Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova

Atėjus rudeniui vitamino C, D, beta karotino, polinesočiųjų riebalų – omega 3 riebalų rūgščių, baltymų trūkumas gali silpninti imunitetą. Daugiausia vitamino C yra raugintuose kopūstuose ir paprikose, kuriuose dešimt kartų daugiau vitamino C nei apelsinuose, kurie paprastai laikomi vitamino C šaltiniu. Norint papildyti vitamino C kiekį, verta atkreipti dėmesį ir į tamsiai žalias daržoves bei žalumynus (pvz., špinatus, petražoles).

Dietologė Eglė Kliukaitė

Per mažas vitamino D kiekis organizme taip pat gali silpninti imunitetą, todėl būtina palaikyti jį normos ribose vartojant vitamino D maisto papildus ir, žinoma, įtraukiant vitamino D turinčių maisto produktų: žuvų taukų, sviesto; liesos mėsos; žuvų – silkę, lašišą, ikrus, menkių kepenis, tuną; kiaušinio trynį; pieno produktų.

Imunitetui naudingas beta karotinas, kurio yra ryškiaspalvėse daržovėse. Jo gausu valgant raudonas, oranžines ir geltonas daržoves, pvz., morkas, moliūgus, brokolius. Rudenį kasdien įtraukite į savo mitybą šakninės daržoves – burokėlius, salierus, pastarnokus, ridiką, pankolį, juose gausu maistinių skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų.

Taip pat vieni geriausių natūralių imuniteto stiprinimo priemonių, be jau žinomų (citrinų, imbiero, medaus, česnako ir kt.), yra švieži ir džiovinti vaisiai, daržovės, daug baltymų turintys produktai – rauginti pieno produktai (kefyras, pasukos, natūralus jogurtas), riešutai, žuvis. Svarbu, suvartoti tinkamą kiekį riebalų ir pasirinkti jų rūšį. Reikalingiausios (organizmas jų pats pagaminti negali, todėl būtina gauti su maistu) polinesočiosios omega 3 riebalų rūgštys, kurių gausu riebioje žuvyje, augaliniuose aliejuose, riešutuose, sėklose, avokade.