Galima pasinaudoti išmintingais dermatologų taikomais apsisaugojimo metodais, kuriuos jie patys rūpindamiesi savo oda ir sveikata.

Tenka pripažinti, kad odos specialistai neabejotinai yra perskaitę daugybę ir netgi patys yra atlikę mažiausiai kelis tyrimus. Dermatologai ištyrinėjo begalę odos priežiūrai skirtos produkcijos. Maža to, šie specialistai kiekvieną dieną susiduria su per aktyvaus ultravioletinių spindulių poveikio padariniais konsultuodami pas juos atvykstančius pacientus, rašo womenshealthmag.com.

Vis dėlto derėtų nepamiršti, kad dermatologai yra tokie pat žmonės kaip ir mes. Kaip gi jie praktiškai panaudoja sukauptas žinias rūpindamiesi savo pačių oda? Kokie yra jų rytiniai ritualai, skirti odai puoselėti, ir kaip jie ruošiasi apsilankymui paplūdimyje?

Atlikus 23 profesionalių dermatologų apklausą šiame tekste pateikiami esminiai patarimai, kaip tinkamai apsisaugoti nuo žalingo saulės spindulių poveikio.

Jei laikysite nuo saulės apsaugančias priemonės matomoje vietoje ant praustuvo vonioje, tikimybė kiekvieną rytą apie jas pamiršti ženkliai sumažės. „Taip elgiuosi daugybę metų“, – patarė dermatologė iš Bostono Ranella Hirsch. Šis įprotis grįstas mokslinių tyrimų rezultatais: tyrimo dalyviai, laikę nuo ultravioletinių spindulių apsaugančias priemones šalia dantų pastos, 20 proc. aktyviau jas naudojo lyginant su grupe tiriamųjų, priemones laikiusių kitur.

Tirdami nuo žalingo saulės poveikio apsaugančias priemonės laboratorijoje tobulomis sąlygomis mokslininkai nustato apsaugos nuo saulės faktorių (SPF) naudodami itin tirštą odą padengiantį priemonės sluoksnį.

„Tyrimai parodė, kad žmonės linkę naudoti per mažą apsauginės priemonės kiekį, kuris vos po poros valandų jau būna nebeveiksmingas, – teigė dermatologė Macrene Alexiades. – Tai reiškia, kad naudodami priemonę, kurios SPF siekia 100, tačiau tepdami perpus mažesnį priemonės kiekį, nei turėtumėte, gaunate SPF 50 ekvivalentą, o po dviejų valandų telieka SPF 30 ar 15.“

Visi apklausoje dalyvavę dermatologai tikino, kad įprastinėmis dienomis renkasi priemonę su SPF 30.

„Kiekvienas papildomų blokuotų spindulių procentas reiškia mažesnę odos vėžio atsiradimo riziką.“ – teigė medikė.

Visą dieną šios srities specialistai praleidžia konsultuodami ir tirdami žmonės nuo galvos iki kojų. Jie nepraleidžia nė vieno net ir paties mažiausio kūno ploto, kur gali susiformuoti vėžio užuomazgų ar atsirasti raukšlių. Neretai pamirštama apie už ausų esančius plotus, nugarinę rankų dalį, kelius, pėdas ir pan.

„Dažnai pastebiu problemų ant nugarinės kaklo pusės. Smakras šiek tiek apsaugo centrinę kaklo dalį nuo saulės, bet šonai lieka atviri. Visada kruopščiai ištepu apsaugine priemone, skirta veidui, taip pat ir visą kaklą“, – pastebėjimais dalinosi dermatologė Doris Day iš Niujorko. Neretai dėmesio pritrūksta tarpupirščių odos plotams ir plaukų linijai.

„Tenka susidurti su daugybe rudų taškų prie ausų ir kaktos viršuje, todėl pradedu tepti veidui skirtą priemonę nuo pakraščių, o tada gausiau ištepu plotus aplink nosį.

Dauguma dermatologų sutinka, kad standartiniai rekomenduojami apsauginės priemonės kiekiai – arbatinis šaukštelis veidui ir mažiausia stipraus gėrimo taurelė kūnui – jokiais būdais negali būti vertinami kaip universalūs. Beveik visi šios srities gydytojai tikina, kad būtina priemonę tepti keliais sluoksniais, kad oda būtų tinkamai padengta, o antrą kartą tepant odą būtiną priemonę įtrinti atliekant judesius priešinga kryptimi.

„Tokiu būdu nepraleisite nė vieno odos lopinėlio, – patikino dermatologė Vivian Bucay. „Dar svarbu priemone odą tepti apsinuoginus, išvengsite nudegimų per drabužius ar maudymosi kostiumėlį, o taip nutinka tikrai neretai“, – teigė kita specialistė Emmy Graber. Jei vis dėlto nesate tikri, ar priemonės ant odos užtepėte pakankamai, įsitikinkite, ar ant odos aiškiai matomas rezultatas – ji padengta blizgiu priemonės sluoksniu.

Dermatologė Whitney Bowe iš Niujorko tikina padidinusi suvartojamos kavos kiekį, kai perkaitė informaciją apie neseniai atliktą tyrimą, kurio rezultatai parodė, kad didesnis išgeriamos kavos kiekis mažina melanomos atsiradimo pavojų. Antioksidantai – tai savotiškas apsauginis tinklas, gelbstintis nuo laisvųjų radikalų, galinčių prasiskverbti prie plyšelius net ir naudojant priemonę su SPF.

„Tyrimai rodo, kad ferulinės rūgšties ir vitaminų C bei E kombinacija gali padidinti apsauginės priemonės SPF apsaugą net aštuoniomis padalomis“, – teigė dermatologė Tina Alster.

Jei kelių etapų priemonės panaudojimo procedūra jums atrodo pernelyg komplikuota, galite rinktis naujos kartos priemones, praturtintas antioksidantais. Ne ką mažiau svarbi ir tinkama mityba. Dalis dietologų tikina besilaikantys antioksidantų gausa pasižyminčios Viduržemio jūros regiono mitybos principų, siekdami apsisaugoti nuo žalingo išorinio ultravioletinių spindulių poveikio.

„Bet kokios itin blizgios priemonės gali padidinti saulės skleidžiamų spindulių įsiskverbimą į odą. Esu susidūrusi su daugybe pacienčių, kurios prieš išeidamos į lauką pasitepdavo lūpas blizgiu, o vėliau atvykdavo pas medikus jas nudegusios.“ – darbine patirtimi dalinosi E. Graber, pridurdama, kad neretai vėžys atakuoja apatinę lūpą, o vėliau liga plinta į kitus plotus. Taigi dienos metu rekomenduojama naudoti lūpų balzamą su SPF. Dar svarbu nepamiršti priemonę naudoti pakartotinai, juk lūpų apsauga dingsta greičiausiai, nes ją mes nulaižome valgydami ir gerdami. „Užčiaupiu burną ir tepdama veidą apsaugine priemone patepu ir lūpas“, – vienu iš galimų problemos sprendimo būdų dalinosi dermatologė Amy Weschsler.

Tyrimų rezultatai rodo, kad ultravioletinių spindulių, besiskverbiančių per automobilio langus, poveikis gali būti itin žalingas. Puikus tokio poveikio pavyzdys – kur kas didesnis aplinkos daromas poveikis kairei krovininio transporto priemonių vairuotojų veido pusei. Kitas atliktas tyrimas patvirtino, kad JAV kairėje veido pusėje ir ant kairės rankos odos vėžio atvejų diagnozuojama daugiau.

Neseniai moksliniame leidinyje „JAMA Ophthalmology“ publikuoti tyrimo rezultatai liudija, kad šoniniai automobilių langai praleidžia vidutiniškai 25 proc. daugiau UVA tipo spindulių, kurie siejami su odos vėžiu ir vizualiai matomais odos senėjimo ženklais, į automobilį nei priekinis automobilio stiklas, neutralizuojantis apie 95 proc. UVA tipo spindulių. Visi automobilio langai efektyviai blokuoja UVB spindulius, siejamus su odos vėžiu ir nudegimais. Nieko keisto, kad apklausoje dalyvavę dermatologai, daug laiko praleidžiantys kelyje, neabejoja poreikiu automobilių langus papildomai dengti nuo UVA tipo spindulių apsaugančia plėvele.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)