Vertingosios burokėlių sultys

Burokėliai padeda ne tik atsikratyti svorio, bet ir gydyti kandidozę, šalinti iš organizmo parazitus. Jų veikliosios medžiagos stiprina raudonuosius kraujo kūnelius, todėl sulčių verta gerti nuo mažakraujystės. Šiose daržovėse yra magnio, geležies, kalio, vitaminų C, P, B1, B2, PP. Didelė magnio koncentracija normalizuoja nervų sistemos veiklą, šalina įtampą, saugo nuo streso, nemigos. Burokėliuose gausu antioksidantų, saugančių nuo laisvųjų radikalų poveikio. Sulčių dieta padeda iš audinių, kraujagyslių ir odos išvalyti kalcio nuosėdas. Ir gumbai, ir sultys gerina žarnyno peristaltiką, todėl yra nebloga profilaktinė priemonė nuo vidurių užkietėjimo. Jei organizmas labai nualintas, ypač sveika gerti burokėlių sulčių. Manoma, kad jose yra medžiagų, saugančių nuo vėžio.

Pagrindinės taisyklės

Burokėlių sulčių dieta ypatinga tuo, kad beveik nereikia riboti maisto. Derėtų tik susilaikyti nuo itin kaloringų, su daug maisto priedų produktų. Pirmiausia reikėtų išgerti stiklinę vandens su 1/3 šaukštelio cinamono. Jeigu cinamonas veliasi burnoje, galima išgerti dar vieną stiklinę vandens. Po 15 min. išgerti stiklinę burokėlių sulčių (išspaustas jas būtina 2–3 val. palaikyti šaldytuve). Pirmam kartui gali pakakti ir ¼ stiklinės sulčių, ypač jei organizmas labai užterštas. Burokėlių sultys labai stipriai valo organizmą. Jeigu jis labai užterštas, gali imti pykinti. Kuo neskanesnės sultys atrodo, tuo labiau organizmas užterštas. Jeigu pykina ar prasideda viduriavimas, burokėlių sulčių reikėtų gerti mažiau. 

Išgėrus sultis suvalgyti 1–3 obuolius. Juose yra pektino, normalizuojančio nemalonius detoksikacijos pojūčius. Obuolius būtina valgyti, o ne gerti išspaustas jų sultis. Po to sugraužti 1–2 morkas.
Patariama šios dietos laikytis ne ilgiau kaip 7 dienas. Jeigu ne tik pirmomis dienomis jaučiate stiprų pykinimą ar viduriuojate, dietą reikėtų nutraukti.

Tinka ne kiekvienam

Burokėlių sulčių dieta valo kepenis. Ji padeda sumažinti kraujo spaudimą, nes, kaip jau minėta, iš organizmo valo kalcio nuosėdas. Vartojant šias sultis gali svaigti galva. Tai ženklas, kad organizmas užterštas. Reikėtų sumažinti suvartojamų burokėlių sulčių kiekį, ir nemalonūs pojūčiai turėtų praeiti. Dėl didelio organizmo užterštumo gali mausti inkstus. Taip nutinka todėl, kad šie organai yra priversti toksines medžiagas šalinti greičiau nei įprastai. Tokiu atveju reikia mažiau gerti burokėlių sulčių ir daugiau valgyti obuolių. Juose esantis pektinas surenka dalį toksinų ir pašalina iš organizmo.
Priklausomai nuo individualios organizmo reakcijos gali pasireikšti ir daugiau nemalonių pojūčių. Jau antrą dieną nuo burokėlių sulčių gali padažnėti širdies plakimas, pradėti mausti kaulus. Tai – detoksikacijos poveikis. Geriausia kurį laiką gerti mažiau sulčių.

Kiekvienas žmogus pats turėtų jausti, kiek sulčių jam pakanka. Kai kas negali gerti daugiau kaip 10 ml burokėlių sulčių, o kiti net ir vienu kartu išgėrę stiklinę nejaučia nieko blogo. Tai priklauso nuo to, kaip stipriai užterštas organizmas. Burokėlių sulčių nereikėtų gerti sergantiesiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.