Mitybos specialistai pataria žiemą nepamiršti vartoti kuo daugiau žalumynų ir daržovių, kurios turi organizmui reikalingų vitaminų ir kitų medžiagų.
Rauginti kopūstai
© Shutterstock nuotr.

Taip pat naudinga valgyti ir raugintas daržoves, kurios ne tik išsaugo didžiąją dalį vitaminų, bet ir turi daug probiotikų, padedančių žarnyno veiklai ir netgi gali padėti apsisaugoti nuo vėžio.

Dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė Laura Romeraitė–Kuklierienė teigia, kad be pomidorų ir agurkų turime labai daug lietuviškų daržovių, kurias galime valgyti žiemą ir ištisus metus, rašoma pranešime spaudai.

„Tai morkos, įvairūs kopūstai ir burokai. Taip pat nepamirškime tokių vertingų daržovių kaip moliūgai, cukinijos, baklažanai, salierai, svogūnai, česnakai, avokadai, šparaginės pupelės ir kitos ankštinės daržovės. Kita vertus, dabar ištisus metus galima įsigyti ir užaugintų žalumynų, turinčių daug žiemą reikalingų vitaminų ir kitų naudingų medžiagų: špinatų, rūgštynių, prieskoninėmis žolelėmis vadinamų petražolių, kalendrų, svogūnų laiškų, krapų. Juose būtinų aktyvių medžiagų itin gausu“, – sako pašnekovė.

Dietologė priduria, kad nederėtų pamiršti į mitybą įtraukti ir raugintų daržovių – kopūstų ir agurkų. Jose ne tik gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų, rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus.

„Naujausi tyrimai rodo, kad rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams, saugo nuo vėžio. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiu poveikiu dėl probiotinio poveikio žarnynui. Daugelis klysta, manydami, kad probiotikus reikia pirkti vaistinėje arba jų galima rasti tik specialiuose jogurtuose. Tiesa, raugintų daržovių derėtų vartoti su saiku jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija“, – sako L. Romeraitė–Kuklierienė.

Taip pat svarbu nepamiršti, kad naudingųjų savybių raugintos daržovės turi tik jas užraugus su druska. Marinuotos su actu daržovės minėtų savybių neturės.

Žiemą išaugusią raugintų daržovių paklausą pastebi ir prekybininkai.

„Nors raugintų daržovių būna ir kitais metų laikais, labiausiai jos perkamos žiemą, tikriausiai, todėl, kad žmonės taip įpratę, nes dabar ir vidury žiemos žalumynų galima laisvai nusipirkti. Pirkėjai ieško lietuviškų prekių, todėl pas mus – tik Lietuvos ūkininkų pagal tradicinius receptus raugtos daržovės. Vieniems patogiau iš karto maišeliuose supakuotos, o kiti nori, kad įdėtume tiesiai iš kubilo. Žmonės sako, kad skaniausi – rauginti kopūstai su spanguolėmis“, – pasakojo prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje prekiaujanti Greta Padriezienė.

Anot G. Padriezienės, dažnai pirkėjai pasiteirauja ir patarimų, kaip geriausiai paruošti, su kuo valgyti raugintas daržoves. Daugelis išsikalba, kad raugintus mėgsta sumaišyti su aliejumi, įdėti šiek tiek svogūnų. Vis tik didžiausia dalis pirkėjų teigia kopūstus troškinantys su dešrelėmis ar šonkauliukais.

Dietologė L. Romeraitė–Kuklierienė atkreipia dėmesį, kad troškinant kopūstus aukštoje temperatūroje, jie praranda dalį vertingų medžiagų.

„Kasdien rekomenduojama suvalgyti daugiau nei 400 g daržovių. Didžiąją dalį jų rekomenduojama valgyti šviežias bei raugintas. Dalis gali būti ir šaldytų – tai geras konservavimo būdas, nes didžioji dalis naudingų medžiagų išlieka. Nedidelė dalis daržovių gali būti termiškai apdorota. Stenkitės kiek įmanoma trumpiau kaitinti daržoves, nes dauguma naudingų medžiagų aukštoje temperatūroje žūva“, – pataria gydytoja.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

200 tūkst. vartotojų reikia pasikeisti SIM kortelę (3)

Dėl nuo liepos 1 dienos įsigaliosiančių atnaujintų pasirašymo elektroninėje erdvėje...

Po tragedijos Klaipėdos viešbutyje prabilo Ričardas Pinikas: kas nutiko tą lemtingą vakarą?

Dažniausiai žiniasklaidoje pristatomas kaip a.a. aktoriaus Vytauto Šapranausko vadybininkas...

Alytaus pataisos namų grimasos: darbuotojų atlyginimams pinigų nėra, bet pavaduotoju įdarbintas buvęs Seimo narys (64)

Lėšų darbuotojų atlyginimams - nėra, bet užtat yra naujai įdarbintas direktoriaus pavaduotojas....

Arūnas Milašius. Toliau išsivažinėjame, nes tikrąją bėgimo iš Lietuvos priežastį droviai nutylime (180)

Girdime džiaugsmo šūksnius. Pirmą kartą per ilgą laikotarpį mūsų šalyje fiksuojamas...

Didžėjaus Modesto Žilionio mirtis sukrėtė jo bičiulius: draugai gailisi tik vieno (9)

Ketvirtadienio vakarą didžėjus Modestas Žilionis , daugeliui geriau žinomas Modessthe Sound...

„Snoro“ epopėja eina į pabaigą: teismo sprendimas laimingais padarė daug žmonių (2)

Dėl banko „Snoras“ bankroto šio banko platintų obligacijų neįgijusiems, nors už jas...

Klastinga liga suserga vis daugiau žmonių, bet prisipažįsta retas: Agota papasakojo, kaip pasveiko

Apie savo ligą Agota pasakoja atvirai ir nuoširdžiai. Mergina neslepia ir pačių skaudžiausių...

Strazdauskaitės nužudymo byla: visi kaltinamieji pripažįsta įvykdę nusikaltimą Bieliauskams nepavyko nušalinti prokuroro (298)

Penktadienį Kauno apygardos teisme numatyta pradėti Lietuvą sukrėtusios žmogžudystės bylos...

„Olympiakos“ fanų nuomonė: atleistą trenerį Sfairopoulą geriausiai pakeistų Jasikevičius (3)

Eurolygos ketvirtfinalyje į Kauno „Žalgirio“ barjerą atsitrenkęs ir Graikijos čempionato...

Rūta Ščiogolevaitė sūpuoja jau ketvirtąjį kūdikį (63)

Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė su vyru Rolandu Damijonaičiu gyvena pakiliomis nuotaikomis –...