1. Mėlynės turi mažai kalorijų, o maistingų medžiagų daug.

Mėlynės – vienos iš daugiausia vitaminų turinčių uogų. 150 g mėlynių yra:

4 g ląstelienos,
24 proc. rekomenduojamos dienos normos (RDN) vitamino C,
36 proc. RDN vitamino K,
25 proc. RDN magnio.

Mėlynėse yra apie 85 proc. vandens. Visoje stiklinėje mėlynių yra tik 84 kalorijos ir tik 15 g angliavandenių.

2. Mėlynės – antioksidantų turinčių maisto produktų karalienės.

Jos saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie yra nestabilios molekulės, pažeidžiančios ląstelių struktūrą, sukeliančios senėjimą, vėžį ir kt. ligas.

Manoma, kad mėlynėse yra didžiausias antioksidantų kiekis ir VISŲ dažniausiai valgomų vaisių ir daržovių.

Pagrindiniai antioksidantai yra polifenoliai flavonoidai. Ypač vertingi sveikatai yra antioksidantai antocianinai. Jie didina antioksidantų lygį žmogaus organizme.

3. Mėlynės mažina žalą DNR, tai gali apsaugoti nuo senėjimo ir nuo vėžio.

Žala DNR daroma kasdien, o dėl to mes senstame, sergame. Kadangi mėlynėse daug antioksidantų, jie gali padėti neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie ir žaloja mūsų DNR.

Mėnesio trukmės tyrimo metu 168-iems dalyviams skyrė kasdien išgerti po 1 l mėlynių ir obuolių sulčių kokteilio.
Baigiantis tyrimui, žala DNR sumažėjo 20 proc.

4. Mėlynės mažina blogojo cholesterolio oksidavimąsi.

Laisvieji radikalai pažeidžia ne tik mūsų ląsteles ir DNR. Kai vadinamojo blogojo cholesterolio lipoproteinai oksiduojami, didėja širdies ligų rizika.

Laimė, mėlynėse esantys antioksidantai stipriai mažina oksiduoto blogojo cholesterolio lygį.

Buvo atliktas tyrimas su nutukusiais pacientais – du mėnesius kasdien jie suvalgydavo po 50 g mėlynių. Po dviejų mėnesių blogojo cholesterolio oksidacija sumažėjo 27 proc.

5. Mėlynės žemina kraujospūdį.

Mėlynės žemina aukštą kraujospūdį. Vienas tyrimas parodė – du mėnesius kasdien suvalgant po 50 g mėlynių kraujospūdis tiriamiesiems sumažėjo 4–6 proc.

6. Mėlynės saugo nuo širdies ligų.

2013 m. buvo stebimos 93 000 slaugių – kasdien jos valgė daug antioksidantų (daugiausia jų gaudavo su mėlynėmis). Po tam tikro laikotarpio širdies smūgio rizika sumažėjo 32 proc.

Šis tyrimas buvo daugiau stebimojo pobūdžio, kita vertus, žinant mėlynių naudą, tikėtina, kad jos mažina širdies smūgio riziką.

7. Mėlynės gerina smegenų veiklą, stiprina atmintį.

Laisvieji radikalai, stresas spartina smegenų senėjimo procesus, trukdo jų veiklai.

Tyrimai su gyvūnais parodė, kad antioksidantai mėlynėse skatina už mąstymą atsakingas smegenų sritis, gerina ryšį tarp neuronų.

Tyrimų su žmonėmis rezultatai irgi optimistiniai. Viename tyrime 9 vyresni pacientai tris mėnesius kasdien gėrė mėlynių sulčių. Po šio laikotarpio jiems pagerėjo smegenų veikla.

8. Mėlynėse esantys antocianinai užkerta kelią diabetui.

Lyginant su dauguma vaisių, mėlynėse yra nedaug cukraus. Vienoje stiklinėje jo yra tik 15 g – tiek, kiek yra nedideliame obuolyje ar dideliame apelsine. Mėlynėse esantys bioaktyvūs komponentai nusveria bet kokį neigiamą cukraus poveikį, kalbant apie cukraus lygio kraujyje reguliavimą.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad kokteilis su mėlynėmis padidino jautrumą insulinui, o padidėjus jautrumui insulinui sumažėja antrojo tipo diabeto rizika.

9. Mėlynėse esančios medžiagos gali užkirsti kelią šlapimtakių infekcijoms.

Moterys dažnai skundžiasi šlapimtakių infekcijomis. Žinoma, kad nuo tokių infekcijų saugo spanguolių sultys. Na o mėlynės panašios į spanguoles, jose daug tokių pačių aktyvių medžiagų. Šios medžiagos vadinamos antiadhezinėmis, jos trukdo e-coli ir pan. bakterijoms įsitvirtinti prie šlapimo pūslės sienelių.

Šiuo klausimu mėlynės mažai tirtos, bet yra šansų, kad jos veikia panašiai kaip spanguolės.

10. Po aktyvaus sportavimo mėlynės gali sumažinti raumenų skausmą ir jautrumą.

Po aktyvaus sportavimo gali mausti raumenis, apimti silpnumas. Iš dalis tokį poveikį sukelia vietinis uždegimas ir oksidacinis stresas raumenų audinyje.

Papildai su mėlynėmis gali sumažinti žalą molekulių lygiu, sušvelninti raumenų skausmą ir įtampą.

Taigi akivaizdu, kad mėlynės tiesiog neįtikėtinai maistingos ir naudingos sveikatai. Jas galima valgyti tiek šviežias, tiek šaldytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)