Pirkdami neapsigaukite

Naminiai ledai tikriausiai sveikesnis pasirinkimas, nei pirkti parduotuvėje ar kavinėje. Tik kyla klausimas, kaip iš tiesų pamatuoti tą jų sveikumą? Dietistė tikina, jog esminis skirtumas tarp naminių ir parduotuvėje pirktų ledų dažniausiai yra tik vienas – sudėtis. Namie gamindami bet kokį desertą žinome, kiek ir ko įdedame, o jei perkame parduotuvėje, reikėtų pasidomėti produkto sudėtimi. Deja, informacija ant prekės pakuotės nepatyrusį ar neturintį pakankamai žinių pirkėją gali kaip reikiant suklaidinti.

„Parduotuvėse, kaip dabar madinga, galima rasti ir becukrių ledų, tačiau neapsigaukite, cukrus juose dažnai būna pakeistas saldikliais ir tai nėra geresnė alternatyva. Geriausia, jog sudėtis būtų kuo trumpesnė, vadinasi, bus ir mažiau nereikalingų priedų. Aš sakau taip, jei jau norisi pasimėgauti tais ledais, kuriuos jūs labiausiai mėgstate, retkarčiais ir pasimėgaukite, juk vasara“, – sako dietistė Živilė Dumbraitė-Varkalienė ir priduria, kad į visiškus kraštutinumus krypti ir viską sau uždrausti taip pat nebus geriausias sprendimas.

Dietistė Živilė Dumbraitė-Varkalienė

Iš to, kas namie

Naminiai ledai turi vieną didelį privalumą – juos galime gaminti iš to, ko norime patys ir to, ką turime šaldytuve ar vaisių dubenyje. Gamindami ledus patys, norėdami kuo įvairesnių skonių, liesesnių ar sotesnių, galime turėti neprastesnį pasirinkimą nei prekybos centre, tik jis bus sveikatai palankesnis.

„Namie galima pasigaminti pačių įvairiausių ledų, bet karštą vasarą puikus pasirinkimas yra šaldytų vaisių ledai, šerbetai. Derinkite tarpusavyje du ar tris vaisius ar uogas ir sukurkite sau patinkančius skonius. Pridėtinio cukraus rekomenduočiau nedėti, geriau naudokite vieną saldesnį ir vieną rūgštesnį vaisių, tuomet nereiks jokio saldiklio. Tačiau atminkite, jog bet koks desertas, net jei jis naminis, vis tiek dažniausiai yra kaloringas, tad naminiais ledais taip pat nereikėtų piktnaudžiauti“, – primena dietistė.

Norintys įvairesnių tekstūrų ir skonių vaisius ar uogas gali maišyti su kokosų pienu, riešutų sviestu, grietinėle, natūraliu jogurtu, medumi, sirupais ar net įdėti skaldytų riešutų. O vienas geriausių ingredientų bet kokiems naminiams ledams, pasak dietistės, – bananas. „Jei namuose lieka nesunaudotų bananų, visuomet juos susipjaustau ir užšaldau ledams. Tiesiog sumetu juos į blenderį, pridedu riešutų sviesto ir gerai suplaku S formos peiliuku. Tokie ledai ir saldūs, ir sotūs, tad jų daug nesuvalgysi. Prie banano puikiai dera avokadas, mangas, įvairios uogos, jogurtas“, – idėjomis dalijasi Ž. Dumbraitė-Varkalienė.

Ne nekaltas malonumas

Pasak dietistės, vis dėlto nereikėtų manyti, jog namuose gaminti ledai yra pats nekalčiausias skanėstas.

Mažiausiai kalorijų turi uogos, citrusiniai vaisiai, tad ledai iš šaldytų uogų ar vaisių bus mažiau kaloringi, na, o jei receptą papildysime kokosų pienu ar grietinėle, gausime skanius, tačiau ir gana riebius ledus. „Jei gaminome ledus iš kelių vaisių, jų maistinė vertė bus apie šimtas du šimtai kilokalorijų. Tai nėra daug, tačiau šį desertą pagardinus įvairiais priedais, riebesniais ingredientais, porcija gali atstoti ir sotaus užkandžio kalorijų normą, pavyzdžiui, sumuštinio su sūriu“, – įspėja dietistė ir ragina dažniau gamintis liesesnės sudėties ledus, primenančius šerbetą, mat tai būtų vienas geriausių pasirinkimų.

Naminių ledų receptas pagal Živilę Dumbraitę-Varkalienę

Ledai iš 2 ingredientų


Reikės:

  • 1 banano,
  • 1 šaukštelio riešutų kremo (100 proc. riešutai).


Bananą susipjaustome riekelėmis ir užšaldome. Užšalusį bananą dedame į smulkintuvą su S formos peiliuku, sutriname iki ledų konsistencijos, dedame riešutų kremą ir gerai viską sumaišome. Galima pagardinti keliais grūdeliais druskos, maišyti ledus su šaldytomis uogomis ar netgi šaldytu avokadu.

Ledai iš 3 ingredientų


Reikės:

  • 1 mango vaisiaus,
  • 200 g natūralaus jogurto/kokosų jogurto,
  • 1 šaukštelio medaus arba sirupo.


Mango minkštimą, jogurtą ir medų ar sirupą gerai išplakite blenderyje, supilstykite į formeles ir dėkite į šaldiklį 2–3 valandoms paskirstę į specialias formeles. Išimkite ir mėgaukitės egzotiško skonio ledais. Tokio kiekio ingredientų turėtų pakakti 2–3 porcijoms.