Vaginalinės infekcijos, dar kitaip vadinamos vaginitais, – neįtikėtinai dažna problema, taigi nevertėtų stebėtis, kad dauguma moterų per gyvenimą bent kartą susiduria su tam tikra vaginalinės infekcijos forma ar uždegimu, rašo everydayhealth.com.

„Ginekologas vaginitą diagnozuoja, kai pasirodo išskyrų iš makšties su tuo pačiu metu pasireiškiančiu niežuliu ar deginimo jausmu, sklindant nemaloniam kvapui. Tiesa, šių papildomų simptomų gali ir nebūti“, – teigia ginekologas iš Kentukio universitetinės ligoninės Gregory R. Moore‘as. Panašu, kad dalis moterų labiau linkusios į vaginalines infekcijas nei kitos, o tokio polinkio priežastys, anot G. R. Moore‘o, nėra žinomos.

Normalų makšties balansą trikdantys veiksniai

Sveikoje makštyje gausu bakterijų ir mieliagrybių, tačiau tam tikri dalykai gali šį sveiką balansą sutrikdyti. Pavojų kelia štai šie veiksniai:

  • dažnas prausimasis;
  • hormonų lygio pokyčiai;
  • antibiotikų vartojimas;
  • sueitis;
  • neštumas ir maitinimas krūtimi.

Dažniausiai pasitaikančios vaginalinės infekcijos rūšys

Anot akušerijos ir ginekologijos specialistės Cynthios Klause, egzistuoja trys dažniausiai diagnozuojamos vaginalinės infekcijos tipai.

Grybelinės infekcijos

Tai dažniausiai pasitaikantis vaginito tipas, kai grybelinę infekciją sukelia viena iš daugybės grybelio Candida rūšių. Šio grybelio nedideliais kiekiais aptinkama ir sveiko žmogaus organizme, įskaitant ir vaginą, ir paprastai tai nedaro jokios žalos.

Kaip teigė C. Krause, kadangi Candida grybelis pirmenybę teikia šiltai, drėgnai ir beorei aplinkai, vagina jam tinka kuo puikiausiai – sukeliama vaginalinė infekcija. „Egzistuoja daugybė Candida grybelio rūšių, tačiau dažniausias yra Candida albicans variantas“, – pridūrė specialistė.

Pagrindiniai grybelio sukeltos vaginalinės infekcijos simptomai: tirštos balkšvos makšties išskyros, kurios, kaip teigia kai kurios moterys, primena varškę. Dėl grybelio sukeltų infekcijų gali varginti lytinių lūpų bei makšties niežulys ir paraudimas.

Bakterinė vaginozė

Sveikoje makštyje galima aptikti ne tik mieliagrybių, bet ir gerųjų bakterijų – vadinamųjų lactobacilli. Kai šių bakterijų kiekis tampa per mažas, gali pasireikšti nemaloni būklė, vadinama bakterine vaginoze.

Nors nėra tiksliai žinoma, dėl kurių priežasčių gerųjų bakterijų kiekis gali sumažėti, normaliomis aplinkybėmis dominuojančias laktobakterijas pakeičia infekciją sukeliančios bakterijos.

„Gardnerelos – tai bakterijos, dažniausiai siejamos su bakterine vaginoze, – konstatavo C. Krause. – Laktobakterijų trūkumas ir šių kitų bakterijų perteklius sukelia infekcijos simptomų.“

Bakterinės vaginozės varginama moteris gali pastebėti tirštų ir balkšvų ar gličių ir bespalvių išskyrų. Tokiais atvejais dažniausiai niežulys ir deginimo jausmas nepasireiškia, o viena iš tokios infekcijos skiriamųjų savybių – žuvies kvapą primenantis kvapas, itin stipriai juntamas po sueities.

Trichomonozė

„Viena iš trijų dažniausiai nustatomų vaginalinių infekcijų rūšių. Šio tipo infekcija – tai lytiniu keliu plintanti liga (LPL), – tęsė C. Krause. – Šią infekciją sukelia vienaląstis parazitas trichomonas vaginalis ir ji perduodama vieno partnerio kitam sueities metu.“

Trichomonozės simptomai panašūs į kitų vaginalinės infekcijos rūšių simptomus: deginimo jausmas, sudirgimas, paraudimas, išorinių lyties organų patinimas, gelsvai pilkšvos ar žalsvos išskyros iš makšties, galimas žuvies kvapą primenantis kvapas. Kai kurios moterys skundžiasi skausmingu šlapinimusi.

Kitos vaginalinės infekcijos ir būklės

Chlamidiozė

Ši lytiniu keliu plintanti liga gali sukelti makšties uždegimą. Kai kurioms moterims, užsikrėtusioms šia infekcija, pasirodo išskyrų iš makšties, kitoms – ne. Dažnesnis chlamidiozės simptomas – kraujavimas, ypač po sueities. „Seksualiai aktyvios moterys iki 26 m. imtinai turėtų kasmet tikrintis dėl šios ligos, nes labai dažnai užsikrėtus nepasireiškia jokių simptomų, o štai vaisingumui daromas itin didelis neigiamas poveikis.“ – liūdną tiesą pripažino G. R. Moore‘as.

Neinfekcinis vaginitas

Šios rūšies makšties uždegimas pasireiškia, kai aplink vaginą esanti oda tampa jautri dirgikliams, pavyzdžiui, aromatizuotiems tamponams, muilams su kvapiosiomis medžiagomis ir audinių minkštikliams. Šiuo atveju tai nėra tikra infekcija, o problemą galima išspręsti labai paprastai: tereikia visiškai atsisakyti dirgiklių, sukeliančių tokią reakciją.

Vulvodinija

Tai būklė, kai moterys patiria lėtinį skausmą ar diskomforto jausmą makštyje be aiškios priežasties. Simptomai panašūs į vaginalinių infekcijų simptomus: deginimo jausmas, dilgčiojimas, skausmas ir patinimas. Šie simptomai gali pasireikšti tik retsykiais arba būti nuolatiniai.

Virusinė vaginozė

Vaginalinę infekciją sukelti gali ir virusai. Dauguma virusų perduodama seksualinio kontakto metu.

„Herpes virusas – dažna virusinės vaginozės priežastis“, – pripažino G. R. Moore‘as. Pasireikšti galintys simptomai: skausmas genitalijų srityje dėl audinių pažeidimų ar žaizdelių. Dažniausiai ant išorinių lyties organų ar makštyje atsiranda žaizdelių, tačiau jos gali būti nepastebimos ir aptiktos tik per ginekologinę apžiūrą.

Vaginalinių infekcijų gydymas

Visų rūšių vaginalinės infekcijos gali būti gydomos, tačiau svarbu gydytis tinkamais vaistais. „Vaistų nuo grybelinės infekcijos pilna visur, tik būtina žinoti tiksliai, kad jums yra būtent grybelinė infekcija, – priminė C. Krause. – Kartais moterys mano segančios grybeline infekcija, tačiau iš tikrųjų tai būna kas kita. Jei išmėginusios be recepto vaistinėje įsigytų vaistų norimo rezultato nesulauksite, būtinai apsilankykite pas gydytoją.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)