Mineralų puokštė

Šie geltonieji milžinai turi gausybę naudingųjų medžiagų, dėl to neretai moliūgai vadinami natūraliu polivitaminu. Viename moliūge yra apie 92 proc. vandens, 5–14 proc. angliavandenių (cukrų, krakmolo, ląstelienos), 1,1–1,7 proc. pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno, cinko druskų), vitaminų (C, B1 , B2, PP, karoteno).

Tai – itin naudinga daržovė, nes moliūgą galima suvartoti visą: tiek minkštimą, tiek sėklas, tiek ir žievę. Moliūgo sėklose yra 36–52 proc. riebalinio aliejaus, fitosterolio, dervinių medžiagų ir organinių rūgščių. Šių daržovių sėklų aliejus itin vertingas: jame be omega-3 ir omega-6, yra dar 13 riebalų rūgščių. Taip pat sėklose gausu cinko, seleno, kuris stabdo odos senėjimą.

Universali daržovė

Jei moliūgai gerai užderėjo, spėk suktis virtuvėje. Juos galima virti, kepti, konservuoti. Tereikia išlaisvinti kulinarinę fantaziją ir išbandyti daugybę sveikų ir skanių patiekalų: troškinių, sriubų, košių, įvairiausių salotų ir daržovių asorti žiemai. Moliūgai puikiai tinka ir desertams – blynams, pyragams, vertingoms uogienėms ir tyrėms gaminti. Iš jų galima spausti ir pikantiško skonio sultis.

Moliūgų vaisiai skiriasi spalva, dydžiu ir forma. Dažniausiai moliūgo skonis priklauso nuo jo minkštimo spalvos: jei jis šviesus – skonis bus saldus, tad labiau tinkamas desertams. Pats skaniausias – muskatinės rūšies moliūgas. Jie būna tiek apvalūs, tiek pailgi, kai kurių forma – panaši į gitaros. Jų žievė esti plona ir jie turi daug naudingojo minkštimo.

Iš džiovinto moliūgo minkštimo galima pasigaminti miltų, kurie pravers kepant blynus, o sudžiovinta ir sumalta žievė puikiai tiks kavai, pyragaičiams, sausainiams pagardinti.

Ne tik maistas, bet ir vaistas

Moliūgą ne tik skanu, bet ir sveika valgyti. Dėl gerųjų savybių jis gali būti naudojamas įvairiems negalavimams gydyti. Juos patartina valgyti sergantiesiems ateroskleroze (padeda pašalinti iš organizmo cholesterolį), skrandžio, žarnyno, kepenų, inkstų ir tulžies ligomis.
Moliūgų minkštime yra nedaug organinių rūgščių ir ląstelienos, tad jie ypač tinka sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Sultyse yra daug karotino, kuris mažina skrandžio uždegimus, malšina skausmą sergant gastritu.

Ypač vertingos sėklos – jos vartojamos esant skausmingam šlapinimuisi, sergant prostatos adenoma. Moliūgų sėklų milteliai ir jų nuoviras padeda išvalyti žarnyną nuo kaspinuočių ir askaridžių.

Moliūgas pagelbės, jei kankina nemiga, nerimas: tuomet nakčiai rekomenduojama išgerti puodelį moliūgų nuoviro su medumi. Šios daržovės gerina smegenų veiką, o 400 g moliūgo kasdien sustiprins dantis ir aprūpins organizmą fluoro paros norma.

Verta žinoti

Šviežių moliūgų sultys gerina žarnyno peristaltiką, gerai varo šlapimą, tad jos – tinkamas pasirinkimas norintiems sulieknėti. Be to, kad šios daržovės turi dietinių ir valomųjų savybių, jos puikiai tinka grožio kaukių gamybai: moliūgo kaukės minkština, maitina ir drėkina odą. Galima pasigaminti ir kūno šveitiklį bei plaukų kondicionierių. Taip pat šių daržovių minkštimu gydomi nudegimai, pažeista oda, egzema, dedervinės.