Kiekvienos moters kojos yra unikalios (kaip pirštų antspaudai, akių rainelės). Vienodų kojų nebūna. Pasauliniu mastu kojų grožio standartą labiausiai atitinka keletas afrikiečių tautų. Ten moterų kojos ilgos ir stangrios. Tobulos šlaunys, neiššokę keliai, ilgos nestipriai raumeningos blauzdos, plonos kulkšnys. Tik, deja, afrikiečių vyrų tai nejaudina. Jie turi savo gražios moters sampratą.

Antra vieta pagal kojų ilgumą tenka europietėms. Šiltų Viduržemio jūros kraštų moterys, kurios vos ne ištisus metus gali vaikščioti trumpais sijonais ir šortukais, turi neilgas kojas su reljefiniais raumenimis ir mažas pėdas.

Rytų kraštų dailiosios lyties atstovių kojos dar trumpesnės: blauzdos trumpos, kulkšnys ne tokios grakščios.

Pagal kojų ilgį ir formą galima spręsti apie moters charakterį.

Nustatyta, kad ilgakojės moterys yra svajoklės. Joms sunku susidoroti su kasdieniškomis problemomis, tačiau jos turi tvirtus įsitikinimus ir jiems lengvai nenusileidžia. Trumpesnių kojų moterys lengvai sprendžia kasdieninius klausimus, bet yra jautrios išoriniams įtikinėjimams.

Moters eisena, skirtingai negu kojų ilgis, jau yra pačios moters pastangų rezultatas. Bet ar dažnai ji pati į tai kreipia dėmesį?

Pagal moterų eiseną galima apibūdinti jos charakterį. Pėdomis į vidų vaikšto kuklios, nedrąsios moterys. Joms sunku užmegzti romaną su priešingos lyties atstovais, sunku prisiderinti komandoje. Lengvą, grakščią eiseną turi meilėje pasisekimą turinčios, laimingos moterys. Jos tarsi skraido ant sparnų.

Pagal batelio pado nunešiojimą taip pat gali apibūdinti moterį. Jei avalynės padas ir užkulnis nunešioti tolygiai, moteris yra ištikima žmona ir gera motina. Jei nunešiota pakulnės vidinė dalis – moteris intravertė. Jei nunešiotas pakulnės išorinis kraštas – moteris turi stiprią valią, iniciatyvi, mėgsta nuotykius.

Moters kojoms skiriamas toks didelis dėmesys, kad yra aprašytas kiekvienos kojos dalies grožio reikalavimas:

Pėda. Išlenkta, plona, ilga. Pirštai turi gulėti laisvai vienas kito. Neturi būti deformuoti nepatogios avalynės. Kulnas apvalios formos, švariai nugremžtas, neatsikišęs. Pėdą reikia lepinti pedikiūru, tepti specialiais kremais ir aliejais. Tai labai svarbi moters grožio dalis, ypač šiltuoju metų periodu.

Kulkšnis siaura. Achilo sausgyslė plona, iš abiejų pusių įdubusi.

Blauzda ilga. Raumenys ne itin išvystyti. Nėra jokių veninės kraujotakos sutrikimo požymių.

Keliai iš priekio apvalūs. Perėjimas į blauzdą plonas. Šonai be atsikišimų. Nugaros pusėje įdubę.

Šlaunis stangri. Jokių celiulito požymių. Jokio ryškaus išsiplėtusių kapiliarų tinklo.

Išryškėjęs kapiliarų tinklas, iššokusios venos yra ne tik estetikos problema. Apsunkusios, tarsi švininės kojos verčia sunerimti ir pagalvoti apie ligą.

Statistikos duomenimis, minėtais simptomais skundžiasi kas ketvirta moteris, o dažniausia to priežastis yra liga – lėtinis veninis nepakankamumas. Tai – simptomų kompleksas, kuris atsiranda, kai dalis kraujo iš kojų nebenuteka į širdį, lieka venose ir sukelia stazę kojų audiniuose. Stazė pasireiškia kojų sunkumu, nuovargiu, niežėjimu, tinimu, mėšlungiu, venų išsiplėtimu, blauzdų odos pakitimais ir trofinėmis opomis.

Atsiradus pirmiesiems lėtinio venų nepakankamumo požymiams, profilaktika gali sustabdyti ligos progresavimą ir užkirsti kelią komplikacijoms, tokioms kaip paviršinių venų tromboflebitui, giliųjų venų trombozei, odos pakitimams, trofinėms opoms.

Gražių kojų formulė: 40 proc. prigimtis + 60 proc. darbas

- aukštakulnius batus nešiokite kuo trumpiau. Ideali pakulnė yra iki 5 cm aukščio.

- jei jaučiate sunkumą kojose, palepinkite vakarais šiltomis vonelėmis su jūros druska, pamasažuokite kojas nuo pirštų galiukų į viršų.

- kad pavargusios kojos pailsėtų, vakarais darykite šiltą kompresą. Išmirkykite rankšluostį pakankamai šiltame vandenyje, apvyniokite juo kojas. Ant viršaus apsukite sausu rankšluosčiu. Užkelkite kojas aukščiau ir pagulėkite.

- kad kojos atsigautų, trumpam apliekite jas šaltu vandeniu nuo pirštų iki kelių iš blauzdos pusės.Po to ištrinkite kojas šiurkščiu rankšluosčiu.

- kad išvengtumėte celiulito, masažuokite blauzdas ir šlaunis šiurkščia kempine, darykite druskų, cukraus, kavos tirščių pilingą.

- kad sustiprintumėte raumenis ir pagerintumėte kraujotaką, rytais darykite nesudėtingą mankštą. Rytinio pasiruošimo metu vaikščiokite po kambarį pirštų galais, ant kulno, ant išorinio pėdos krašto, ant vidinio pėdos krašto. Dienos metu, jei tenka ilgai sėdėti, kraujotakos pagerinimui judinkite kojų pirštus, sukinėkite čiurną, lankstykite kelius, pastovėkite, pavaikščiokite.

- mažinkite kūno svorį, tuo pačiu mažės ir kojų apimtys.

Vasaros metu atidenkite kojas ir džiaukitės jomis!