Burokėlių sultys

Šios sultys rekomenduojamos kepenų funkcijai reguliuoti, šlapimui varyti. Jos gerina medžiagų apykaitą, mažina arterinį kraujospūdį. Sergant hipertonine liga, ypač kai vargina galvos svaigulys, patariama porą mėnesių po valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną prieš valgį gerti tokį mišinį: stiklinė burokėlių, morkų, krienų sulčių, medaus ir vienos citrinos sultys.

Burokėlių sunka vartojama sutrikus širdies ritmui, skydliaukės veiklai, apsinuodijus, o sumaišyta su morkų sultimis gydo mažakraujystę, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Norint, kad geriau užsitrauktų žaizdos, reikėtų mėnesį po 1/3 stiklinės sulčių gerti 3 kartus per dieną valandą prieš valgį. Jos tinka vėluojant mėnesinėms, be to, stiprina organizmą. Burokėlių tirščiuose gausu mineralinių medžiagų, todėl juos sveika vartoti (prieš tai užpilti vandeniu ir pasaldinti ananasų sultimis).

Bulvių sultys

Liaudies medicinoje nuo seno naudojamos žalių bulvių sultys. Jos skatina žarnyno peristaltiką, todėl tinka vidurių užkietėjimo atvejais. Gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas, gastritą, nes mažina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Jei padidėjęs rūgštingumas, reikia gerti 2-3 kartus per dieną po 1-2 stiklines šviežiai pagamintų bulvių sulčių 30 minučių prieš valgį. Padeda opoms surandėti. Įgėlus uodui ar bitei, tinka sulčių kompresai. Virtų bulvių nuoviru plaunamos rankos būna baltos ir švelnios.

Bulvėse yra daug įvairių vitaminų, kalio druskų, kurios gerina širdies raumenų darbą, šalina iš organizmo skystį, mažina kraujospūdį, gydo inkstų ligas.

Kopūstų sultys

Šviežių kopūstų sultys teigiamai veikia, kai kamuoja gastritas, sumažėja skrandžio sulčių rūgštingumas, kai žmogus serga tulžies pūslės ir žarnų uždegimu. Sumaišytos su medumi geriamos po 1 stiklinę 3 kartus per dieną.

Šios sultys taip pat padeda sergant bronchitu, podagra, sąnarių, skrandžio uždegimu, plaučių tuberkulioze, tulžies pūslės akmenlige, esant spazminiam ir opiniam kolitui, apsinuodijus, sutrikus virškinimui, sunkiai apdegus (plaunama oda).

Skaudamą gerklę rekomenduojama skalauti ką tik išspaustomis kopūstų sultimis, o sumaišytas su medumi vartoti kosint, užkimus (keletą kartų per dieną po arbatinį šaukštelį). Apetitui sužadinti ar sergant kepenų ligomis geriama po 1-1,5 stiklinės sulčių, lėtinio gastrito atvejais - po 0,5 stiklinės 2-3 kartus per dieną prieš valgį.

Kopūstų sultys padeda surandėti opoms. Nuo aterosklerozės prieš valgį ar valgant vartojama po 1-1,5 stiklinės šiltų kopūstų sulčių. Lygiomis dalimis sumaišytos su degtine jos tinka riebiai odai. Ypač vertingos daug vitamino C turinčios raugintų kopūstų sultys. Jos stiprina kraujagysle ir suteikia organizmui atsparumo sergant visoms infekcinėms ir virusinėms ligoms.

Svogūnų sultys

Geriamos avitaminozės atveju, sergant gripu ir jo profilaktikai, esant žarnyno uždegimui, vidurių užkietėjimui ir hemorojui (po arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną prieš valgį). Taip pat naudingos sergant hipertonine liga, ateroskleroze, nes aktyviai mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Svogūnų sultys valo ir gydo pūliuojančias žaizdas. Vatos tamponėliai, suvilgyti svogūnų sultimis ir įkišti į ausis, slopina ausų uždegimą. Taip pat vartojamos plaukams stiprinti - galva jomis įtrinama 1 -2 kartus per savaitę. Netinka sergant širdies ir kepenų ligomis.

Ridikų sultys

Vartojamos nuo kosulio, sumaišytos su medumi po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Šios sultys žadina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, žarnyno peristaltiką, todėl tinkamos užkietėjus viduriams.

Ridikų sultys vartojamos ir trynimams - sergant podagra, radikulitu, esant sąnarių skausmams. Norint palengvinti atsikosėjimą reikia sumaišyti ridikų sultis su medumi ir gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Sergant ateroskleroze sultys lygiomis dalimis maišomos su medumi ir geriamos po 0,5 stiklinės 2-3 kartus per dieną.

Jos tinka ir nuo inkstų akmenligės, viršutinių kvėpavimo takų kataro, galvos skausmų (gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną), peršalimo, šlapimtakių uždegimo, šlapimtakių akmenligės (sultys su medumi). Esant virškinimo sutrikimams, pabrinkimams, ridikų sultis patariama lygiomis dalimis maišyti su medumi ir vartoti po 0,5 stiklinės 2-3 karus per dieną. Trinti - atsiradus raumenų skausmams.

Ropių sultys

Jas rekomenduojama gerti sergant artritu, tulžies ir šlapimo pūslės akmenlige, taip pat kaip akmenis skaldančią ir šlapimą varančią priemonę. Išskiria iš organizmo druskas, cholesterolio perteklių. Lygiomis dalimis sumaišytos su medumi yra efektyvi, atsikosėjimą lengvinanti priemonė kokliušo ir bronchito atvejais.

Šviežiomis sultimis galima daryti įtrynimus. Padeda, kai kamuoja neuralginiai skausmai, radikulitas. Geriamos po arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną 20 minučių prieš valgį, o sumaišytos su medumi - po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną 20-40 minučių po valgio. Sultys netinka nėščiosioms, žmonėms, sergantiems kepenų, inkstų, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos, širdies ligomis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)