Turi daug vitamino C

Brokoliuose yra vitamino C dienos norma. Tad jei atsibodo krimsti citrinas ir apelsinus, išmėginkite brokolį. Ši daržovė gali papildyti mūsų vitamino D atsargas, kai jo reikia. Brokoliuose taip pat yra A ir B6 vitaminų.

Be vitaminų, juose ir daugybė mikroelementų, gyvybiškai svarbių mūsų organizmui: selenas, geležis, kalcis, varis, cinkas, natris, fosforas ir magnis. Labai stiprūs antioksidantai: alfa ir beta karotinai, liuteinas ir zeaksantinas.

Seniai žinoma, kad žmonės, valgantys daug daržovių ir vaisių, dažniau išvengia onkologinių ligų. O brokolis šioje piramidėje turėtų būti pirmoje vietoje. Ir čia padeda sulfarafanas – pagrindinis kovotojas prieš vėžį. Brokoliai pasižymi ir cholesterolį mažinančiomis savybėmis. Taip pat tai daržovė, kuri puikiai detoksikuoja organizmą ir jį jaunina.

Kaip patiekti vaikams

Brokolis, kaip ir kitos daržovės, nėra vaikų labai mėgstamos. Dažnai būna nustumtos į lėkštės pakraštį ir ten lieka taip ir nepaliestos. Tačiau šią daržovę derinant su kitais ingredientais, galima nesunkai pagaminti patiekalą, kuris priverstų net pačius išrankiausius valgytojus užsimerkti iš malonumo.

Vaikai labai mėgsta truputį apskrudintus orkaitėje brokolius su užtarkuotu sūriu. Taip pat mėgstamos brokolių spurgytės, kai brokolio stiebukas panardinamas į jūsų mėgstamą tešlą ir kepamas alyvuogių aliejuje.

Vaikai neatsisako ir smulkiai supjaustyto brokolio, jei jis patiektas ant picos, kaip bandelių įdaras ar kaip trintos daržovių sriubos ingredientas. Jei norite pripratinti vaiką valgyti brokolius, patiekite juos su kuo įvairesniais jo mėgstamais patiekalais. Lai viename patiekale būna tik vienas naujas ingredientas.

Kaip gaminti

Labai svarbu brokolius paruošti taip, kad nedingtų naudingos medžiagos. Virti juos reikia ne ilgiau kaip 3 min. Geriausiai tai daryti garuose, taip būtų galima išsaugoti daugiausiai vitaminų. Užšaldyti brokoliai gali išbūti ilgesnį laiką, tačiau dalis jų naudingų medžiagų paprasčiausiai dingsta.

Jei norite organizmui perduoti visą įmanomą brokolio naudą – valgykite juos neapdorotus. Tiesiog gerai nuplaukite po šiltu tekančiu vandeniu ir įpjaustykite stiebelius į salotas. Pasirinkite lengvą užpilą iš šaltai spausto alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių. Taip pamaitinsite po žiemos truputį nuvargusį ir vitaminų trukumą jaučiantį organizmą.

Dainininkė Elena Puidokaitė (Atlanta):

- Esu daržovių žmogus, todėl ir brokolius labai mėgstu. Dažniausiai juos dedu į troškinius, sriubas. Mano mėgstamiausias patiekalas grikių košė su brokoliais. Vandenyje išvirtus grikius (be druskos, ar kokių kitų prieskonių) suberiu į lėkštę ir sumaišau su truputį apvirtais brokoliais.

Tuomet užpilu ant viršaus sojos padažo ir tarkuoto permezano sūrio. Valgydama kavinėse ar restorane taip pat renkuosi garnyrui daržoves, kartu ir brokolius. Brokolio svečiavimąsi mūsų namuose paretina tik mano dukra, nes ji nemėgsta šios daržovės, mat jai nepatinka jos kvapas. O paslapties, kaip gaminti brokolį, kad patiktų ir vaikams, dar neįminiau.