržovėse. Jo gausu valgant raudonas, oranžines ir geltonas daržoves, pvz., morkas, moliūgus, brokolius. Rudenį kasdien įtraukite į savo mitybą šakninės daržoves – burokėlius, salierus, pastarnokus, ridiką, pankolį, juose gausu maistinių skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų.

Dietologė: šie produktai rudenį sustiprins imunitetą ir padės jaustis žvaliems
© Shutterstock

Taip pat vieni geriausių natūralių imuniteto stiprinimo priemonių, be jau žinomų (citrinų, imbiero, medaus, česnako ir kt.), yra švieži ir džiovinti vaisiai, daržovės, daug baltymų turintys produktai – rauginti pieno produktai (kefyras, pasukos, natūralus jogurtas), riešutai, žuvis. Svarbu, suvartoti tinkamą kiekį riebalų ir pasirinkti jų rūšį. Reikalingiausios (organizmas jų pats pagaminti negali, todėl būtina gauti su maistu) polinesočiosios omega 3 riebalų rūgštys, kurių gausu riebioje žuvyje, augaliniuose aliejuose, riešutuose, sėklose, avokade.

vlmedicina.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(12 žmonių įvertino)
4.8333

Top naujienos

Prabilo apie išskirtinius pokovidinius sutrikimus: vasarą ruošiamės nemažam pacientų srautui (124)

Išanalizavus pastarojo pusmečio duomenis, mokslininkai pastebėjo, kad COVID-19 infekcija persirgę...

Lietuviai sugužėjo į Palangą: Basanavičiaus gatvė – pilnut pilnutėlė Palangos meras: situacija kontroliuojama (papildyta) (384)

Panaikinus kelionių ribojimus tarp atskirų savivaldybių lietuviai šoko į automobilius ir...

Dėl vertingos senovinės kolekcijos – nemalonumai: nemaniau, kad tai draudžiama (11)

Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje Radviliškio rajone...

Su dviem moterimis sūnų auginantis Raskevičius: apie žmonių įvairovę turi būti ugdoma nuo mažens (1623)

Prieš rinkimus pagarsėjęs provokuojančiu įvaizdžiu, debatuose pasirodęs moteriškais apdarais,...

Užgoš Jefimovą? Naujoji Rusijos plaukimo žvaigždė stebina ir baseine, ir internete (64)

Rusijos plaukime sužibo nauja žvaigždė, kuri ne tik dideliu potencialu, bet ir pikantiškomis...

Po 50-ties – tik trumpi plaukai? Nė velnio: plaukų stilistė papasakojo, kokie kirpimai ir spalvos tinka brandžioms moterims (49)

Daugelis 50-ties sulaukusios moterys eina į kirpyklas su prašymu, kad joms parinktų trumpų plaukų...

Profesorius vaikų pamėgtą užkandį įvertino labai griežtai: tai gali sukelti netgi vėžį (57)

„Mano atsakymas vienareikšmis – jų nereikėtų duoti“, – taip vaikų gastroenterologas prof....

Romualdas Požerskis parodai atvėrė autobiografinį archyvą: įamžino, kaip laisvės ieškojo jo kartos jaunimas (7)

Tądien, kai kalbinome fotografą Romualdą Požerskį, dėl karantino švelninimo buvo atlaisvintas...