Skrandžio problemos – ne pati geriausia įžanga, nusprendus žengti dietų keliu. Vis tik šią kliūtį galima įveikti, rašo hudeyka.ru.

„Šių laikų dietologai vis dažniau mini infekcinę gastrito kilmę. Jų manymu, ligą sukelia tam tikros bakterijos, grėsmingu pavadinimu Helicobacter pylori. Vis tik nuliūsti nevertėtų – ši liga išgydoma, žinoma, jei laikomasi teisingos subalansuotos mitybos principų ir režimo.“ – įsitikinęs gastroenterologijos profesorius Ivanas Bronovecas.

Į skrandį patenkanti infekcija gali niekaip nepasireikšti, gastritas gali nesivystyti, kol žmogus nepridaro „mitybos nuodėmių“: valgo tai dažnai, tai retai, tai daro paskubomis arba ilgą laiką maisto nevartoja, tada jo mityba nebeatitinka fiziologinių normų vertinant septynių maisto komponentų santykį.

Į klausimą dėl galimo ryšio tarp kūno masės pertekliaus ir gastrito I. Bronovecas atsakė neigiamai: „Ne, gastritas kūno svorio nedidina. Tiek gastritą, tiek ir kitas problemas sukelia ritmo ir maisto kokybės sutrikimai, disbalansas tarp suvartojamų kalorijų ir aktyvumo.“

Į kitą ne ką mažiau aktualų klausimą dėl galimybės gydyti gastritą ir laikytis dietos tuo pačiu metu jis atsakė štai kaip: „Bet kurios ligos atveju, įskaitant ir gastritą, iš pradžių gydomos ligos ir tik po to galvojama apie lieknėjimą.“

Specialisto teigimu, svarbi gastrito forma konkrečiu atveju: ūmaus gastrito forma gydoma efektyviai, jei žinoma jos atsiradimo priežastis, o pašalinus priežastį gastritas visiškai išgydomas. Jei moteris normaliai maitinasi, gydymas būna sklandus, ji gali laikytis dietos, skirtos svoriui mažinti, ar tam, kad būtų užkirstas kelias svoriui didėti. Lėtinio gastrito visiškai išgydyti, deja, nepavyks – galima tik užtikrinti neaktyvią jo fazę. Tokiu atveju kūno linijų tobulinimo imtis derėtų pasibaigus aktyviai ligos fazei.

Paprašytas duoti patarimų gastritu sergančioms moterims, kurios nori laikytis dietos, gastroenterologijos profesorius nerekomendavo iš esmės mažinti kūno masės, kai susiduriama su aktyviu gastritu. Kadangi sparčiai lieknėjant organizmas patiria stresą, gastrito ar opų atsiradimo rizika didėja. Patartina būtinai paisyti tam tikrų mitybos principų.

Sergant gastritu reikia valgyti įvairų maistą – svarbus jo paruošimo būdas. Laikas keptuvę patraukti į šalį ir valgyti vien tik virtą arba garuose troškintą maistą, į kurį nederėtų dėti daug druskos ar pipirų. Optimaliausia valgyti keturis kartus per dieną, tarp maisto vartojimų darant griežtas pertraukas. Riebalų, baltymų ir angliavandenių kiekis turi būti subalansuotas ir atitikti 1:1:4 proporciją (gramais).

Būtina skaičiuoti kalorijas, nesikliaujant bendromis rekomendacijomis, o atsižvelgiant į amžių, profesiją ir gyvenimo būdą. Vakarieniauti derėtų ne vėliau kaip likus trims valandoms iki miego. Dar svarbu atsižvelgti į savo gyvenimo būdą.

Nesvarbu, ar vakarieniausite 18 val., ar tai darysite 22 val., - svarbu išlaikyti tinkamas pauzes tarp maisto vartojimo. Būtina į mitybos racioną įtraukti augalinės kilmės produktų – juos skrandis visada priima kuo puikiausiai. Maitinimasis sumuštiniais neturėtų tapti sistema ir galimas tik kartkartėmis.

Gerkite pieną: gastritu sergantiesiems šis visavertis produktas itin naudingas, nes apsaugo skrandžio sienelių gleivinę nuo pažeidimų. Praturtinkite mitybos racioną rūgščiais pieno produktais, kurių sudėtyje riebalų nėra daug. Tiems, kurie gryno pieno nevirškina (21-23 proc. suaugusiųjų), rekomenduojama rinktis rūgščių pieno produktų.

Pietūs – šventas metas, kurį būtina skirti ne skubiems reikalams tvarkyti, o maistui vartoti. Stenkitės valgyti lėtai, maistą gerai sukramtyti, nes tokiu pavidalu jis geriau prisotinamas skrandžio sulčių ir sėkmingiau suvirškinamas. Moksliškai įrodyta, kad tie, kurie valgo ir užkandžiauja eidami, kur kas dažniau persivalgo.

Pasistenkite iš mitybos raciono pašalinti produktus, skatinančius gausesnį skrandžio sulčių išsiskyrimą, t. y. didinančius apetitą ir priverčiančius suvalgyti daugiau, nei norėtumėte. Taigi iš raciono būtina pašalinti alkoholinius gėrimus, keptą maistą, marinuotus produktus, rūkytus gaminius ir prieskonius (ypač pipirus, karį ir česnakus).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)