Gydytoja-odontologė Julija Narbutaitė pataria dantų šepetuką keisti kiekvieną kartą po susirgimų gripu ir kitomis infekcinėmis ligomis: „Po tokių susirgimų dantų šepetukas tampa infekcijos šaltiniu. Visiškai jo išplauti ir dezinfekuoti neįmanoma, bėgant laikui mikroorganizmų šereliuose vis daugėja, o tai lemia žymiai prastesnę burnos higieną“.

Šiemet paskutinę lapkričio savaitę didžiausias sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis buvo užfiksuotas Vilniaus administracinėje teritorijoje, o didėjantis sergamumas gripu užregistruotas visose administracinėse teritorijose, išskyrus Panevėžio ir Utenos. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje sergamumo gripu pikas įprastai pastebimas gruodžio-sausio mėnesiais.

Gydytoja Julija Narbutaitė dantų šepetėlį taip pat rekomenduoja keisti susirgus opiniu-nekroziniu gingivitu bei po profesionalios burnos higienos procedūros. Opinis-nekrozinis gingivitas išsivysto, kai nusilpusi imuninė sistema, yra dauginis dantų ėduonis, bloga burnos higiena, taip pat sergant ūminėmis infekcinėmis bei kraujotakos ligomis, išsivysčius vitamino C hipovitaminozei.

„Visais kitais atvejais, nesant minėtiems susirgimams, dantų šepetėlį reguliariai rekomenduojama keisti kas 3 mėnesius“, – priduria gydytoja-odontologė. Po trijų mėnesių naudojimo šepetėlio šereliai išsilanksto į šonus ir praranda efektyvumą valant sunkiai pasiekiamas dantų vietas. Vaikų dantų šepetukai paprastai reikalauja dažnesnio keitimo.

Tam, kad būtų dar efektyviau užtikrinta dantų šepetuko higiena, specialistai pataria ir tinkamai jį laikyti. Baigę valytis dantis, šepetuko galvutę nuplaukite po vandeniu, įsitikinkite, kad tarp šerelių neliko dantų pastos likučių, pakratykite ir pastatykite statmenai galvute į viršų. Svarbu, kad šepetukas būtų išdžiūvęs tarp naudojimų, nes drėgna jo galvutė – labai palanki terpė bakterijoms, mikrobams ir grybeliui daugintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)