Besirinkdamos dietą, daugelis moterų net nesusimąsto dėl savo apkūnumo priežasčių, tuo tarpu svorio padidėjimas – tai signalas, kad organizmo veikimas sutriko, kas ir sukėlė medžiagos apykaitos sutrikimus.

Todėl pakoregavus savo maitinimosi režimą bei normalizavus apykaitos procesus organizme, galima numesti svorio nežalojant organizmo. Be to, toks lieknėjimo būdas nesukelia kilogramų grįžimo ateityje.

Puikiai žinoma, kad geram organizmo veikimui būtina energija, kurios jis semiasi iš suvartojamo maisto: baltymų (proteinų), angliavandenių (sacharidų) ir riebalų (lipidų). Šių medžiagų perdirbimo ir skaidymo procesas vadinamas metabolizmu arba medžiagų apykaita.

Apykaitos procesų greitis priklauso nuo kelių faktorių:

suvartojamų kalorijų kiekio;
išeikvojamų kalorijų kiekio;
individualių genetinių organizmo ypatumų.

Be abejo, su genetika nepasiginčysi, tačiau kontroliuoti išeikvojamų ir suvartojamų kalorijų kiekį tikrai įmanoma.

Žmogaus organizmas linkęs į riebalų kaupimą ir eikvoja juos tik esant būtinybei, kai kitų energijos šaltinių nebelieka. Intensyvios ir intervalinės treniruotės pagreitina šį procesą, tačiau dėl užimtumo žmogus paprasčiausiai neturi laiko lankytis sporto salėje.

Pagalba šioje situacijoje gali tapti dieta medžiagų apykaitai, kurioje numatomas produktų, kurių virškinimas reikalauja didesnio energijos sueikvojimo, vartojimas.

Dietos medžiagų apykaitai taisyklės

Ši dieta lieknėjimui pagrįsta taisyklingos mitybos principais, kai racionas didžiąja dalimi susideda iš sveikų produktų, kuriuose daug vitaminų, makro ir mikro elementų bei kitų sveikatai naudingų medžiagų.

Visų pirma būtina valgyti kaip įmanoma dažniau (optimalus laiko tarpas tarp maisto vartojimų – 2 – 3 valandos). Kiekvienas maisto vartojimas turi vykti kartu su trumpalaike maisto apykaitos stimuliacija. Kuo dažniau organizmas gaus maisto, tuo greičiau jis jį suvirškins, kas pagreitins metabolizmą ir poodinio riebalų sluoksnio deginimą.

Atvirkštinio rezultato galima sulaukti, jei daromos didelės pertraukos tarp maisto vartojimo. Bijodamas „likti alkanu“, organizmas ims kaupti riebalų atsargas, kurių vėliau bus pakankamai sunku atsikratyti.

Antra, reikia maitintis teisingai. Net ir pagreitintas metabolizmas negalės padėti, jei nuolatos maitinsitės didelio kaloringumo maistu. Pilnavertis maistas nedidelėmis porcijomis – štai kas teigiamai veikia organizmo veikimą. Tai gali būti sriubos dubenėlis, salotos su nedideliu žuvies ar vištienos gabalėliu ir pan.

Nesant galimybei pilnavertiškai pavalgyti, galimi užkandžiavimai vaisiais, dietiniais jogurtais, „duoniukais“ ir pan. Nevertėtų pamiršti ląstelienos – pagrindinio apykaitos procesų stimuliatoriaus, kurios yra daug daržovėse ir vaisiuose.

Trečia, nepaisant to, kad pati dieta lieknėjimui paremta atskiros mitybos principais, visgi vienas „geras“ pavalgymas per dieną turėtų būti, ir tai turėtų įvykti tarp 12 ir 14 val.

Tamsiu paros metu visi žmogaus organizme vykstantys produktai sulėtėja, todėl vėlai suvartotas sunkus maistas, kuriam suvirškinti reikia ne mažiau 4 valandų, gali paprasčiausiai neįsisavinti.

Prieš maisto vartojimą, rekomenduojama šiek tiek pasivaikščioti, tam, kad būtų paskatinta virškinimo organų veikla. Tuo tarpu bet koks aktyvumas po maisto vartojimo nerekomenduojamas, nes gali sukelti rimtus žarnyno susirgimus ar skrandžio veiklos sutrikimą.

Ketvirta, žuvis – tai būtinas produktas, nes jos sudėtyje yra stiprių metabolizmo stimuliatorių – dokozaheksaeno ir eikozapentaeno bei omega-3 riebalų rūgščių. Šios medžiagos stimuliuoja fermentų gamybą, kurie skaido riebalus, tuo pačiu neleisdami kaupti nereikalingus kilogramus.

Tačiau tam, kad ši labai naudinga dieta duotų dar didesnį efektą, galima papildomai vartoti dokozaheksaeno ir eikozapentaeno rūgštis (iki 300 ml per parą).

Na ir penkta, nevertėtų pasitikėti tonizuojančių gėrimų ir aštrių prieskonių poveikiu. Nei žalia arbata, nei savo sudėtyje kavos turintys gėrimai, nei aštrus maistas negali pakankamai skatinti metabolizmo. Todėl paplitusi nuomonė dėl tokių produktų efektyvumo lieknėjimui – tai tik saviapgaulė.

Po dietos

Pagrindinė daugelio sulieknėjusių problema – pasiekto rezultato užtvirtinimas, dėl to, kad po daugelio dietų būtina ilgą laiką riboti maistą. Dieta, skirta medžiagų apykaitai, pasižymi tokių ribojimų nebuvimu.

Vartojant teisingus produktus, palaikančius tinkamą baltymų, angliavandenių ir riebalų balansą, be maisto ribojimo bus palaikomas normos neviršijantis svoris.

Vis dėlto saldumynų ir kepinių geriau atsisakyti, pakeitus juos pilnagrūde duona, šviežiais ir džiovintais vaisiais, pienu, riešutais ir produktais, turinčiais daug ląstelienos. Be to, kad šie produktai puikiai praturtina organizmą, jie dar ir reguliuoja žarnyno peristaltiką, pagreitina metabolizmą, neleisdami kilti cukraus kraujyje lygiui.

Naudingiausi produktai medžiagų apykaitai: daržovės, vaisiai (ypač obuoliai ir apelsinai), ankštiniai, gaminiai iš avižinių miltų, riešutai, saulėgrąžos. Taip pat rekomenduojami pieno produktai (neriebus pienas, sūris, fetos tipo sūris), žuvis (tunas), vištiena ir sojų varškė.

Kaip nesulėtėti?

Daugelis merginų žino, kad bet kokia sveikatai naudinga dieta turi būti taikoma kartu su intensyviomis treniruotėmis, o metabolizmo normalizavimui jos tiesiog būtinos. Fizinis aktyvumas puikiai stimuliuoja medžiagų apykaitą, be to treniruoja kūno raumenis, todėl žmogus tampa lieknesnis.

Be to, teisingai medžiagų apykaitai būtinas sveikas miegas. Ilgalaikis miego nepakankamumas sukelia ženklų sunaudojamų kalorijų sumažėjimą, dėl ko net ir sveikus produktus organizmas ima naudoti riebalų kaupimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)